Als de huid rood is en verbrand aanvoelt

07:20 - 04:24
luistertijd 07:20 - leestijd 04:24

Van het ene moment op het andere is je badkamerkast, in mijn geval een schattig kinderstrandhuisje, een no-go area. Als je het deurtje opendoet, is het een parfumerie in het klein.

Deels nog uit de tijd dat ik dagelijks over beauty schreef, en het andere deel omdat parfumeriezaken een magnetische aantrekkingskracht op mij hebben. En helaas op mijn portemonnee.

Heel veel luxe

In mijn kast staan dan ook de meest prachtige, verrukkelijke huid- en haarverzorgingsproducten. Het een ruikt nog lekkerder dan het ander. Belooft nog meer. Dat wil ik altijd graag geloven.

Ik heb huidverzorging voor droge periodes zoals de winter waarin centrale verwarming een regelrechte aanslag plegen op je huid, en er staan spullen in die je het hele jaar door kunt gebruiken. Luxe? Ja. Veel? Ook dat ja.

De overvolle make-up kast van Anna

Borstkanker, en je denkt: wat is goed voor mijn lichaam?

Maar dan krijg je ineens de diagnose borstkanker. En dan ligt de prioriteit alleen nog maar op: wat is goed voor mijn huid en mijn lichaam. Waar zitten geen eventueel schadelijke ingrediënten in?

Hormoonnabootsende stoffen?

Denk aan hormoon-mimikende stofjes, of parfums die allergische reacties kunnen oproepen. Want, borstkanker betekende voor mij een operatie, een reconstructie, en daarna ook nog de nodige complicaties. En als die bijna zijn opgelost komt de radiotherapie eraan.

Verbrande huid door radiotherapie

Radiotherapie deed geen pijn, maar mijn huid daarna des te meer. Rood, barstjes, open plekjes en een tepel die een compleet eigen pijnleven leidt. Plus een trekkerig, brandend litteken in mijn oksel. Precies op de plek waar de naadjes van truitjes en blouses zitten!

Mijn luxe verzorgingsproducten waren meteen geen optie meer. Dus ik naar EkoPlaza in mijn dorp. Daar hebben ze verzorgingsproducten die geen parabenen, ftalaten en geurstoffen bevatten.

Is biologische huidverzorging beter?

Ik kocht een flacon ExtroDerm van DadoSens om mijn body mee in te smeren. Dat smeerde helaas niet echt lekker uit, en het plakte. En dat plakkerige gevoel hield lang aan. Dat was duidelijk niet de oplossing. Ik bewaar hem echter wel voor de wintermaanden, want voor droge benen is hij absoluut perfect!

Bang van mijn eigen borst

Mijn borst durfde ik er niet mee in te smeren omdat de wond lang openbleef, en ik siliconenwondverband erop had zitten. Eromheen smeren durfde ik niet eens.

Ik moest vaststellen dat ik een beetje bang voor mijn eigen borst was. Alsof het een alien iets was dat toevallig aan mijn body vastzat. In het ziekenhuis zei de plastisch chirurg dat ik hem gewoon moest insmeren, ook om de huid soepel te houden. Maar wel met iets zonder irriterende stofjes.

Lipikar is lekker, maar ook voor een aangedane borst?

Ik op internet gezocht om te zien of mijn favoriete zonnebrandmerk ook specifiek iets had voor mijn body. En natuurlijk hadden ze dat: La Roche-Posay Lipikar Lait. Mijn dochter gebruikt dit al jaren voor de kleine dochtertjes. En voor onder de douche La Roche-Posay Lipikar Wasgel. Beide zijn licht, luchtig en voelen verrukkelijk aan op mijn huid. Je krijgt zondermeer het gevoel dat je iets goeds voor je body doet, maar, eeehh, die borst, hè! Wat moest ik daar nu mee?

Shop hier online

Alhydran littekengel

De wond was na 7 weken eindelijk dicht, maar, doordat er meteen een oncoplastische reconstructie is gedaan, heb ik een ankervormig litteken, dat ik zo onzichtbaar mogelijk wil krijgen. Dus dat werd Alhydran van BAP Medical. Prachtige gel die meteen in de huid trok en verzachtend werkte. Ook op dat nare litteken in mijn oksel.

Shop hier online

Wat gebruik je tijdens radiotherapie?

Helaas, alhoewel je helaas anders moet interpreteren, moest ik 4 dagen nadat de wond dicht was aan radiotherapie beginnen. De eerste 10 dagen ging dat perfect, ik zag geen veranderingen van de borst, en ik smeerde 3x per dag Alhydran.

En daar kwamen de blaasjes en barstjes

Maar toen kwam het: de huid werd rood, er kwamen blaasjes en barstjes en mijn borst zag eruit alsof hij verbrand was. En dan moet je weten dat ik van mijn leven niet in de zon lig, en buiten altijd factor 50 gebruik, ook op mijn gezicht.

Ik gebruik het nieuwe product van La Roche Posay Anthelios Shaka 50+ , dat niet alleen een super lichte fluid is, maar ook de perfecte primer voor onder je foundation! Hoe dan ook, mijn decolleté is rimpelloos en soepel. Net als de huid van mijn borsten was, want, die rode linkerborst stak er na de bestraling wat bizar tegen af.

Shop hier online

Flamigel

De wondverpleegkundige in het ziekenhuis waar ik bestraald werd, kwam bij de laatste sessie kijken met een kleine tube Flamigel in haar handen. Ze inspecteerde de borst, en zei: ik ga wel een grotere halen, want die zul je nodig hebben.

Het werd een tube van 250ml. Zes keer smeren per dag. Niet insmeren, maar aanbrengen, en dan of een siliconenpad eroverheen, of meteen je BH aan. Ik heb voor het laatste gekozen; ik kan geen wonderverband meer zien.

Shop hier online

Opluchting

Die Flamigel works wonders, zoals dat heet. Wanneer mijn huid binnenkort helemaal dicht en normaal is, ga ik weer aan de Alhydran, en de BAPSCARCARE gel. Daar zit vitamine E in en zorgt bapscarcareervoor dat de littekens vager worden. Dat is wat ik wil.

Ik vergeet van mijn leven niet dat ik borstkanker heb (gehad), maar ik hoef niet elke dag prominente littekens in de spiegel te zien. De LIPIKAR van La Roche-Posay blijf ik gebruiken; die voelt luxe genoeg aan. Mijn strandhuiskastje is straks geen afspiegeling meer van een parfumeriewinkel, maar van een andere kijk op huidverzorging. Gelukkig kan er héél veel in…

Shop hier online

Anna van Wittenberghe

Anna van Wittenberghe

(oud-hoofdredacteur en beauty- en lifestyleredacteur, schrijver en vertaler van boeken over psyche, gezondheid en gewicht)

Lees ook van Anna van Wittenberghe:

Lees ook