Wie temt de natuurlijke krullen van Karmelita?

07:52 - 04:43
luistertijd 07:52 - leestijd 04:43

Sebastian Professional make-over: natuurlijke krullen en kleuren voor Karmelita

Leuk! Leuk! Leuk! was het eerste dat ik dacht toen ik de uitnodiging binnenkreeg voor een make-over in de Wella Studio in Rotterdam. Samen met mijn collega testers een dagje er-op-uit, met een kijkje in de keuken van de merken die onder Wella vallen, zoals Sebastian Professional. En een make-over als bonus.

Bij Wella?!

Een dagje er-op-uit is natuurlijk altijd leuk, een kijkje in de keuken bij een ander vakgebied is geweldig en leerzaam. Maar bij Wella …?! Is dat niet het merk van die bus haarlak die altijd bij mijn oma op de kaptafel stond?

Ik ben niet thuis in de wereld van haarlak en verven

Zelf kom ik al sinds ik mij kan herinneren bij dezelfde kapper, omdat hij gewoon goed is en mijn haar met al zijn vreemde wispelturige krullen door en door kent. En bovendien kent hij mij! En dat is belangrijk, want je haarcoupe moet bij je passen. Dat was meteen ook de reden dat ik wat terughoudend was voor deze make over. Een andere haircut en kleur lijkt mij geweldig, maar ik weet dat mijn krullenbos zich lastig laat knippen, zeker door een onbekende kapper.

Een walhalla voor kappers

Bij aankomst in het trainingscentrum van Wella in de voormalige Van Nelle fabriek was ik blij verrast. Het is een mooie grote ruimte met in het midden, direct bij binnenkomst, een soort ontmoetingsruimte, rechts een aparte presentatieruimte, links de stylingruimte en zijdelings het wasgedeelte. Een mooie indeling, zeer ruim en overzichtelijk met natuurlijk alle producten van Wella Professionals, Sebastian Professional, System Professional, Sassoon Professional en NIOXIN mooi gepresenteerd. Een walhalla voor kappers, zo kan ik mij heel goed voorstellen.

Een goed consult een must

De dag begon met een presentatie van Wella Professionals educator Daisy Kooijman en tevens haarexpert bij BeautyJournaal. Zij legde ons uit dat de Wella kapper altijd met een intake (consult) werkt. Hierbij wordt besproken wat de cliënt voor ogen heeft, wat de mogelijkheden zijn met het type haar, ook in combinatie met de gezichtsvorm. Haarstijl en -kleur kan, net als wenkbrauwen, het gezicht veranderen. Een goed consult is dan ook een must, wanneer je bij de kapper komt.

Medetester Esther gaat in haar reportage van het Wella Professionals uitgebreid in op de verschillende elementen van een goed consult; lees haar artikel hier nogmaals.

In mijn eigen salon maak ik gebruik van een uitgebreide intake en de meerwaarde daarvan is enorm. Niet alleen ontdek je wat de cliënt wil, er is ook tijd voor tips en adviezen. Dat ook de Wella kappers daarmee werken, was mij niet bekend en vind ik een groot pluspunt. Zie een kappersbezoek als een uitje en gun jezelf én de kapper de extra tijd die nodig is om tevreden de deur uit te gaan.

Mijn persoonlijke consult

Niet alleen werd mijn haar bekeken op conditie, ook mijn hoofdhuid, gezichtsvorm en kleurtype werd bekeken. Daarbij kwamen ook vragen aan de orde als: ben ik een type dat veel tijd aan styling besteedt of juist niet? Denk ik aan de planeet? Welke producten gebruik ik nu, of zou ik willen toevoegen? Met veel aandacht wordt in samenspraak bepaald wat de beste haarcoupe en -kleur voor mij is. Omdat ik mijn haar slechts laat bijpunten, gaan we wat uitgebreider op de kleuring in.

