Het is oppassen geblazen met psoraleen

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

Elke dag verse jus d’orange of grapefruit tijdens je ontbijt is gezond, maar mogelijk heeft het een zure bijsmaak. Een mogelijke link tussen citrusvruchten en het ontwikkelen van een melanoom is gevonden. Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker en in Nederland neemt het aantal melanoom gevallen toe. Uit de statistieken staat Nederland in de top 5 met de meeste huidkanker van Europa.

melanoom

Onderzoek naar diagnose melanoom

Een Amerikaanse vragenlijst studie volgde het dieet, life-style en zongedrag van 63.810 vrouwen en 41.622 mannen in de gezondheidzorg. Na een follow-up van 24-26 jaar was bij 1840 mensen de diagnose melanoom gesteld. In de questionnaire was sinaasappel (vrucht + sap), grapefruit (vrucht + sap) intake opgenomen.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

citrus en melanoom

Conclusie van het onderzoek

36% meer kans wanneer je per dag meer dan 1.6 citrusvruchten consumeert in vergelijking met minder dan 2 citrusvruchten per week. Voor grapefruit is er zelfs 41% toegenomen risico als je 3 x per week consumeert ten opzichte van geen grapefruit eters. Opmerkelijk is dat er geen associatie was tussen melanoom en grapefruit sap.

Wat zit er in citrusvruchten behalve vitamine C dat een verhoogde risico geeft?

Het verantwoordelijke stofje in citrusvruchten heet psoraleen en maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. Lees meer over medicatie en lichtovergevoeligheid.

citrus en melanoom

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

Studie beperkingen

Alleen sinaasappelen en grapefruit maar niet citroen en limoen waren in het onderzoek onderzocht. De onderzochte groep bestond uitsluitend uit mensen in de gezondheidszorg, die mogelijk een andere dieet en/of life-style hebben. De resultaten kan je niet generaliseren. De groep moest een vragenlijst invullen en er kan sprake van een herinneringsvertekening zijn. Vergissing in de hoeveelheid grapefruit en sinaasappel consumptie per dag is menselijk. Tenslotte zijn citrusvruchten gezond, de voordelen wegen zwaarder dan de nadelige gevolgen.

citrus en melanoom francis wu

Voor andere fruit en groentes waren er geen associatie met melanoom gevonden

Door het nemen van de juiste voorzorgmaatregelen zoals UV huidbescherming en kleding kan je zowel genieten van citrusvruchten en de zon. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Bekijk de beste huidverzorgingsproducten van dr Wu

 

Literatuur:

Wu S, Han J, Feskanich D, et al. Citrus Consumption and Risk of Cutaneous Malignant Melanoma Journal of Clinical Oncology. Published online June 29 2015

 

Francis Wu is werkzaam in het Dermatologisch Centrum Maarssen en Vechtstreek, eigenaar van Shape Aesthetics BV voor cosmetische dermatologische anti-aging consultatie & behandeling en mede-oprichter Cosmeceutics BV voor zijn huidverzorgingslijn Iconic Elements.

Voor Iconic elements is een prestigieuze grand prix de la beaute 2015-2016 award in Hong Kong uitgereikt. De award was georganiseerd door de twee toonaangevende Hong Kong Beauty en Les Nouvelles Esthétiques tijdschriften.

iconic elements

Lees ook