Een FDA adviespanel wil nu toch groen licht geven voor het gebruik van bimatoprost - oorspronkelijk een medicijn tegen glaucoom- in make-up als wimpergroeimiddel.

02:20 - 01:24
luistertijd 02:20 - leestijd 01:24

Een FDA adviespanel wil nu toch groen licht geven voor het gebruik van bimatoprost – oorspronkelijk een medicijn tegen glaucoom- in make-up als wimpergroeimiddel. Dit is goed nieuws voor Allergan, het kan als eerste nu het middel (onder de naam Latisse) gaan verkopen. Hier heeft het met smart op gewacht, Allergan heeft make-upmerk Jan Marini in de zomer van 2008 keihard aangepakt om te verkopen dat zij als eersten met zo’n product op de markt zouden komen. Marini stemde dreiging van kostbare procedures toe.

Allergan, de grootste producent van Botox, gaat nu dus zelf een middel onder naam de Latisse begin 2009 in de handel brengen. De werkzame stof bimatoprost maakt wimpers langer en dikker. De FDA meent dat toestemming geoorloofd is omdat er geen bijwerkingen voor het gebruik bewezen zijn.

Allergan is nu natuurlijk superblij, en kan met Latisse meteen de markt afbakenen, omdat het voorlopig de eerste maar ook de enige is die toestemming krijgt.

Let wel, er zit een stof in die afgeleid van bimatoprost. Bimatoprost is een synthetisch nagemaakt hormoon, een prostaglandine. Bimatoprost werd al verwerkt in een medicinaal middel dat onder de naam Lumigan op de markt kwam.

We zijn benieuwd wanneer het in Europa verkrijgbaar wordt. We weten uit ervaringen met onze bloglezers dat veel vrouwen verlangen naar volle wimpers en ons altijd weer vragen of er goede middelen zijn. Sommige mascaramerken, zoals Yves Saint Laurent claimen de wimpers te laten groeien, maar die claims kunnen niet hard gemaakt worden.

Het is een opmerkelijke situatie dat Jan Marini van de markt wordt geduwd door grote jongen Allergan en dan ook inderdaad met de staart tussen de benen afdruipt. Dit riekt naar oneerlijke concurrentie en veel spierballen vertoon. 

Wie even logisch nadenkt, kan zich nu ook voorstellen dat de stof ingezet gaat worden om andere vormen van kaalheid tegen te gaan. Op het bolletje….

Lees ook:

Lees ook