Op het exotische eiland Fiji!

09:38 - 05:47
luistertijd 09:38 - leestijd 05:47

Getest Clinique Anti-Wrinkle Face Cream en Virtu Oil Body Mist SPF 30

Waarom zou je bewust en kieskeurig zijn als het huidverzorging betreft en vervolgens niet net zo kieskeurig zijn als het om zonbescherming gaat? Toch is zonbescherming voor veel mensen nog een bijzaak, een soort noodzaak voor tijdens de zomermaanden. Een noodzaak die bovendien nog regelmatig wordt vergeten.

Uit onderzoek blijkt dat onbeschermde blootstelling aan de zon een van de grootste oorzaken is van vroegtijdige huidveroudering. Het zal inmiddels geen nieuws meer voor je zijn, we hebben er op BeautyJournaal regelmatig over geschreven… Lees hier bijvoorbeeld het artikel over zonbescherming als onmisbare anti-age essential.

Daarom introduceert Clinique deze zomer de Clinique Anti-Wrinkle Face Cream en Virty Oil Body Mist SPF 30. Onlangs was ik op het exotische eiland Fiji (lees: witte stranden, blauw water, groene palmbomen en… een extreem felle zon), waar ik deze nieuwe zonproducten van Clinique uitgebreid heb getest.

Over uitgebreid testen gesproken…

Ook Clinique zelf test haar producten uitgebreid. Ieder eindproduct wordt 12 keer op 600 mensen uitgeprobeerd, dat is in totaal 7.200 testgevallen. Als er maar één allergische reactie optreedt onder deze testgevallen, dan begint Clinique helemaal opnieuw met de formule.

Anti-Wrinkle Face Cream SPF 30

Claims:

 Solar Smart+

De nieuwe Anti-Wrinkle Face Cream van Clinique bevat de zogenaamde Solar Smart+ Technology, bestaande uit:

 Zie het als een onzichtbaar schildje over de huid, dat preventief werkt tegen vroegtijdige huidveroudering door de blootstelling aan de zon.

Meer over zonnefilters lees je hier.

Smeren maar!

Je brengt de Anti-Wrinkle Face Cream tenminste 15 minuten vóór blootstelling aan de zon aan op je gezicht, hals en decolleté. Op die manier kunnen de chemische zonnefilters goed in de huid trekken, daar waar ze straks hun werk mogen doen.

De Anti-Wrinkle Face Cream voelt fluweelzacht aan. Lekker romig, als een volle dagcrème. Lichtgewicht, zoals Clinique claimt, zou ik het niet willen noemen en ook de snelle opname door de huid valt wat tegen. Je moet de geurloze crème eventjes goed inmasseren, maar dan geeft het daarna ook wel een mooi resultaat; een niet-vette en goed gehydrateerde huid, die lekker soepel aanvoelt. Mijn dagcrème laat ik tijdens de vakantie dan ook vaak achterwege, aangezien de Anti-Wrinkle Face Cream voldoende hydrateert.

Ook het aanbrengen van make-up (zoals foundation) gaat heel goed bovenop de Anti-Wrinkle Face Cream. Foundation pakt heel mooi en rult niet. En door de olievrije formule van de Anti-Wrinkle Face Cream blijft je make-up ook de hele dag goed zitten. Bij de wat vettere zonbeschermers wil je foundations nog wel eens van je gezicht ‘glijden’, je mascara binnen no-time uitlopen etc.

Wel belangrijk om te weten is dat de Anti-Wrinkle Face Cream niet waterproof is. Breng hem dus na het zwemmen direct opnieuw aan. En mocht je gedurende de dag veel transpireren, dan is het verstandiger een ander product te gebruiken.

SHOP HIER ONLINE

 

Virtu Oil Body Mist SPF 30

Claims:

Ik ben dol op dit soort zonbeschermingssprays. Hoe droger, hoe beter en het liefst merk ik helemaal niet dat ik ze heb gebruikt. Voor tijdens het hardlopen, bij een net jurkje met blote schouders… Er zijn genoeg momenten waarop je je wel tegen de zon wilt beschermen, maar niet meteen dat glibberige zonnebrandgevoel wilt hebben. Of die typische zonnebrandgeur. Ik ben benieuwd of deze Virtu Oil Body Mist SPF 30 daaraan voldoet.

De belangrijkste ingrediënten 

NOTE: Helaas staan homosalate en avobenzone bij zeer kritische wetenschappers al op een no-go lijstje vanwege de kleine kans op een huidallergische reactie, maar zoals ik al aangaf, worden producten van een groot merk als Clinique uitgebreid getest. Als je een zeer gevoelige, kwetsbare, zieke huid hebt, is het wellicht beter om een dergelijk product niet te gebruiken, uit voorzorg.

