Wenkbrauw haargroeimiddelen bestaan en ze werken – maar niet bij iedereen.

03:28 - 02:05
luistertijd 03:28 - leestijd 02:05
Beautyjournalist Emma Wagenaar

Even een beautyconfession: ik ga de deur niet uit zonder dat mijn wenkbrauwen ‘erop’ zitten. Ze zijn mijn grootste beautyzorg.

Zonder mijn strakke donkere vriendjes voel ik me kaal en niet mezelf. Dankzij iets te enthousiast plukgedrag en een allergische reactie in mijn early twenties missen er heel wat essentiële haartjes.

Elke morgen teken ik ze met precisie bij, maar hoe fijn zou het zijn om ze weer eens echt langdurig en effectief in shape te krijgen?

Niet meer dagelijks in de weer hoeven met poeder en potlood. Maar wat zijn dan de opties? Hieronder bespreek ik de mogelijkheden van haargroeimiddelen.

 

Groei booster

Wimper groeiserums zijn een ware hype en inmiddels zijn er ook speciale varianten voor de wenkbrauwen. Het eerste serum dat uitkwam, was Latisse een paar jaar geleden, en daarin zat de medicinale stof bimatoprost verwerkt, dat als medicijn tegen staar wordt gebruikt, en waarbij door toeval werd ontdekt dat het ook de wimpergroei stimuleerde. Bimatoprost is een synthetisch nagemaakt hormoon, een prostaglandine. Dit mag natuurlijk niet in cosmetica zitten, dus zie je de laastste jaren allerlei ‘onschuldiger’ varianten van prostaglandine houdende producten op komen. Daarnaast bevat zo’n groeiserum ook hydraterende en voedende ingrediënten.

De precieze werking is niet bekend, maar men veronderstelt dat de oorspronkelijke medicinale stof inwerkt op de haarzakjes waardoor haargroei gestimuleerd wordt en de actieve groeifase van wimpers en wenkbrauwen wordt verlengd. Haartjes groeien dus sneller, worden steviger (ogen daardoor donkerder) en vallen minder snel uit.

Ook langdurig uitblijvende haartjes wordt weer gestimuleerd, zo wordt beloofd. Het serum moet dagelijks (soms zelfs twee maal daags, afhankelijk van het merk) op de gereinigde huid worden aangebracht. De beste resultaten zie je na zo’n 2 tot 3 maanden.

Voor wenkbrauwen zijn ze er nu dus ook. Meest favoriet zijn momenteel:

Prijs: variërend van zo’n €50 tot €150.
Duur: paar seconden
Herhaling: voor 6-12 weken elke dag, daarna 1 a 2 keer per week om bij te houden
Voordeel: Het is een makkelijke niet invasieve oplossing tegen ongewenst haarverlies. Zou zelfs werken bij alopecia areata.
Nadeel: Je moet het blijven gebruiken om de haarwortels een prikkel te kunnen geven. En het duurt even voordat het effect zichtbaar is.

Lees ook over de mogelijkheden voor een brow rehab met verven van haar + huid, met tijdelijke of semi permanente verf.

Weetje…
Wist je dat hormonen ook de oorzaak kunnen zijn van kalende en slecht groeiende wenkbrauwen? Hormonale disbalans kan veel processen in het lichaam verstoren, incluis de groei van wenkbrauwhaar. Het is meestal het gevolg van een aandoening of ziekte, of een bijwerking van medicijnen op basis van hormonen. Zwangerschap, schildklierziektes en hormoontherapie zijn de meest voorkomende oorzaken van dit type haarverlies bij de wenkbrauwen.

 

Lees ook