Hoe voorkom je verkleuring van je tanden, hoe houd je tandvlees snel gezond?

06:08 - 03:41
luistertijd 06:08 - leestijd 03:41

COVID-19 betekende voor veel beroepen dat de deuren van de salons en praktijken tijdelijk moesten worden gesloten. Kappers, schoonheidsspecialisten, fysiotherapeuten en tandartsen. Een tijd lang was alleen de noodzakelijke en urgente zorg mogelijk.

Weer open, maar met extra maatregelen

Gelukkig beginnen patiënten weer geleidelijk aan terug te keren naar de praktijken, inclusief de tandarts. “Verwacht wel extra maatregelen zoals extra luchtfilters, persoonlijke beschermingsmiddelen en temperatuurcontrole van patiënten, om te zorgen dat iedereen veilig is en veilig blijft,” zegt de in New York gevestigde cosmetisch tandarts Husam Almunajed.

Als je geen tijd hebt om naar de tandarts te gaan, of je hebt er geen comfortabel gevoel om in de tandartsstoel te gaan liggen terwijl COVID-19 nog heerst, dan zijn er vandaag de dag gelukkig ook diverse methoden om zelf je gebit te verzorgen. In dit artikel zetten we zeven door tandartsen geadviseerde tips op een rij voor gezonde tanden en een stralende lach.

Blijf bij de basis

“Omdat we met meer stress te maken hebben, vaker thuis zijn en thuis het comfort food binnen handbereik ligt, is het makkelijk om het wat minder nauw te nemen met de mondhygiëne,” zegt Almunajed. Echter is de basis van tandzorg niet veranderd en is het zelfs belangrijker dan ooit om deze basis goed uit te voeren. “Houd vast aan je dagelijkse gewoonten door te poetsen en te flossen, of een tandenstoker te gebruiken om ook tussen je tanden en kiezen te reinigen.” Hij voegt hieraan toe dat je de meest grondige poetsbeurt moet uitvoeren voor je naar bed gaat.

Vermijd vlekken van etenswaren: de t-shirt test

De in Beverly Hills gevestigde cosmetisch tandarts Marjan Mirani vertelt dat je glimlach zijn glans verliest door grijze of gele vlekken die het gevolg zijn van veroudering of, wat vaker voorkomt, de consumptie van een aantal veel voorkomende voedingsmiddelen. “Ik gebruik daarvoor de t-shirt test. In zijn algemeenheid geldt dat etenswaren die vlekken veroorzaken op een wit katoenen t-shirt ook zorgen voor vlekken op je tanden, zoals wijn, koffie, donkere frisdranken, groene sappen, bosbessen en bramen,” legt ze uit.

Spoelen, spoelen en nog eens spoelen

“Een kleine tip die helpt bij het behoud van de gezonde structuur van je tanden is te spoelen met water,” zegt Almunajed. Spoelen verhoogt de pH-waarde in je mond, waardoor tanden geremineraliseerd worden. “Binnen ongeveer 30 minuten na het eten van maaltijden en het drinken van zure dranken spoelen met water neutraliseert het potentiële zure milieu in je mond. Hierdoor blijft de structuur van de tanden en het tandglazuur intact.” Marjan Mirani is het hiermee eens en vult aan dat spoelen met water na het drinken van gekleurde drankjes ook bijdraagt aan het tegengaan van oppervlakkige verkleuringen van je gebit.

Elektrisch poetsen en zuiveringszout

Naast het vermijden van de genoemde voedingsmiddelen en dranken raadt Mirani je aan om na elke maaltijd of snack te poetsen om zo je tanden vrij van vlekken te houden. “Ik adviseer elektrische tandenborstels, omdat deze superieur zijn aan handtandenborstels bij het verwijderen van plaque en vlekken op de tanden.”

Tip van Monique: Poets met de Silk’n Toothwave tandenborstel op radiofrequentie. “Wat blijven mijn kwetsbare tandhalzen mooi schoon!”

silkn toothwave

Voor extra bonuspunten: “Gebruik om de paar dagen een mengsel van zuiveringszout en water om je tanden mee te poetsen, in aanvulling op je gebruikelijke tandpasta,” oppert Mirani. “Binnen enkele weken zul je een merkbare verandering zien.”

Tip van Corine: “Het zuiveringszout van Jacob Hooy staat steevast in mijn badkamerkastje.”

Vertrouw op waterstofperoxide, zeker tijdens COVID-19

colgate mouthwash

Tandarts Almunajed adviseert al zijn patiënten om te spoelen met waterstofperoxide als eerste stap in hun mondhygiëneroutine (voordat je begint met poetsen of flossen), “omdat het iedere potentiële COVID-19 virusinfectie doodt. In onze tandartspraktijk laten we de patiënten voorafgaand aan de behandeling spoelen met waterstofperoxide als aanvullende preventieve maatregel.”

Als je geen waterstofperoxide kunt vinden, dan is Colgate Peroxyl Mouthwash (klik hier om te shoppen bij de Engesle website Dental Direct, verstuurt ook naar Nederland) een prima alternatief. Naast het feit dat het virusinfecties te lijf gaat, zorgt het dagelijks gebruik van waterstofperoxide er ook voor dat je tanden witter worden.

Investeer in kwaliteit als je thuis je tanden bleekt: carbamide peroxide

Hoewel er een grote verscheidenheid aan ‘witte glimlach’ producten bij elke drogisterij verkrijgbaar is, adviseert tandarts Mirani om vooral te zoeken naar een whitening kit met carbamideperoxide. “Het kan zowel diepe als oppervlakkige vlekken verwijderen, waardoor de natuurlijke kleur van je tanden verbetert.” Whitening kits met carbamideperoxide zijn vaak iets prijziger, maar van goede kwaliteit. Je vindt deze stof onder meer in de thuisbleekkits van Opalescence, uitsluitend verkrijgbaar via de tandarts (klik hier voor een tandarts bij jou in de buurt die met dit merk werkt).

opalescence

Raadpleeg je tandarts

Nu het merendeel van de tandartspraktijken weer open is, adviseert Almunajed om je tandarts te raadplegen bij iedere vraag of pijnklacht die je hebt. Zeker nu we uit een lange periode van (intelligente) quarantaine komen. “Nu is het een prima tijd om een afspraak te maken met je tandarts voor controle. Niet alleen om je mondgezondheid op pijl te houden, maar zeker ook om eventuele potentiële verzwakkingen in een vroeg stadium aan te pakken.”

Lees ook:

Lees ook