Sprayen maar!

De Virtu Oil Body Mist SPF 30 zit in een handige flacon met pompspray. Voordeel: geen drijfgas, nadeel: je moet herhaaldelijke sprayen. Je kunt de spray namelijk niet ingedrukt houden, zoals dat bij een deodorant of haarlak vaak wel het geval is. De flacon ligt fijn in de hand en werkt inderdaad ook ondersteboven, achterstevoren, 360 graden. Erg handig om de achterkant van je benen of je eigen rug in te sprayen!

De mist voelt aan als een droge body olie en trekt razendsnel in. Wat overblijft, is een mooi glansje op je huid, zonder vettig aan te voelen. Precies wat ik zoek in een zonbeschermingsspray!

Tip: bewaar de Virtu Oil Body Mist in de koelkast. Op die manier versterk je het verkoelende effect van het product.

SHOP HIER ONLINE

 

… en toen kwam de Consumentenbond met een vernietigende uitspraak over de zonbescherming van Clinique

Kort na thuiskomst van mijn reis publiceerde de Consumentenbond een onderzoek over zonnebrandcrèmes en hun misleidende claims, vooral daar waar het de daadwerkelijke factor betreft. Lees hier ook het nieuwsbericht op BeautyJournaal.

Vooral bij Clinique zou de zonbeschermingsfactor het meest afwijken, aldus de Consumentenbond. Daar waar er SPF 30 op de Clinique producten staat, zou dit SPF 10 moeten zijn en de Consumentenbond raadt het gebruik van Clinique (net als het merk Europrofit trouwens) dan ook ten zeerste af. Voor de volledigheid plaats ik hier nog even de reactie van Clinique op dit onderzoek:

Clinique heeft tests laten uitvoeren die zijn SPF 30-claim volledig ondersteunen en de Europese richtlijnen voor een “zonproduct” van een 1/3-verhouding voor UVA/UVB-bescherming halen. Deze tests werden uitgevoerd met de strikte toepassing van ISO 24444:2010 en ISO 24442:2011 overeenkomstig de Europese richtlijnen voor de doeltreffendheidstests van zonbescherming. Clinique betwist respectvol de resultaten van De Consumentenbond omwille van de volgende redenen. De SPF-test van Clinique werd uitgevoerd volgens ISO 24444:2010 en resulteerde in een SPF-waarde van 34,4. De SPF-test van Clinique werd strikt uitgevoerd volgens ISO 24444, die de selectie van proefpersonen met een huidtype I-III volgens de schaal van Fitzpatrick beperkt. Het rapport van De Consumentenbond noteert een SPF-waarde van 10, die waarde ligt beduidend lager dan de waarde die wij haalden toen we onze eigen test uitvoerden. Ze ligt ook beduidend lager dan het bereik van geteste waarden wanneer je een test uitvoert volgens ISO 24444. ISO 24444 raadt voor een SPF 30 aan om een maximale geometrische progressie van 1,15 te gebruiken (en een minimum van 1,12). Dit zou resulteren in de lagere geteste SPF-waarde van 21,4 of 19,7 met een geometrische progressie van respectievelijk 1,12 of 1,15. (Uitgaand van 3 UV-dosissen die onder het doel van 30 liggen.)

Wie heeft er gelijk: de Consumentenbond of Clinique? Mijn eindoordeel…

Hoewel het natuurlijk vrijwel onmogelijk is om puur op basis van huidgevoel een SPF vast te stellen en ik geenszins over de laboratoriumtechnieken beschik, die de Consumentenbond en Clinique ongetwijfeld voor hun onderzoek hebben gebruikt, ben ik ten zeerste geneigd om Clinique gelijk te geven. Want zoals ik aan het begin van deze review al schreef… als ergens de zon fel schijnt, dan is het wel op Fiji. Met een SPF 10 red je het daar niet.

Ik begon mijn vakantie redelijk ‘wit’, zonder een basiskleurtje. Toch ben ik geen moment verbrand, niet in mijn gezicht en ook niet op mijn lijf. Ook voelde mijn huid steeds comfortabel, niet droog door de zon. Met regelmatig bijsmeren en bijsprayen (iedere twee uur), doen deze fijne Clinique Anti-Wrinkle Face Cream en Virtu Oil Body Mist SPF 30 absoluut wat ze beloven. Ik kan ze je aanraden.

SHOP CLINIQUE ZONBESCHERMING HIER ONLINE

 

Lees ook