Als je haar maar goed zit... en hoe!

10:17 - 06:10
luistertijd 10:17 - leestijd 06:10

Wella Professionals make-over: levendige natureltinten voor Esther

Je hebt het op social media vast voorbij zien komen. We kregen als testteam een hair make-over bij Wella Professionals studio in de oude van Nellefabriek in Rotterdam. Na een aantal keren het knippen en kleuren overgeslagen te hebben, was mijn haar daar ook echt aan toe. Ik had een verschrikkelijke uitgroei van mijn highlights en daarnaast flink wat dode haarpunten.

Na een lekker vers geperst sapje en gebakje bij een zeer warm welkom, kregen we een presentatie van Wella Professionals educator Daisy, tevens haarexpert bij BeautyJournaal. Daisy vertelde over het belang van interactie tussen kapper en klant, het goed interpreteren van verwachtingen. Het zinnetje ‘als je haar maar goed zit’ is er namelijk niet voor niets. Ik voel me persoonlijk ook een stuk zelfverzekerder als mijn haar goed zit. Maar hoe vertaal je de verwachtingen van een klant naar de praktijk?

Het belang van een goed consult

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van het fenomeen ‘consult’. Niet alleen bij de kapper, ook bij de schoonheidsspecialist. Ik pas dat in mijn eigen schoonheidssalon en bij mijn werk in een privékliniek ook altijd toe.

Zes elementen

Er zijn zes elementen tijdens zo’n consult belangrijk, voor zowel de klant als voor de kapper. Ten eerste de atmosfeer: hoe beleeft de klant de ontvangst, de sfeer in de kapsalon? Ten tweede personaliseren: is de klant bijvoorbeeld heel trendy of eerder een klassiek type? Ga niet uit van je eigen smaak, maar die van de klant. Als derde: het advies dat gegeven wordt. Wella Professionals gebruikt daarbij tools als een vragenlijst, kleurendoeken en voorbeeldfoto’s van haarkleuren. Het vierde element is vooral voor de kapper belangrijk om te weten: bezwaren vanuit de klant. Is er angst voor een bepaalde behandeling door een eerdere slechte ervaring bij een andere kapper? Heeft de klant een beperkt budget? Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden.

Als vijfde element: draag ideeën aan, wees oprecht geïnteresseerd in de klant en zijn of haar wensen, en denk mee. En als laatste element: geef altijd een samenvatting van hetgeen is besproken, zodat echt duidelijk wordt wat er gaat gebeuren. Dit voorkomt scheve gezichten en onjuiste verwachtingen.

Het zijn op zich geen hele nieuwe inzichten. Het is vooral het consequent toepassen ervan dat het verschil maakt tussen een matige behandeling en het verwerven van een klant voor het leven.

In de praktijk: mijn eigen consult

Zowel mijn consult als mijn Wella Professionals make-over wordt uitgevoerd door Daisy. Tijdens mijn consult laat Daisy mij zien welke lengte en model voor mij het meest geschikt is, om mijn (naar eigen zeggen, niet Daisy haar woorden…) bolle gezicht slanker te laten lijken. Ik ‘mag’ in ieder geval niet mijn haar boven mijn kaak laten knippen, want dat is het breedste gedeelte van mijn gezicht en dan benadruk je de breedte juist.

Beter is om het net onder de kaaklijn te knippen, waardoor deze mooi bedekt wordt en optisch een smaller gezicht laat zien. Een mooie lok zorgt voor een betere verdeling van het gezicht.

Warm of koel type?

Met de kleurendoeken was het nog best lastig om te bepalen of ik een ‘koel’ of ‘warm’ type ben. Ik kan beide kleuren goed hebben, maar ik vind koele kleuren net iets mooier.

Levendige natureltinten

Qua haarkleur houd ik van natureltinten, ietwat levendig, dus geen egale kleuren. Ik heb zelf een donkerbruine haarkleur, maar sinds een aantal jaren draag ik er flink wat highlights in, wat mijn uitstraling zachter maakt. Dat is ook de reden dat ik mijn haar lichter wil houden, hoewel ik rode en bruine tinten ook erg mooi vind. Echter, na een recente strandvakantie zijn de highlights wel erg licht geworden en steken ze erg uit tegen mijn eigen donkere haarkleur.

Daisy informeert of ik een donkere inkijk bij de aanzet mooi vindt. Deze aanzet kan ze dan net een tintje lichter dan mijn eigen haarkleur verven. Verder adviseert ze lowlights tussen de inmiddels volledige lichte haren en twee koele kleuren over de andere plukken.

Een waar kunstwerk

Voor het kleuren gebruikt Daisy kleuring van Illumina Color en Koleston Perfect, wat geen stoffen bevat die het haar kunnen beschadigen en zacht zijn voor de hoofdhuid. Die claim klopt volledig want bij eczeemplekjes achter in mijn nek voel ik bij deze kleuring geen jeuk of branderigheid.

Om en om, en lok voor lok worden de kleuren ingezet en als een soort bloem achter op mijn hoofd gelegd. Het wordt een waar kunstwerk!

