Pas op voor overstimulatie van de huid!

02:20 - 01:24
luistertijd 02:20 - leestijd 01:24

Het peelen van je huid, is dat nu wel of niet verstandig? Ik bespreek de do’s & don’ts van een peeling op Gezondheidsnieuws radio. BELUISTER HIER MIJN UITZENDING OP GEZONDHEIDSNIEUWS RADIO

Een gladde en zachte huid

Een peeling maakt je huid gladder & zachter en maakt de huidbarrière sterker. Het kan helpen om pigmentvlekken te verminderen. Afhankelijk van de sterkte en pH-waarde van het etsend zuur dringt de peeling tot diep in je huid door. Een peeling is goed in te zetten bij acne, om bacterievorming te remmen.

peeling

Maakt een peeling je huid lui? Of doet het iets negatiefs met de celdeling?

Op deze vragen is tot nu toe nog geen goed en duidelijk antwoord.

Soorten peelings

Eén van de bekende stoffen om te peelen is glycolzuur. Dat geeft een zachte huid en heeft een hydraterende werking. Een ruwe huid voelt nu eenmaal onprettig aan. Voor thuisgebruik zijn glycolzuur en betahydroxyzuur ook geschikt, in een lage dosering (van 1 tot 10%). De pH-waarde is lager van de producten die de huidtherapeut inzet. Die kun je maximaal tien minuten laten zitten om daarna te neutraliseren. Er zijn ook enzympeelings, die bandjes tussen dode huidcellen langzaam losmaken.

BELUISTER HIER MIJN UITZENDING OP GEZONDHEIDSNIEUWS RADIO

Eigen ervaring van Monique Lindeboom

Monique zelf vindt de zuren het prettigst. Sommige serums bevatten zuren die je de hele nacht kunt laten zitten. Het maakt dat make-up goed blijft zitten gedurende de dag.

Ghita test Alpha Beta peeling van Dr. Dennis Gross

Pas op: te vaak peeling irriteert teveel

De pH-waarde van je huid ligt normaal gesproken tussen de waarden 5.5 en 5.7. Zuren zorgen ervoor dat je deze pH-waarde tijdelijk verlaagt. Dat zou niet erg zijn. Een zure huid is weerbaarder. Echter, je kan je huid ook teveel stimuleren oftewel irriteren.

Je huid wordt gevoeliger voor UV-straling door peelings. Dat verhoogt de kans op pigmentvlakken. Amandelzuur is echter zo mild dat dit wèl in de zomermaanden gebruikt kan worden.

Luister ook:

Lees ook