Onlangs kregen wij een bericht binnen dat de aandoening PCOS vaak leidt tot haar problemen bij vrouwen en acne, en dat het een onderbelichte hormoon stoornis is.

04:53 - 02:55
luistertijd 04:53 - leestijd 02:55

Onlangs kregen wij een bericht binnen dat de aandoening PCOS vaak leidt tot haar problemen bij vrouwen en acne, en dat het een onderbelichte hormoon stoornis is. De organisatie PCOS Solutions reikt de helpende hand, maar baseert zich volgens dermatoloog Ids Boersma wel op verkeerde wetenschappelijke onderzoeksconclusies.

‘Cosmetische klachten die gerelateerd zijn aan verhoogde niveaus van mannelijke hormonen worden vaak veroorzaakt door PCOS. Veel vrouwen met overbeharing, haarverlies en acne weten vaak niet dat zij te maken kunnen hebben met PCOS. Zo is in minstens 80% van de gevallen van overbeharing de oorzaak PCOS[1],’ zo stelt Jessica Damhuis van PCOS Solutions in haar persbericht.

En ze gaat verder: ‘PCOS is meest voorkomende hormoonstoornis, het treft 5 tot 10 % van vrouwen in de vruchtbare levensfase en is tevens de grootste oorzaak van onvruchtbaarheid. Ondanks het grote aantal vrouwen die PCOS hebben worden de symptomen niet altijd in verband gebracht met PCOS.

PCOS is een syndroom waarbij meerdere klachten tot uiting komen zoals; een onregelmatige menstruatie, overgewicht, cystes in de eierstokken en klachten die veroorzaakt worden door een verhoogde aanwezigheid van mannelijk hormonen zoals; overbeharing, haarverlies en acne. Sommige van deze symptomen kunnen effectief worden verholpen door middel van bijvoorbeeld laserontharing en schoonheidsbehandelingen, maar daarmee wordt de oorzaak van het probleem niet aangepakt. Er is hier namelijk sprake van een hormoonstoornis.
Bovendien blijven er, bij gebruik van cosmetische oplossingen, een aantal gezondheidsklachten aanwezig. De vrouw is  verminderd vruchtbaar en loopt risico op allerlei gezondheidsklachten zoals obesitas, diabetes en hart en vaatziekten. Ook klachten zoals haarverlies, eetbuien en stemmingswisselingen worden op deze manier niet aangepakt.’

Haar bedrijf PCOS-solutions heeft nu een voedingssupplement op de markt gebracht ‘D-Chiro Inositol(DCI)’ dat verhoogde niveaus van mannelijke hormonen zou kunnen verlagen en symptomen zoals overbeharing, haarverlies, acne, overgewicht en een onregelmatige cyclus verminderen.  Ze zegt erover: ‘Klinische resultaten laten zien dat inname van het voedingssuplement DCI, gedurende 8 weken, testosteron niveaus significant doen dalen (73% in vergelijking met de placebo controle groep).[2] In Amerika wordt dit supplement al enkele jaren met succes gebruikt. Overbeharing,  haarverlies, acne, overgewicht, een onregelmatige of uitblijvende cyclus, eetbuien en stemmingswisselingen verminderen of verdwijnen bij de meeste vrouwen. Enzymen in ons lichaam maken normaal gesproken zelf DCI van Myo-Inositol en Pinitol, die uitgebreid aanwezig zijn in onze voeding. Bij vrouwen met PCOS gaat dit proces vaak niet goed, waardoor het lichaam niet meer adequaat kan reageren op binnenkomende suikers en als gevolg daarvan gaat het teveel testosteron produceren.’

[1]  Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2313-8

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15251831

Maar, nu de hamvraag:  komen de meeste overbeharingsklachten (80%) voort uit PCOS? We leggen de kwestie voor aan medisch haarexpert Ids Boersma:

‘Allereerst de feiten. Er wordt in het persbericht beweerd dat 80% van de overbeharing wordt veroorzaakt door het PCO syndroom. Dit is een verdraaiing van de feiten. In het geciteerde artikel (1) staat dat 80% van de vrouwen met hirsutisme last hebben van het PCOS. Hirsutisme is strak gedefinieerd (zie artikel) en overbeharing is niet gedefinieerd (Omdat de term “overbeharing” niet strak is gedefinieerd kan het zo veel betekenen als: “alle gevallen waarin een persoon vindt dat er te veel haren op het lichaam zitten”. ) Zo hebben wij nog nooit een hirsute vrouw gehad voor blijvende ontharing.

De werkzame stof (d-chiro-inositol) wordt ingezet om de androgene hormonen te remmen. Dit gebeurt ook door een geneesmiddel als metformine (wordt ingezet bij diabetes mellitus) en de anticonceptie pil. Deze geneesmiddelen werken niet echt goed tegen hirsutisme.

Het enige artikel dat in PubMed te vinden is over de relatie tussen d-chiro-inositol en hirsutisme is het artikel uit 2002 (2) dat het bedrijf aanhaalt. Dit artikel verhaalt over het effect op de androgene hormonen en niet het effect op hirsutisme. Er wordt aangenomen dat dit ook meteen de overbeharing reduceert en dat is nog maar de vraag. Het tijdschrift, waarin dit artikel staat, is niet sterk. Als het echt een sterk middel is om hirsutisme tegen te gaan was er na 2002 nog wel wat vaker over gepubliceerd!

Nog een kritische noot. Als d-chiro-inositol in een voedingssupplement leidt tot substantiële verlaging van de androgene hormonen, zodanig dat er minder overbeharing ontstaat, een betere vruchtbaarheid, etc., zou het middel niet vrij verkrijgbaar zijn! Stel je voor dat iemand zonder PCOS dit voedingssupplement inneemt!’

Kortom, het klopt niet, zo stelt arts Ids Boersma. PCOS is niet in zulke grote aantallen de oorzaak van beharingsproblemen bij vrouwen, en van het aanbevolen werkzame middel kan geen bewezen effect gevonden worden.

Lees ook