Toner met rosé

Na ongeveer 30 minuten intrekken, is het tijd om de verf uit te spoelen. Na het uitspoelen wordt er een toner aangebracht met een rosétoon erin. Deze zorgt ervoor dat de blondere plukken een mooie koele matte teint krijgen met een knipoog naar zachtrosé.

Elasticiteit van haren… check!

Na het wassen, tonen en spoelen, checkt Daisy nog even de elasticiteit van mijn haren door één natte haar te onderzoeken, zodat ze mij straks een passende verzorging kan meegeven. Daisy houdt goed rekening met het feit dat mijn haar wat krult, en dus als het opdroogt nog wat korter wordt. Door een speciale kniptechniek wordt mijn volle bos luchtiger geknipt, zodat het wat gemakkelijker te stylen is.

Finishing touch

Na het knippen brengt Daisy eerst EIMI Anti-Frizz gladmakende balsem aan. Dit voorkomt dat mijn haar gaat pluizen, waar ik nogal veel last van heb. Daarna brengt ze EIMI 48h Shape Memory Hair Gel aan, dat (zoals de naam al zegt) 48 uur ‘onthoudt’ hoe de haren gestyled zijn. Mijn haren worden glad geföhnd, waarna Daisy en ik vrijwel meteen zien dat het nog ietsjes te lang is. De punten vallen zodanig op mijn schouders, dat ze naar buiten krullen. We besluiten om het net boven de schouders te knippen en daarna met de stijltang het haar zo glad mogelijk te maken.

Thuis goed verzorgen minstens zo belangrijk

Daisy adviseerde me Wella Professionals Invigo Color Recharge Cool Blond shampoo en conditioner voor thuis. Beide producten hebben een paarse kleur en zorgen ervoor dat de blonde plukken mooi koel blijven. Het was het juiste advies. Ik ben inmiddels erg enthousiast over zowel de shampoo als de conditioner. Mijn haar wordt goed schoon en heel zacht, zonder dat het vettig wordt.

Eén keer per week gebruik ik daarnaast de Color Fresh Silver. Dit is een intensieve opfrisser voor blond haar. Het is een semipermanente haarkleuring die 5 tot 20 minuten moet intrekken, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Dankzij Wella heb ik ook nog twee fantastische stylingproducten ontdekt

Hoewel ik normaliter helemaal niets qua versteviging gebruikte, breng ik nu elke keer als ik mijn haar föhn, zowel de EIMI Anti-Frizz balsem als de EIMI 48h Shape Memory Hair Gel aan. En serieus… hoe ik voorheen met ontploft haar uit bed kwam, zo glad is het nu als ik op sta.

Nog een tip van Daisy

Juist omdat ik van nature krullen heb, heeft Daisy mij ook uitgelegd hoe ik het beste mijn krullen kan stylen. Ik gebruik hiervoor Sebastian Twisted Styling Spray en Styling Cream. Deze twee producten zijn speciaal ontwikkeld voor krullend haar en je gebruikt ze om krullen mooi mee in te kneden. En om daarnaast ook nog eens meer volume vanuit de haaraanzet te krijgen, gebruik ik EIMI Sugar Lift. Heel belangrijk is om dan wel te föhnen met een diffuser, zodat de haren niet alle kanten opwaaien, waardoor je ook gemakkelijk pluis krijgt.

EIMI store finder

 

Voor een zomers en beachy effect

Inmiddels helemaal fan van Wella Professionals heb ik later nog de EIMI Ocean Spritz Salt Spray aangeschaft. Deze spuit je op de haarinzet en een klein beetje op de haren. Voor een zomers beachy effect.

Wat vind ik van het resultaat?

Ik ben onwijs blij met mijn Wella Professionals make-over. Mijn haar is superfijn geknipt en ik kan het thuis zelf heel gemakkelijk in model brengen. Ik kan het op verschillende manieren dragen: glad, beachy, halfvast, in een staart (belangrijk voor mijn werk als huidexpert). En de kleur vind ik prachtig! Veel natuurlijker dan wat ik had, het loopt mooi in elkaar over. Mijn intentie is dan ook om een goede kapper te zoeken die met Wella Professionals producten werkt, zodat ik de kleuring van Daisy opnieuw kan laten doen. En misschien wel met meer rosé accenten erin verwerkt, want ook daar ben ik erg over te spreken.

Wella Professionals salon finder

 

Alleen het beste is goed genoeg

Ik wist al dit heel belangrijk is als je iets aan je uiterlijk wilt veranderen, in de vorm van een operatie of kleine ingreep. Sterker nog, dat is mijn werk. Ik had deze uitspraak alleen – gek genoeg – nooit zo gelinkt aan een kapper. En ik vraag me serieus af waarom ik daar niet eerder over na hebt gedacht. Het belang van een gedegen consult, vakmanschap tijdens de behandeling en goede producten voor thuis. Daisy heeft me laten zien wat voor verschil dit maakt. Want nogmaals, als je haar maar goed zit…

Wil je ook een professioneel consultatie van een Wella Professionals kapper?

Kijk dan hier voor een salon bij jou in de buurt.

Lees ook