Minder inkapseling met een kleinere prothese + lichaamseigen vet

06:39 - 03:59
luistertijd 06:39 - leestijd 03:59

Implantaten met lipofilling – de zogeheten hybride borstvergroting komt eraan!

Door de aanhoudende stroom van gezondheidsklachten die vrouwen krijgen na verloop van tijd met siliconen borstprothesen, zoals inkapseling en dus verharde borsten en auto-immuunklachten die nu ASIA syndroom worden genoemd, zijn artsen en de prothesen industrie aan het kijken naar andere mogelijkheden van borstverfraaiing, die minder risico op deze aandoening geven.

Vullen met vet alleen is mooi, maar je moet wel genoeg vet hebben

Een daarvan is al veel beproefd: het vullen van de borsten met lichaamseigen vetweefsel. Helaas kan dat niet altijd: je moet wel voldoende vet hebben om te oogsten (uit buik, billen, bovenbenen). Hoe jonger je bent bijvoorbeeld, hoe minder lichaamsvet je vaak hebt.

Kleine prothesen in combinatie met je eigen vet

Een andere manier is om veel kleinere prothesen te gebruiken, die je dan combineert met lichaamseigen vet voor een borstverfraaiing. Je hebt dan twee-in-een: minder siliconen en minder benodigd eigen vet. Je kunt toch een mooie borst maken.

hybride borstvergroting, beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Steeds een maatje kleiner

Deze hybride borstvergroting wordt in meerdere sessies opgebouwd. Tijdens de eerste ingreep zal prothese-lipofilling verhouding 50/50 zijn. De tweede keer, na 5 tot 10 jaar, wordt de prothese vervangen door een kleinere maat en krijg je meer lichaamseigen vet erbij.

Drie vervangingsoperaties in een vrouwenleven

En word je nog een derde keer in je leven geopereerd (borstimplantaten moeten vaak toch om de 10/15 jaar vervangen worden – dus hoe jonger je ermee begint, hoe vaker je nog vervangingsoperaties nodig hebt in je leven, red.) dan zou het dus kunnen zijn dan je een nog kleiner implantaat krijgt en nog iets meer lichaamseigen vet. Naarmate je ouder wordt, krijg je altijd meer lichaamsvet, dus is er meer om te oogsten.

De kans op klachten neemt af, is de gedachte

Het voordeel van deze benadering is dat het risico op het verkrijgen van klachten mogelijk behoorlijk gereduceerd kan worden. Uit een Deense studie is gebleken dat hoe groter het implantaat is, hoe groter de kans op kapselvorming is, en andere klachten.

hybride borstvergroting, beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Probleem van kapselvorming minder bij plaatsing onder de de spier

Het ontstaan van ASIA syndroom en kapselvorming zijn nog met veel mysterie omgeven. Zo blijkt kapselvorming minder vaak voor te komen als de prothese onder de spier plaatst wordt. Inkapseling komt vaker voor in de buurt van de klieren, aan de onderkant van de borst, waardoor de borst omhoog trekt.

Onderzoek of hybride vergroting minder kans op klachten geeft

In het VU Medisch Centrum in Amsterdam wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar het ontstaan van het ASIA syndroom, maar ook naar de verkapseling van het onderhuidse weefsel rond prothesen.

Iets wat nu onderzocht wordt is de relatie tussen vetweefsel en siliconen. Het is bekend dat siliconen wat meer uitwasemen als ze in een vettige omgeving liggen. Zorgt dat dan ook voor extra kapselvorming?

hybride borstvergroting, beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Het mysterie van het ASIA syndroom dat vrouwen zo moe maakt, blijft punt van aandacht

Plastisch chirurgen onderzoeken nu ook of een kleiner contactoppervlak, dus een kleinere prothese, de kans op bijwerkingen ook verkleint: dus minder kapselvorming en het risico van ASIA syndroom. Je vraagt je dan natuurlijk ook meteen af of de combi van lipofilling met siliconen prothesen wel zo’n goed idee is?

Maar als de prothese onder de borstspier wordt gelegd en het vet alleen in de borst zelf gespoten wordt, zodat prothesen en vet niet met elkaar in contact komen, zou dit probleem in theorie niet moeten ontstaan.

Soepeler borsten dankzij combi met vetcelinjecties?

Er zijn ook bewijzen, bijvoorbeeld in de brandwondgeneeskunde, dat littekens juist soepeler worden als vetcelinjecties gegeven worden. Er treedt mogelijk meer vascularisatie op, wat zoveel betekent als dat er nieuwe bloedvaatjes aangemaakt worden die de doorbloeding van het gebied verbeteren waardoor de huid juist zachter wordt.

Kortom: interessante theorieën, waarvoor nog veel meer onderzoek nodig is, en het is goed dat dat nu gedaan wordt.

Populair in Amerika, in Nederland nog mondjesmaat uitgevoerd

In Amerika praten plastisch chirurgen al meer dan een jaar heel enthousiast over de hybride borstvergrotingstechniek. In Nederland wordt het nog maar weinig uitgevoerd, maar er wordt wel mee geëxperimenteerd. Artsen die het doen zijn er vol lof over zo ver.

Zachtere borst met lipofilling

De mooie eigenschap van het werken met lichaamseigen vetweefsel is ook dat het een mooie zachte bedekking geeft over de kleinere borstprothese heen.

hybride borstvergroting beautyjournaal

Links op de foto de borst met alleen prothesen, rechts op de foto de borst met een kleinere prothese gecombineerd met lipofilling

Nieuwste experiment: hyaluronzuur injecties met lipofilling, in je gezicht

Tot slot is het leuk om te vermelden dat er ook al geëxperimenteerd wordt met lichaamseigen vetweefsel in combinatie met hyaluronzuur injectables, voor het gezicht.

De hypothese is vooralsnog dat het vet beter blijft zitten (het overleeft beter) omdat het hyaluronzuur een goede matrix biedt waarin het zich kan vasthechten. Een matrix is een soort steunmatras in de huid. Van nature heb je hem ook: in de matrix liggen de cellen opgenomen en vanuit de matrix worden voedingsstoffen vanuit het bloed naar de cellen getransporteerd.

To be continued!

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees ook