Dermatoloog Francis Wu bespreekt de mogelijkheden tegen overmatige haargroei

02:52 - 01:43
luistertijd 02:52 - leestijd 01:43

Onlangs vroeg een lezeres ons wat je kan doen tegen overmatige haargroei op het gezicht en lichaam. Dit heet hirsutisme. BeautyJournaal heeft er in het verleden al eens aandacht aan besteed.

Het is een heel vervelend probleem voor vrouwen omdat schaamte een grote rol speelt, en het daarmee ook een taboe is om over te praten. Vrouwen die dit hebben voelen zich vaak in een sociaal isolement zitten. Ze durven zich maar slecht in badkleding te vertonen op het strand, als er veel haar op buik en benen zit, en intimiteit met een partner kan ook moeilijk zijn.

Dagelijks het gezicht moeten scheren is een grote emotionele belasting. De angst voor zichtbare haren en stoppels is groot voor een vrouw.

Francis WuWe leggen het probleem nog eens voor aan de dermatoloog uit ons expertteam, dokter Francis Wu:

‘Het is een vervelend probleem. Ik zie het dagelijks op mijn spreekuur en het heeft een impact op het zelfvertrouwen. Het komt bij 5-10% van de vrouwen voor.

Genen, ras, hormonen, ziekte, medicatie…..

‘De oorzaken verschillen van aanleg – familiair, raciaal (Mediteraan, Midden-Oosten, Azië), hormonaal ( mannelijke en vrouwelijke hormonale onbalans), medische condities zoals polycysteuze ovarium cyste, congenitale adrenerge hyperplasie, cushing syndroom, obesitas tot het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals ciclosporine, prednison, danazol, fenytoine.

Vaak is een oorzaak niet goed te vinden

‘Voor het stellen van deze diagnosen is het van belang vast te stellen of er sprake is van androgene invloeden (mannelijke hormonen) en niet-androgene invloeden.

‘Ook moet onderzocht worden of er andere klachten zijn, zoals acne, te kleine borsten, haarverlies, diepere stem, acanthosis nigricans (=donkere verkleuringen in de huidplooien).

‘Het opsporen van de onderliggende oorzaak is belangrijk, maar deze moet wel te vinden zijn.  Jammergenoeg valt het vaak onder de idiopathische (= onbekende oorzaak) hirsutisme

Wat kun je er tegen doen?

‘Meest voor de hand liggend is het haar te verwijderen met scheren, harsen, commercieel verkrijgbare ontharingscrème en haarbleken.

Ook afvallen helpt

‘Afvallen draagt ook bij het verminderen van hirsutisme: 5% gewichtsverlies verminderd mannelijke hormonen.
Eflornithine hydrochloride crème vertraagt de haargroei snelheid, maar geeft wel bijwerkingen zoals acne en huiduitslag.

‘Ontharingslaser zoals IPL is geschikt voor mensen met donkere haren. Ten slotte zijn er nog anticonceptiemiddelen die het kunnen afremmen.

hartelijke groet, Francis Wu

 

Wie is Francis Wu?

Francis Wu is werkzaam in het Dermatologisch Centrum Maarssen en Vechtstreek, eigenaar van Shape Aesthetics BV voor cosmetische dermatologische anti-aging consultatie & behandeling en mede-oprichter Cosmeceutics BV voor zijn huidverzorgingslijn Iconic Elements.

Lees ook