Wat kan er aan gedaan worden en wat kun je zelf doen?

03:47 - 02:16
luistertijd 03:47 - leestijd 02:16

Zo’n 95% van kankerpatiënten die worden bestraald, waaronder veel vrouwen met borstkanker, hebben last van radiodermatitis, ontstekingen en beschadigingen van de huid. Radiodermatitis is pijnlijk en vermindert de kwaliteit van het leven aanzienlijk. De dermatoloog kan hulp bieden, maar patiënten kunnen ook zelf dingen doen om de klachten te verminderen en daardoor de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Ademtest doorbraak in onderzoek naar borstkanker?

Acute klachten

De impact van bestraling, oftewel radiotherapie, bij borstkanker wordt nog wel eens onderschat, zeker in vergelijking met de impact van chemotherapie. Toch zorgt bestraling voor veel acute klachten die het dagelijks leven van de patiënt ingrijpend veranderen. De borsten zien er door de bestraling heel anders uit en er is vaak sprake van pijn.

Vrouwen die bestraling ondergaan doen onder meer melding van jeuk, een branderig gevoel, pijnscheuten en irritatie, maar ook van schaamte, depressie, isolatie en een afgenomen seksleven. Geen geringe klachten en zeker geen klachten waar je als patiënt mee rond moet blijven lopen.

Wat kan de dermatoloog doen?

De dermatoloog kan de beschadigde huid behandeling van crèmes die emoe olie bevatten, waardoor de beschadigde, droge en schilferige huid gehydrateerd wordt en de jeuk en branderige pijn verminderen of zelfs verdwijnen. Deze crèmes verminderen ook de ontstekingen en doen de huid sneller helen. Zelf een crème op basis van emoe olie aanschaffen kan wel, maar pas op: er wordt een hoop gesjoemeld met emoe olie!

Shop hier emoe olie

 

Behandeling met infrarood licht

De dermatoloog kan ook een behandeling met infrarood licht geven. Deze behandeling vermindert ontstekingen, pijn, zwelling en beschermt de weefsels en de zenuwen van de borsten. Ook een behandeling met Pulsed Dye laser kan de symptomen van radiodermatitis tegengaan, ook symptomen die lang na de bestraling opduiken.

Wat kun je zelf doen?

De dermatoloog kan je een hoop tips en adviezen geven die je zelf thuis kunt doen om de gevolgen van radiodermatitis te verminderen.

Zo is het belangrijk om de huid van de borsten goed schoon te houden. Was ze echter zacht en voorzichtig, ga nooit schrobben en gebruik geen producten die alcohol bevatten. Vermijd strak ondergoed en draag geen beha’s met metalen beugels, om zo schuren en daardoor een verergering van de symptomen te voorkomen. Draag het liefst alleen katoenen kleding en onderkleding.

bad

Blijf uit de zon

Houd je borsten zo koel mogelijk. Neem geen hete baden en gebruik geen warmtekussens. Stel de huid niet bloot aan Uv-straling. Blijf uit de zon en draag altijd voldoende (katoenen) kleding.

Praat over je klachten

Tot slot: houd nauw contact met je dermatoloog en wees altijd open en eerlijk. Praat over je klachten, wees niet bang dat ze worden weggewuifd of niet serieus zullen worden genomen. De dermatoloog kan je helpen met het wegnemen of in ieder geval verminderen van je klachten en je leren hoe je er mee om moet gaan. Zodat de kwaliteit van je leven tijdens een moeilijke periode weer verbetert.

Bron

Lees ook:

 

Lees ook