Je loopt risico op een ‘Margarita Sunburn’

02:14 - 01:20
luistertijd 02:14 - leestijd 01:20

Pas op met citrusfruit in de zon!

Denk je aan citrusfruit in de zomer, dan denk je al snel aan Margarita’s. On the rocks, met of zonder alcohol… Margarita’s zijn voor velen de ultieme zomercocktail. Maar deze klassieker heeft ook een gevaarlijke kant, beter bekend als de ‘Margarita Sunburn’. We vertellen je dit liever nu, zodat je er straks niet zelf – door schade en schande wijs geworden – achter hoeft te komen.

Phytofotodermatitis

De ‘Margarita Sunburn’ is de Engelse en alledaagse benaming voor het fenomeen dat in wetenschappelijke termen phytofodermatitis wordt genoemd. Dit fenomeen treedt op wanneer olie uit planten of citrusfruit op je huid terecht komt en daar wordt blootgesteld aan UV-straling. Deze combinatie van citrus en UV veroorzaakt een brandende reactie, die meestal pas na één of twee dagen zichtbaar wordt. Het gevolg: een brandend gevoel, roodheid, jeuk en zelfs brandblaren. En wanneer de roodheid en blaren wegtrekken, maken ze in de meeste gevallen plaats voor hyperpigmentatie.

Limoenen, grapefruit en sinaasappeltjes

“Phytofodermatitis treedt op wanneer de huid in contact komt met furanocoumarins, een stofje dat we in planten aantreffen, en vervolgens wordt blootgesteld aan UV.

Veel voorkomende voedingsmiddelen, waarin dit stofje voorkomt, zijn limoenen, grapefruit en sinaasappels,” legt dermatoloog Julie Russak uit. “Het fenomeen doet zich voor bij alle huidtypes. De ernst van de verbranding wordt vooral bepaald door de hoeveelheid citrus op de huid en de hoeveelheid UV-straling waaraan de huid wordt blootgesteld.”

Tijdens het reviewen van het Clinique Smart Custom Repair Serum besteedden we al eerder uitgebreid aandacht aan deze furanocoumarins. Lees het artikel hier.

Wassen met milde zeep of… uit de zon blijven!

“De beste manier om problemen te voorkomen, is om je huid te wassen met een milde zeep, nadat deze in contact is geweest met citrus. Wanneer dat niet mogelijk is, dan kan je het beste blootstelling aan de zon vermijden,” adviseert Russak.

Naast insmeren met een goede SPF is het deze zomer dus ook belangrijk citrusfruit uit de weg te gaan als je aan het zonnen bent.

Bron

Lees ook