Als een serum, alleen of in combinatie met een crème?

08:13 - 04:55
luistertijd 08:13 - leestijd 04:55

Expertadvies: hoe gebruik je een huidolie?

Onlangs ontvingen we op de redactie van BeautyJournaal de volgende lezersvraag:

Huidoliën zijn nu een grote trend, maar ik vraag me soms af hoe je ze moet gebruiken. Echt als een serum, of kun je er nog een serum onder doen en de olie er overheen? Kan een olie een crème vervangen? Waarin zitten de verschillen qua voedzaamheid voor de huid?

Hannah huidcoach Marielle Eggenkamp geeft antwoord

Je ziet huidoliën inderdaad steeds meer voorbij komen. Waarschijnlijk omdat er steeds meer waarde wordt gehecht aan groen en natuurlijk. Dat zie je terug in voeding en het is een logisch gevolg dat je dat ook in de huidverzorging meer ziet. Zelf heb ik eens een paar dagen de kokosolie op mijn huid gesmeerd waar ik normaal vlees en vis in braad. Dat is overigens wel een rare gewaarwording om een lepeltje uit een potje in je keukenkastje te halen en in plaats van in de pan dan op je gezicht te smeren. Maar ik moet zeggen dat het niet vervelend aanvoelde, wel erg vet en het bleef ook de hele dag op mijn huid liggen. Ik heb er een vetmeting op losgelaten met de hannah Skin Analyzer en die was dan ook “off the charts”.

Natuurlijke olie zonder toevoegingen

Huidoliën blijven in principe niet op de huid liggen. Mits je niet te dik smeert en ook een beetje de tijd neemt om het in te masseren. Maar dat is goed voor de doorbloeding, dus dat geeft niet. Er zijn veel soorten oliën en ook heel veel verschillende merken. Omdat ik zelf niet met huidoliën werk, ben ik niet de aangewezen persoon om te zeggen welke wel of niet goed zijn.

Lang houdbaar

Over het algemeen zou ik op zoek gaan naar 100% natuurlijke olie zonder toevoegingen. Die toevoegingen hoeven er ook niet in te zitten, omdat olie van nature niet snel bederft. Olie is vrij ongevoelig voor bacteriën en schimmels, dus conservering hoeft er niet in te zitten. Dat wil niet zeggen dat olie dan ook eindeloos houdbaar is. Tot zo’n 2 jaar na productie is het goed te gebruiken.

 

Donker bewaren

Oliën zijn wel gevoelig voor oxidatie dus je dient ze koel en het liefst donker te bewaren. In de koelkast bijvoorbeeld. Maar dat is niet heel veel anders dan met crèmes. Deze zijn ongeopend zo’n 3 jaar goed en moeten na openen binnen een half jaar tot een jaar op zijn.

Vetzuren en antioxidanten

In vrijwel alle gevallen bevat olie vetzuren en natuurlijke antioxidanten. De hoeveelheid en soort antioxidanten verschilt uiteraard per olie. Vetzuren zijn een onderdeel van ons eigen huidvet. Wat olie heel goed doet, is vetaanvullend op het huidoppervlak werken ter versterking van het natuurlijk vochtvasthoudende vermogen van de huid. Antioxidanten zijn prima, omdat ze helpen de vrije radicalen onschadelijk te maken die bijvoorbeeld het verouderingsproces in de huid stimuleren.

Combinatie van olie met een crème of serum

Als je een combinatie zou willen maken van olie met een crème of een serum, zou ik dat doen met een crème met een niet te volle substantie die gemakkelijk opgenomen kan worden en daaroverheen de olie aanbrengen. In substanties moet je werken van dun naar dik(ker). Of je een olie in plaats van een crème kunt gebruiken is natuurlijk een persoonlijke mening, maar het is een feit dat er in een goede crème veel meer (… en waarschijnlijk ook in hogere concentratie) werkstoffen kan worden toegevoegd dan in een olie. Dus naar mijn mening is een olie wel een toevoeging aan een crème, maar geen vervanging.

