Cosmeticaclaims Cosmetische dermatologie Expertadvies Lippen Make-up

Dermatoloog Francis Wu over lipbalsem verslaving

dr. Francis Wu
Geschreven door dr. Francis Wu

Wat jij nog niet wist over spijsverteringsenzymen, en foute stoffen in lipbalsem

Je lippen geven karakter aan het onderste deel van je gezicht. Volle en gehydrateerde lippen roepen een gevoel van gezondheid, jeugdigheid en sensualiteit op.

De huid van de lippen is kwetsbaar en is in vergelijking met de gezichtshuid zeer dun, ook al zijn er geen haarfollikels in de lippen te vinden, er zijn wel (ectopische) talgklieren aanwezig. De talgklieren produceren huidolie en dit beschermt de huid tegen onder andere uitdroging.

Hoe ontstaat een lipbalsem verslaving?

Een lipbalsem verslaving komt door verschillende factoren tot stand. De liphuid is zeer dun, het heeft van zichzelf een slechte huidbarrière functie en de capaciteit om vocht vast te houden is laag, waardoor de lippen snel uitdrogen.

Er zijn triggers of prikkels, zoals weersinvloeden (zon, wind en temperatuur schommelingen zoals in de winterperiode) die de lippen nog meer irriteren of uitdrogen, maar ook roken en bepaalde medicatie kunnen droogheid veroorzaken waardoor de lippen schilferig en dof van kleur zijn. Een lipbalsem is bedoeld om uitdroging tegen te gaan. Er zijn echter bepaalde ingrediënten in lipbalsem die ervoor zorgen dat de liphuid geprikkeld wordt.

De rol van spijsverteringsenzymen

Deze factoren probeer je vervolgens tegen te gaan door de droge lippen te bevochtigen met speeksel. De spijsverteringenzymen die in het speeksel aanwezig zijn zorgen ervoor dat de liphuid nog meer uitdroogt, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt en een ‘verslaving’ uitlokt en in stand houdt.

lippenHoe lang duurt het voordat je van deze verslaving af bent als je stopt met het gebruiken? De ingrediënten die lipirritaties kunnen veroorzaken verdwijnen vrij snel uit je lippen zodra je stopt met het gebruik daarvan en als niet steeds je lippen vochtig maakt met speeksel ben je vrij snel van deze ‘verslaving’ af.

Wat doet lipbalsem met je lippen? Primair is het bedoeld om een afsluitende barrière te vormen om droge lippen tegen te gaan. Het is echter de vraag of het occlusieve effect van een lipbalsem de talgklieren in de lippen ‘lui’ maakt. Het is mogelijk dat door het afsluitend effect van een balsem de olieproductie in de talgklieren tijdelijk afgeremd wordt. Er zijn hierover geen studies bekend. Wel bekend is dat naarmate we ouder worden, de talgproductie in het algemeen ook vermindert.

Zijn er lipbalsem ingrediënten die goed zijn voor je lippen? Er zijn zeer weinig studies die behandeling van droge lippen goed onderzocht hebben. Vaseline is een veel gebruikt ingrediënt in cosmetica, zo ook in lipbalsem. Vaseline is waterafstotend, occlusief en het voordeel is dat het  geen huidirritaties of eczeem veroorzaakt.

Maar voor de lippen is meer nodig. Naast een goed occlusief effect om vochtverlies uit de lippen tegen gaan, wil je ook het vocht vasthouden en aantrekken. Idealer is een ‘ademende’ moisturizer die zowel vocht aantrekt als vasthoudt.

Welke soort lipbalm zou jij aanraden? Het liefst een ongeparfumeerde balsem met zo weinig mogelijk ingrediënten. Een balm die op de liphuid licht aanvoelt, niet irriteert of eczeem veroorzaakt, vocht in de lippen aantrekt en vasthoudt. Dat zijn een hoop wensen. Er zijn een aantal stoffen die deze verwachtingen dicht benaderen. Ingrediënten zoals ceramide, shea butter, zonnebloem olie (geschikt voor de huid), jojoba-olie en vaseline.  Een olie kun je mengen met vaseline.

Welke soort lipbalm moet je vermijden – op welke stoffen moet je letten? Lipbalsem hebben verschillende ingrediënten, met name geurstoffen zoals pepermunt en spearmunt olie, cinnamaic aldehyde, anethole en L-carvone. Ze stimuleren je om de lipbalsem te proeven. Hierdoor komen je lippen in contact met speeksel en dat veroorzaakt verdere uitdroging. Daarnaast kunnen UV filters, castor olie, ricinoleate, gallate, carmine, oleyl alcohol, sesam olie, stearates, colophony en shellac (kleurstof) lipirritaties of zelfs lipeczeem veroorzaken.

 

Over deze schrijver

dr. Francis Wu

dr. Francis Wu

In 2004 is dermatoloog Francis Wu gepromoveerd op chirurgisch gebied en wondgenezing en sinds 2008 is hij dermatoloog.
Naast algemene en oncologische dermatologie is hij ook actief in de esthetische dermatologie. De stap naar huidverbetering is heel klein. Voor hem is de esthetische dermatologie een interessant en dynamisch gebied, daarnaast is het een verlenging van het vak dermatologie.
‘Mijn streven is om een gebalanceerde en natuurlijke uitstraling te creëren bij al mijn behandelingen. De nieuwe veranderingen moeten bij iemand passen.’

1 reactie

  • vermijd ook vooral paraffine in een lipbalm, dat sluit de huid juist af en werkt verslavend voor de lippen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.