Wat blijven mijn kwetsbare tandhalzen mooi schoon!

04:49 - 02:53
luistertijd 04:49 - leestijd 02:53

Op 55-jarige leeftijd heb je toch al heel wat tandenpoets-beurten meegemaakt en ook de nodige tandenborstel revoluties! Ik weet nog dat 25 jaar geleden de Sonicare naar Nederland kwam, een borstel die niet zaagde of zoiets, maar alleen trilde. Met dat topding heb ik zeker 15 jaar gepoetst. Hij was niet stuk te krijgen.

Toen nam Philips de uitvinding over en mijn Philips ging binnen 1,5 jaar kapot. Ik was er klaar mee. Terug naar de good old zaag- en scheurborstels van Oral B. Echter……niet altijd de beste keus bij heel gevoelig tandvlees. Daarom deze test, met iets nieuws…trillen op basis van radiofrequentiegolven. Heel zachtjes.

Na Invisalign behandeling blootliggende tandhalzen

Nadat ik ruim een jaar geleden mijn Invisalign experiment had beëindigd (lees hier mijn verhalen over de bijna onzichtbare beugel) met tevreden resultaat qua tandenstand, was ik wel met 1 probleem opgezadeld: teruggetrokken tandvlees door ontsteking aan de tanden onderzijde.

Zachtjes borstelen tegen tandsteen

silkn

Balen zeg. En ik zag ook dat zich op dat blootgelegde tandhalzen heel snel tandsteen ophoopte. Borstelen moest, vond de mondhygiëniste. En ze gaf me een spits borsteltje mee waarmee ik moest aaien over de gevoelige tandvlees randen. Niet te doen, je begrijpt het al. Bovendien voorkwam het geen tandsteen.

Poetsen met radiofrequentie, wat is het verschil?

En toen kwam de Silk’n Toothwave binnen. Een revolutie, want de eerste borstel die op radiofrequentiegolven in combinatie met vibraties werkt.

Geladen moleculen

De vibraties/trillingen verwijderen de zachte substanties zoals tandplak en voedselresten. De radiofrequentiegolven daarentegen zorgen ervoor dat de geladen moleculen het tandoppervlak bereiken en de sterke verbindingen tussen onzuiverheidsmoleculen verbreken. Hierdoor kunnen hardnekkige onzuiverheden worden verwijderd.

En de meest in het oog springende claim was wel dat het uiterst zacht en zeer effectief bij tandsteen was.

Het was wennen. De borstel heeft drie standen en je moet goed indrukken om de juiste stand te pakken. Mijn favoriet is stand 3, de snelste. De borstelkop is groot en de haren zijn lang.

Heel apart poetsen!

Je bent gewend redelijk hard te drukken met borstels en dat moet je hierbij dus helemaal niet doen, want dat geeft geen resultaat!

Niet zagen maar laten trillen

Borstel op tanden en tandvlees plaatsen en het apparaat zelf laten trillen op alle plekjes. Als je te hard drukt, mist de trilling haar effect en zit je bovendien met je tanden op de geleidingsbuisjes voor de radiofrequentie.

En wat kietelde het in het begin! Echt, ik kon het hooguit twee keer per week doen. Maar toen ik geleidelijk aan zag, dat mijn tandhalzen verschoond bleven van tandsteen, was ik om.

Nu wissel ik tandenborstels af

Ik poets er nu al maanden mee. Ik wissel hem af met mijn oldskool Oral B borstel omdat die het gewone tandoppervlak soms net iets beter schoonmaakt, of ik combineer ze. Eerst de Silk’n, voor tandbeen en de tand(vlees) randen en daarna de oppervlakken met Oral B.

De voor- en nadelen

Ik ben deze Silk’n borstel enorm gaan waarderen. Hij is zo respectvol voor kwetsbaar tandvlees en houdt het echt goed schoon. De lang haren en grote kop (de andere is net weer te klein vind ik) – daar zou nog wat aan gesleuteld mogen worden vind ik. Net zoals de drukknop voor de standen. Maar als je al mondzorgen hebt, is deze investering het dubbel en dwars waard!

silkn

Ik vertrouw blindelings op deze borstel

Ik lees in reviews online, dat de accu erg lang meegaat. Helaas heb ik deze ervaring niet. Na drie poetsbeurten moet ik bij laden. Wellicht komt dat ook omdat ik soms per ongeluk weer op de knop druk en het programma wellicht volledig opnieuw begint. Die knop mag beter ontworpen worden. Ik mis inderdaad ook een handig opbergtasje. Voor die prijs zou dat er wel bij mogen zitten. Ook zou de aanschaf van nieuwe borstelkoppen voordeliger mogen.

Desalniettemin: ik vertrouw blindelings op deze borstel. Mijn tandvleesproblemen zijn volledig gestabiliseerd en dat vind ik van grote waarde. Want tandvlees dat wegtrekt komt vaak niet meer goed terug en kan op den duur alleen maar voor meer problemen zorgen. Goed schoonhouden is een must en Silk’n doet dat. Heel veilig.

Lees ook:

Lees ook