De vrouw in deze film laat ons na drie maanden weten dat haar lichamelijke klachten verdwenen zijn.

07:13 - 04:19
luistertijd 07:13 - leestijd 04:19

Sinds Radar op tv enkele uitzendingen besteedde aan onderzoek dat wereldwijd door journalisten was uitgevoerd naar de veiligheid van siliconen lichaamsprothesen (bekend onder de naam de Implant Files), en recent wetenschappelijk onderzoeker Henry Dijkman bij Jinek op tv nog vertelde over de gevaren van siliconen toxiciteit, neemt de ongerustheid bij vrouwen met borstprothesen zeer toe.

Steeds duidelijk wordt dat het dragen van (in dit geval borstimplantaten) niet ongemerkt gaat, voor het lichaam. Vrouwen hebben klachten als chronische vermoeidheid, pijn aan gewrichten en spieren, vergeetachtigheid, depressie. Om maar enkele klachten te noemen.

Bekijk de operatievideo waarin dr Niessen siliconen implantaten verwijdert en de borsten verfraait met lichaamseigen vet. Inclusief voor- en nafoto’s.

Steeds meer vrouwen laten hun implantaten verwijderen. Naar schatting dragen meer dan 200 duizend vrouwen implantaten in Nederland. Deels als borstvergroting, en deels als reconstructie na kanker. Het is opmerkelijk dat naar meer dan de helft van de vrouwen zegt op te knappen na de explantatie.

Plastisch chirurg Frank Niessen zet zich in voor zieke vrouwen

Met plastisch chirurg Frank Niessen besteden wij op BeautyJournaal al vele jaren aandacht aan het probleem, dat startte na het PIP schandaal. Dit waren inferieure siliconen implantaten die makkelijk scheurden. Er is toen grootschalige actie opgezet om alle draagsters van deze implantaten op te roepen ze te laten verwijderen.

Het lichaam houdt niet van lichaamsvreemd materiaal

Zoals het een goed arts (en wetenschapper) betaamt, heeft Niessen zich in die tijd al af gevraagd wat er aan de hand kon zijn. Waren het de siliconen die vrouwen ziek maakten? Was het de kapselvorming die het lichaam tot stand brengt als er een lichaamsvreemd materiaal wordt ingebracht, waarna het immuunsysteem door de jaren heen op hol slaat?

frank niessen

 

Steeds meer vrouwen laten implantaten verwijderen

Frank Niessen doet inmiddels vele explantaties per maand en vertelt ons dat hij de klachten, die we nu in de volksmond ASIA klachten noemen, ook bij vrouwen die zie implantaten dragen die geen siliconen binnenwerk hebben (maar van cellulose of een zoutwater oplossing), maar wel een siliconen coating aan de buitenkant. Deze vrouwen worden vele malen minder blootgesteld aan gel-bleed (het zweten van siliconen partikels, wat dus bij alle implantaten voorkomt!), maar hebben ook klachten.

Klachten zijn er bij alle soorten prothesen

Waar ligt dat dan aan? Frank Niessen is er nog niet uit of mensen overgevoelig zijn door opstapeling van siliconen in het lichaam, danwel dat het kapsel dat er omheen gemaakt wordt door het lichaam uiteindelijk de problemen veroorzaakt, omdat het constant het immuunsysteem kan triggeren.

Naar schatting nu krijgt 15% problemen

Hoewel nu naar schatting 15% van de vrouwen problemen krijgt met hun implantaten, is onderzoeker Henry Dijkman van mening dat uiteindelijk alle vrouwen problemen krijgen, omdat er sprake is van een dosis-response curve: hoe meer deeltjes in het lichaam komen over de tijd heen, hoe groter de kans op overreactie. En het hangt ook van de gevoeligheid van de persoon in kwestie af, denkt Frank Niessen. Hij ziet meer klachten bij vrouwen die ook hoog-sensitief zijn.

Voor- en nafoto’s

Het is een onzeker en heel erg groot probleem. Daarom laten we deze film ook zien. In deze operatie film verwijdert Frank Niessen bij een vrouw van begin dertig haar implantaten omdat ze klachten van chronische vermoeidheid en depressie had, en hij vult haar borsten op met lichaamseigen vetweefsel. Een prachtig, gezond alternatief! Je ziet voor- en nafoto’s.

borstimplantaat

Dit is een van de borstimplantaten die werd verwijderd tijdens de explantatie

De vrouw vertelt aan het einde van de film ook hoe ze zich drie maanden na de explantatatie voelt.

Lipofilling is een interessant alternatief

Lipofilling is een ideaal alternatief omdat er niet met lichaamsvreemd materiaal gewerkt wordt. Echter is het wel noodzaak dat je voldoende lichaamsvet van jezelf hebt. Een alternatief zou ook een hybride borstvergroting/reconstructie kunnen zijn, waarbij je een klein implantaat neemt (minder blootstelling aan siliconen) van cellulose bijvoorbeeld in combinatie met lipofilling.

Borstkanker

Wij hopen ook van harte dat vrouwen met borstkanker heel snel de mogelijkheid aangeboden krijgen vanuit hun zorgverzekeraars om een reconstructie met lipofilling te laten doen. Het is meer dan wrang namelijk dat alleen implantaten vergoed worden, of een ingrijpende (8 uur durende operatie) borsttransplantatie met huidlapjes uit rug, been of buik (DIEP lap).

Wat wordt vergoed?

Lipofilling wordt alleen vergoed als je deukjes in de borst hebt na een borstbesparende ingreep. Er loopt wel een ’trial’ bij het VUmc waarbij je uitgeloot kan worden voor een lipofilling versus een implantaat. Maar dat is Russische roulette, je weet niet of je uitgeloot wordt. Anders rest je vooralsnog niets anders dan een reconstructie met lipofilling zelf te betalen.

lipofilling

Lichaamseigen vet uit de benen en buik wordt gewassen en daarna in de borsten ingejecteerd

Explantatie wordt overigens ook niet vergoed, tenzij er hele zware klachten zijn, zoals een zeer verhard kapsel, waardoor je borsten ook echt vervormd zijn. Overleg altijd goed met je behandelend arts als je explantatie overweegt. En in geval van borstkanker: ga op zoek naar een ziekenhuis en chirurg die jou geeft, wat jij wenst! Laat je niet per definitie verleiden tot een standaard protocol waar je je helemaal niet goed bij voelt, maar je in wordt geduwd omdat men je niets anders kan aanbieden.

Monique Lindeboom, journalist en uitgever van BeautyJournaal

Lees ook op BeautyJournaal:

 

Heb jij klachten? Meldt ze ook bij www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees het boek Het Siliconenlek, van Don Croonenberg. En we adviseren ook het boek Borsten van Corine van Zweden over de rol van onze borsten in ons moderne leven – bij gezondheid en ziekte.

Heb je vragen aan ons, stuur ze dan via het contactformulier. We zorgen dat je altijd persoonlijk antwoord krijgt.

Lees ook