Benader je skincare vanuit een andere hoek

07:40 - 04:36
luistertijd 07:40 - leestijd 04:36

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Smart homes, smart phones, smart cars. In de technisch ontwikkelde wereld waarin we leven verwachten we steeds meer van onze spullen en van onszelf. Geboren als multitaskers hebben we allen een druk leven met sociale verplichtingen, gezin en ambitieuze carrières.

Wat we ons niet realiseren is het feit dat onze huid eveneens overuren maakt: terwijl wij bezig zijn met onze dagelijkse bezigheden staat onze huid overdag in de beschermmodus, druk bezig met het afweren van beschadigende indringers zoals UV-straling en luchtvervuiling en te beschermen tegen de vrije radicalen die de huidschade veroorzaken.

Om je huid optimaal te ondersteunen is het benaderen van je skincare vanuit de invalshoek van het 24-uurs ritme, oftewel circadiaanse ritme, van de huid zeer interessant.

Shop Dermalogica hier online

 

Het circadiaanse ritme

Het circadiaanse ritme is een 24-uurs cyclus van onze biologische klok dat reageert op licht en donker. Deze biologische klok wordt aangestuurd vanuit onze hersenen en bestaat uit 20.000 zenuwcellen die een structuur vormen in de hypothalamus en directe input krijgen vanuit onze ogen.

Afgifte van melatonine

Het circadiaanse ritme is afhankelijk van het licht dat we met onze ogen waarnemen en met name de afgifte van het hormoon melatonine speelt hierin een grote rol. De grootste afgifte van dit hormoon vindt zoals je op de afbeelding kunt zien plaats in de avond tussen 21.00 en 24.00 als het buiten donker is en zorgt ervoor dat je slaperig wordt en klaar om naar bed te gaan. Terwijl ‘s ochtends als je wakker wordt en de gordijnen open trekt de melatonine afgifte stopt en hormonen zoals cortisol gaan stijgen om je alert en klaar voor de dag te maken.

Je huid volgt een vergelijkbaar proces: wanneer de melatonine in de avond stijgt is dit voor de huid een signaal om in herstelmodus te gaan om de schade van de dag te repareren en in de ochtend wanneer de melatonine secretie stopt is dit voor de huid een signaal om over te schakelen naar beschermmodus.

Laten we eens wat meer in detail kijken waarom de beschermmodus overdag zo belangrijk is en wat we zelf kunnen doen om dit optimaal te ondersteunen.

Shop Dermalogica hier online

 

Beschermmodus

Elke dag gaat je huid in beschermmodus om huidschade veroorzaakt door UV en luchtvervuiling tegen te gaan, maar juist door onze drukke levensstijl en veranderende omgevingsfactoren beschermen we onze huid vaak niet of onvoldoende en vaak al helemaal niet tegen alle uitdagingen die onze huid tegenwoordig kent.

UV-straling

Hoewel zonschade slechts een van de gevolgen van omgevingsfactoren op de huid is, is het wel de belangrijkste reden voor het dagelijks beschermen van de huid. Iets wat zelfs zonbewuste cliënten vaak nog onderschatten.

Elektromagnetisch spectrum

Elk moment doorgebracht in daglicht telt mee als tijd blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Daglicht bestaat uit verschillende golflengtes van elektromagnetische straling, vaak ook wel aangeduid als het elektromagnetische spectrum. Zo’n 35% van dit spectrum is zichtbaar licht, 60% infrarood (wordt gevoeld als warmte) en 5% bestaat uit ultraviolet (UV) straling, maar het is nu net die 5% UV-straling waarover we bezorgd moeten zijn met betrekking tot huidschade.

UVA straling veroorzaakt rimpels en pigmentschade

UVA stralen zijn de langste stralen uit hun spectrum en penetreren daarom het diepste in de huid. Naast het feit dat ze een grote rol spelen in de meeste huidkankers zijn ze verantwoordelijk voor het krijgen van rimpels en pigmentschade. Om die reden wordt bij de A van UVA altijd verwezen naar “aging”.

UVB is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid

UVB stralen zijn korter dan UVA en zijn verantwoordelijk voor het bruinen van de huid, alsook het verbanden van de huid. Vandaar dat bij de B van UVB altijd wordt verwezen naar “burning”.

Gebruik een hoge SPF

Zowel UVA als UVB stralen genereren ROS / vrije radicalen en kunnen daarom huidkanker veroorzaken. Daarom is het cruciaal om een SPF te gebruiken die bescherming biedt tegen beide stralen.

Luchtvervuiling

Net als UV-straling is ook luchtvervuiling een belangrijke onzichtbare vijand voor onze huid. We realiseren ons vaak niet dat hoewel pollutie niet zichtbaar is voor het blote oog, de schade die erdoor veroorzaakt wordt alles behalve onzichtbaar is en varieert van hyperpigmentatie tot verhoogde gevoeligheid van de huid.

Shop Dermalogica hier online

 

Zichtbare impact op de huid

Luchtvervuiling komt niet alleen voor in drukbezette steden, maar overal ter wereld raakt de lucht om ons heen meer en meer vervuild. Als gevolg hiervan wordt ook het dagelijks beschermen hiertegen een belangrijk doel in de dagelijkse huidverzorging. Er zijn maar weinig mensen die zich realiseren dat zelfs dagelijkse korte momentjes buiten uiteindelijk toch een grote zichtbare impact op de huid kunnen hebben.

Smeer producten boordevol met antioxidanten

Rekening houdende met deze impact van omgevingsfactoren op onze huid is het beschermen van de huid met een SPF alleen wanneer de zon schijnt allang niet meer voldoende, we zullen dagelijks een hoge SPF moeten gebruiken die we bij langdurige blootstelling aan UV-straling ook herhaaldelijk aanbrengen. En daarbij dienen we ons extra te wapenen tegen vrije radicalen schade veroorzaakt door luchtvervuiling door op zoek te gaan naar producten rijk aan antioxidanten.

Bewustere keuzes maken

Als professionele huidexpert ben je niet alleen in de positie om je klant goede producten te adviseren, maar kun je je klant informatie vertrekken en levensstijl tips  en –adviezen geven waardoor je klanten bewustere keuzes kunnen maken. Begin met het adviseren van producten die samenwerken met het circadiaanse ritme van de huid en deze zo gedurende de dag optimaal ondersteunen.

Shop Dermalogica hier online

 

Prisma Protect SPF30 voor het blokkeren van luchtvervuiling

Zo is Dermalogica ’s nieuwe Prisma Protect SPF30 zo geformuleerd dat deze maar liefst 85% luchtvervuiling blokkeert en zorgt voor een stralende, goed gehydrateerde en beschermde huid dankzij een innovatieve door licht geactiveerde technologie. Deze Master Multitasker is dan ook het ideale product voor de huid van jouw drukbezette klant.

Shop Dermalogica hier online

 

Sneller in slaap vallen met de Sound Sleep Cocoon

De herstelmodus van je huid wordt dan weer optimaal ondersteund door een product zoals de Sound Sleep Cocoon deze revolutionaire nacht gel-crème helpt je onder andere om sneller in te slapen en je kostbare uren slaap optimaal benut voor het verzorgen van je huid.

 

Shop Dermalogica hier online

 

Lees ook