Ik ben het geen-gedoe-type

Door de uitgebreide intake wordt het duidelijk wat mijn wensen zijn en kan er veel gemakkelijker een gepersonaliseerde behandeling worden samengesteld. In grote lijnen komt het erop neer dat ik graag mooi glanzend haar wil zonder blijvende kleur en ik het snelle-geen-gedoe-type ben. De lijn die daarop aansluit, is van Sebastian Professional. Makkelijk te gebruiken producten: shampoo, conditioner, masker en een foam als stylingproduct.

Ook voor de kleur kwamen we uit bij Sebastian Professional, en wel de Cellophanes. Deze kleurlijn verzorgt het haar, geeft glans en een lichte kleuring in iedere gewenste teint. De pure pigmenten zijn geïnspireerd op de kruidenpotjes uit het Midden-Oosten en onttrokken uit voedingsmiddelen. De kleuring geeft een natuurlijke uitstraling. Bovendien komen er geen schadelijke stoffen aan te pas. De kleuring ontstaat door warmte (veel warmte, zo ontdek ik later). De haarschubben worden afgesloten door de zuurtegraad van de Cellophanes en dat zorgt voor de glans en tegelijkertijd de verzorging. “Niet te vergelijken met een keratine behandeling, want deze laatste maakt het haar ook steiler,” zo vertelt Daisy mij.

De kleuring van de Cellophanes is semi-permanent. Iedere spoeling neemt een beetje weg van de kleuring.

Kleuring opbouwen

In het begin kan je wat frequenter de behandeling ondergaan, zodat de Cellophanes kleuren letterlijk opgebouwd worden. Telkens een beetje meer, zodat de kleuring langer aanhoudt. Vervolgens kan je daarna met langere tussenpozen van behandelingen de kleuring onderhouden.

De kleurmethode is een V-methode, waarbij pluk voor pluk van uit de nek naar de kruin gekleurd wordt, met telkens een laagje folie ertussen. Zo worden de verschillende kleuren laag voor laag aangebracht. Door het gebruik van drie verschillende kleuren (twee gekozen kleuren en één kleur die het dichtst bij mijn haarkleur komt en alleen bij de aanzet gebruikt wordt) krijg je een mooie overgang van de kleuren en ziet het er uiteindelijk heel natuurlijk uit.

En dan het verwarmen van de Cellophanes

Oef dat is héél erg warm! Ik kreeg ook nog eens een opvlieger en daardoor werd het mij even te warm aan mijn hoofd. Zonder opvliegers is het overigens prima te doen.

Al bij het uitspoelen van de Cellophanes voelde ik hoe de handen van Daisy met het grootste gemak door mijn haren konden gaan en dat mijn haar fluweelzacht was.

Stylingproducten erin en nog even onder de infrarood lamp en mijn make-over zat er op.

De thuisproducten zijn gewoon perfect

Daisy geeft me de producten van Sebastian Professional Twisted  mee naar huis, speciaal voor krullen. De shampoo heeft een wat lijm-achtige structuur en reinigt heel erg goed. Normaal was ik altijd twee keer mijn haar, maar nu heb ik de tweede sessie achterwege kunnen omdat mijn haar al direct schoon aanvoelt. Ook de conditioner zorgt voor zeer goed kambaar haar. De structuur is dik en doet veel denken aan een bodymilk. Ik heb daardoor wel de neiging om meer te gebruiken, maar dat is niet nodig. Het verdeelt ook met minder heel goed over het haar. Je kunt dit product dagelijks gebruiken, wat ik zeker wil aanraden omdat het tegelijkertijd het haar zacht houdt.

Het haarmasker is romig dik en maakt het haar fluweelzacht, al miste ik wel de inwerktijd op de verpakking. Ik heb uiteindelijk gekozen om het in de avond te gebruiken en in de morgen uit te spoelen. Daarna breng ik nog wat foam aan en mijn haar zit perfect in model.

Wat een prachtig resultaat van Sebastian Professional

Heel subtiel. Bij licht zie je de kleuring en zonder licht is mijn haar mooi donker egaal. Precies wat ik wilde.  En de producten voor thuis houden mijn ontembare krullenbos goed in model.

Wil je ook een professionele consultatie van een Wella Professionals of Sebastian kapper?

Kijk dan hier voor een salon bij jou in de buurt.

Lees ook