Hannah olie-achtige structuren

Olie-achtige structuren

Zelf houd ik wel heel erg van olie-achtige structuren en die haal ik gewoon bij hannah. Ik reinig mijn huid met de Cleansing Oil op basis van sojaboonolie. Super zacht en hij verwijdert moeiteloos mijn make-up. Daarnaast gebruik ik vaak het Opulence Serum en de Skin Conditioner. Beide olie-achtige structuren. De eerste met een hoog gehalte aan vitamine C, maar liefst 20%, en de tweede een sterke huidhersteller die net zo groen en natuurlijk is als een huidolie. Zonder conservering en zonder parfum. En last but not least… de Body Oil met Arganolie en Macadamia-olie. In een heerlijke grote fles van 500 ml. Dan kan je tenminste lekker smeren. De fles Body Oil is ook jaren meegegaan naar de zwemlessen. Daar deelde ik ook kwistig uit aan andere moeders.

 

Absorptie in de huid

Saillant detail vind ik overigens dat een olieleverancier mij mede deelde dat de combinatie crème en olie eigenlijk niet te maken is, omdat naar zijn mening crème op de huid blijft liggen en dat olie van eenzelfde samenstelling is als het huideigen sebum en dus wel goed geabsorbeerd kan worden. Duidelijk mag zijn dat ik het daar niet mee eens ben en wel om de volgende reden.

Doorbloeding stimuleren

De huid kan de volgende stoffen opnemen: lipides, gassen, zuren, hormonen, straling, de vitamines A,D,E,F,K en in vet oplosbare vitamine C. De werkstoffen in crèmes worden altijd verpakt in vetten (lipides). Welk soort lipide, dat verschilt per crème. Bovendien werk ik al jaren met de Cell Active, een crème die de doorbloeding van de huid stimuleert. De werkzame stof zit hier, net als in andere crèmes, verpakt in vetten. Binnen een paar minuten na aanbrengen zie en voel je daar het effect van.

En we weten natuurlijk dat als je de huid wilt doorbloeden dat je dan bij de dermis moet zijn. Meer bewijs dat crèmes goed door de huid geabsorbeerd kunnen worden heb ik niet nodig.

Wondherstel

Tot slot kijk ik nog even naar de kwestie van wondjes en littekens en wat olie daarvoor kan betekenen.

Pas smeren als wond dicht is

Hiervoor geldt met olie hetzelfde als met crèmes, je mag pas iets op een wond aanbrengen als de huid helemaal gesloten is. Het lichaam kan de wond zelf het allerbeste sluiten en heeft daar geen hulp bij nodig. Wel heeft het lichaam hiervoor goede bouwstenen voor collageen nodig, zoals eiwitten en vitamine C. Is de wond eenmaal goed gesloten en zijn eventuele hechtingen verwijderd, dan mag je hem gaan insmeren. En dan zie ik niet in waarom een olie niet even goed zou kunnen werken als een crème, mits de werkstoffen die erin zitten aansluiten bij het doel waarvoor het gesmeerd wordt. En met herstel van littekens is dat over het algemeen vitamine E.

C en E belangrijk

vlnr: drie, vijf en zeven dagen na het ongeluk

Overigens krijg je met geen van beide littekens echt weg. Het litteken kan zachter en soepeler worden en eventuele roodheid kan er wat sneller mee wegtrekken. Als een litteken echt een verharding in de huid is, zal er meer nodig zijn. Als het gaat om een oppervlakkige schaafwond kan het smeren nadat het korstje ervan af is gevallen (en soms zelfs er nog op zit) echter wel helpen voor een sneller herstel. Mijn persoonlijke favoriet daarvoor is de Touch of Silk. Lees maar over wat de Touch of Silk kan doen voor littekens, in het verhaal van BeautyJournaal’s Monique over haar schaafwonden na een racefietsongeval. 

Groetjes, Mariëlle

 

Lees ook