Weg met die blackheads!

05:24 - 03:14
luistertijd 05:24 - leestijd 03:14

Tips van de dermatoloog: zo kom je voorgoed van mee-eters af

Mee-eters zijn net kakkerlakken… iedere keer dat je denkt er eentje met succes te hebben verwijderd, kom je er weer een dozijn nieuwe tegen. Het Amerikaanse magazine Allure vroeg acht verschillende dermatologen om advies. In dit artikel vind je hun tips om voorgoed van mee-eters af te komen.

Wat zijn mee-eters eigenlijk?

Om te beginnen is het van belang om te weten wat mee-eters (in het Engels heel treffend ‘blackheads’ genaamd) zijn, zodat je je huid niet beschadigt wanneer je ze in een verwoede poging probeert weg te scrubben. “Mee-eters bestaan uit een geoxideerde mix van talg en dode huidcellen, die zich ophoopt in je poriën. Blootstelling van de talg en huidcellen aan zuurstof in de lucht om je heen, maakt dat een oxidatieproces in gang treedt. Talg en huidcellen worden dan zwart van kleur. Het feit dat je mee-eters hebt, betekent echter niet dat je huid vies of vuil is. Het heeft dus geen zin om hard te scrubben of te schrobben tijdens het reinigen,” zegt Rachel Nazarian, dermatoloog bij de Schweiger Dermatology Group in New York City.

Salicylzuur

“Salicylzuur is een uitstekend middel om mee-eters op te lossen en je kunt het vinden in veel over-the-counter producten, waarvoor je geen recept nodig hebt. Het beste is een leave-on product dat je op de mee-eters aanbrengt (in plaats van een cleanser of een zeep). Aangezien een leave-on product veel langer de tijd krijgt om zijn werk te doen op de huid. Binnen enkele weken zal je zien dat salicylzuur veel van de mee-eters heeft opgelost en anderen wat ‘losser’ heeft gemaakt,” aldus Nazarian.

LeesTip: In het BeautyJournaal woordenboek lees je nog meer veel over salicylzuur.

Retinoïde

“Gebruik van retinoïde (vitamine A) is een uitstekende behandeling van mee-eters. Veel mensen met een gevoelige huid zijn wat huiverig voor deze werkstof, maar gelukkig bestaan er ook veel producten met een laag percentage retinoïde,” legt Rebecca Kleinerman, eveneens dermatoloog bij de Schweiger Dermatology Group in New York City.

Meer weten over vitamine A in crèmes? Lees hier de heldere uitleg van apotheker Joost Roth van Apotheek&Beauty.

Enzymatische exfoliatie

Het gebruik van een enzymatische exfoliator tenminste twee maal per week helpt je ook om mee-eters te verwijderen. Jason Emer, dermatoloog en cosmetisch arts in Beverly Hills: “Ik ben dol op maskers met papaya, houtskool, ananas of klei om dode huidcellen te verwijderen.” In plaats van enzymatische exfoliatie kan je er ook voor kiezen om dode huidcellen te verwijderen met een reinigingsborstel. “Probeer daarbij niet te overdrijven, want een acne gevoelige huid kan gemakkelijk flare ups vertonen door de huidirritatie die de borstel veroorzaakt. Een of twee keer per week je reinigingsborstel gebruiken is voldoende,” aldus Jeremy Fenton, dermatoloog bij de Schweiger Dermatology Group.

Medicatie

Naast smeren en exfoliëren is het innemen van medicatie ook een optie. “Medicatie, zoals de anticonceptiepil en Spironolactone, kan de talgproductie afremmen en op die manier voorkomen dat je poriën verstopt raken. Nu is het wel zo dat medicatie niet zo snel zal worden toegepast wanneer je alleen af en toe een mee-eter hebt; het is voor mensen met matige tot zware acne,” legt Joshua Zeichner uit, assistent professor op de afdeling dermatologie van het Mount Sinai Medical Center in New York.

LeesTip: Lees hier het verhaal van Ghita, haar strijd tegen acne en het gebruik van Roaccutane.

Micro-needling

Ook met het inzetten van een micro-needling behandeling zijn goede resultaten te behalen. “Low energy en niet-ablatieve lasers, zoals de Clear + Briljant en de Aerolase, verhitten de diepere huidlagen zonder de bovenste huidlagen te beschadigen, zodat je na de behandeling geen enkele downtime hebt,” aldus Jason Emer.

LeesTip: bekijk een reportage van Monique over microneedling van haar decollete

LeesTip: bekijk een reportage van Monique over microneedling van haar gezicht

 

En tot slot… vergeet niet een goede moisturizer te gebruiken!

Alle bovengenoemde tips zijn erop gericht de huid te ontdoen van talg en olie. Het komt dan misschien als een verrassing dat je juist een goede moisturizer moet gebruiken om mee-eters te behandelen. “Het is van belang om de huid in balans te houden en een moisturizer zorgt ervoor dat je exfoliërende producten kunt blijven gebruiken, zonder dat er problemen of irritaties optreden. Wanneer een product met retinoïde je huid teveel uitdroogt, probeer hem dan eens over je moisturizer aan te brengen (of zelfs tussen twee laagjes van je moisturizer in). Kies bij voorkeur voor non-comedogene moisturizers, aangezien deze je poriën niet verstoppen,” voegt Jeremy Fenton tot slot toe.

 

 

Lees ook