Maar komen gezonde nagels niet gewoon van binnenuit?

06:11 - 03:42
luistertijd 06:11 - leestijd 03:42

Voor BeautyJournaal mocht ik een aantal kleuren uit de Orly All Tangled Up nagellakcollectie testen. De lakken hebben een 3-in-1 breathable functie, dit staat voor de base-, kleur, en topcoat. Verder is de nagellak verrijkt met Argan olie, vitamine B5 en vitamine C. Ik ben erg benieuwd!

all tangled up

Zuurstofdoorlatende lak

Een zuurstofdoorlatende nagellak.. hmm. Orly heeft dit gemaakt zodat zuurstof en hydratatie kan doordringen in de nagel voor een gezonde nagelgroei, versterking van de nagel en het herstellen van beschadigde nagels.

Bedenkingen bij de claims

Ik heb eerlijk gezegd wat bedenkingen bij de bovenstaande claims. De nagelplaat zelf is dood weefsel, maar is wel flexibel en wordt vanuit het nagelbed gehydrateerd. Ook van buitenaf kan er vocht binnendringen. Flexibele nagels zijn belangrijk omdat zij dan niet direct breken wanneer je ergens tegenaan stoot. Naar mijn mening is het grootste voordeel van breathable dat je de nagelplaat niet volledig afsluit en zodoende toch nog extra vocht zou kunnen opnemen, mocht dit nodig zijn. Zeker wanneer je 24/7 nagellak gebruikt, maar dat durf ik niet heel stellig te zeggen.

Ik vraag mij af of de nagelplaat, dood weefsel, enig voordeel heeft aan zuuurstof. En ook of de toegevoegde vitamines iets bijdragen aan een mooie nagelplaat, ik betwijfel het. Immers.. het levende deel zit onder de nagelriem en in het nagelbed, precies de locaties waar je geen nagellak wilt. Voeding is hierbij natuurlijk wel een bepalende factor.

Echter begrijp ik na onderzoek, dat deze claim belangrijk is voor Moslima’s die eigenlijk geen nagellak mogen dragen, tenzij er aan specifieke religieuze voorwaarden is voldaan: zoals zuurstofdoorlatend.

orly nagellak

Laat de test beginnen!

Voor deze test ontving ik de Orly Bonder Rubberized Base Coat, de Orly Glosser High Shine Top Coat en de Orly Breathable Treatment & Color in 3 verschillende kleuren.

orly collectie

Base- en topcoat 

Ondanks dat de nagellak een 3-in-1 product is, kies ik voor mijn linkerhand toch voor de base- en topcoat. Dit is meer uit gewoonte én omdat het bijgeleverd werd. Op mijn rechterhand breng ik telkens alleen de Orly Breathable Treatment & Color aan. En daar zit al meteen het grote verschil, de nagellak over de basecoat brengt vele malen prettiger en gelijkmatiger aan.

Mijn advies is dan ook om echt voor de basecoat te kiezen, al is die dan niet breathable. Maar als het goed is heeft je nagelplaat genoeg vocht en zoals gezegd niets aan zuurstof.

Shop de base coat hier online

 

Breathable Treatment & Color

Zonder basecoat brengt de nagellak lastiger en niet gelijkmatig aan. Bovendien blijft hij ook niet lang mooi, de lak begint al snel te chippen bij slechts 2 lagen. Bij deze hand bracht ik ook geen topcoat aan, misschien dat dat het verschil maakte.

lets get fizz-ical

Kleur: Let’s Get Fizz-ical

 

Shop de kleur Fizz-Ical hier online

 

Diamond Potential

Over de kleur valt natuurlijk niet te twisten, maar de Diamond Potential heeft zeker mijn voorkeur. Niet alleen qua kleur maar ook omdat deze geweldig mooi gelijkmatig aanbrengt. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de kleur en daardoor de samenstelling van de nagellak.

diamond potential

Kleur: Diamond Potential

Shop de kleur Diamond Potential hier online

 

Sneldrogend

De nagellak droogt tot mijn verbazing best snel, zelfs met 3 lagen (op mijn linkerhand) is het snel droog. Ik merk wel een verschil in het resultaat met of zonder topcoat. De nagels zien er veel mooier uit met topcoat, maar dat verbaasd mij niet. De nagellak blijft goed zitten. Je moet hem wel even sealen op de randen. Ook verwijdert hij makkelijk met nagellakremover zonder aceton.

love at frost sight

Kleur: Love at Frost Sight

Shop de kleur Lost at Frost hier online

 

Goede nagelriemolie

Wat betreft de Argan olie, ik denk dat een goede nagelriemolie het beste werkt. Deze breng je aan op de nagelriemen (daar waar het levende deel van je nagelplaat zit), op de nagelwallen (bij de zijkanten van de nagelplaat) en op het hyponychium (dat stukje huid direct op je vingertop onder de nagel). Het hyponychium kan zeker bij lange nagels zeer droog worden en ook pijnlijk zijn. Het zit namelijk soms vast aan de nagel en door het soepel te houden scheelt het veel pijn.

Mijn eindoordeel

Overall vind ik de nagellak prima, vooral omdat hij mooi aanbrengt (dus alleen in combinatie met de base coat). De rubberen greep is heel erg prettig en juist voor precisiewerk is het fijn om een goede grip te hebben. Voor de claims zou ik het niet kiezen, maar ik ben dan ook geen Moslima. Mooie, gezonde nagels komen uiteindelijk van binnenuit.

Shop Orly hier online

 

beautyjournaal shop

Lees ook:

Lees ook