Het wordt te weinig onderkend, zegt dermatoloog Francis Wu

02:49 - 01:41
luistertijd 02:49 - leestijd 01:41

Francis-WuReumatische klachten bij psoriasis?

Deze week plaatsen wij in het kader van de Wereld Psoriasis Dag in samenwerking met het Huidfonds een artikel over deze niet-besmettelijke huidziekte. Een lezeres meldde ons dat zij net zoals Rob last van reumatische klachten kan hebben en dat daar weinig over bekend is. Wij vroegen de dermatoloog uit ons expertteam, Francis Wu, hoe dit nu precies zit.

Link met andere ziekten…..
Zoals je weet is psoriasis een immuunziekte waarbij de bovenste hoornlaag heel snel deelt, echter heeft deze immuunaandoening meerdere aangrijpingspunten waaronder hart en vaatziekten, arthrosclerosis, leveraandoening en gewrichten, oftewel psoriasis arthropathica.

2% tot 25% heeft ook gewrichtsklachten
Studies tonen aan dat er 2-26% van de mensen met psoriasis ook gewrichtsklachten hebben. De leeftijd ligt tussen de 30-55 jarigen, maar kan ook bij kinderen voorkomen. Bij 67% van de volwassenen is het huidprobleem eerder dan gewrichtsproblemen, bij kinderen komt gewrichtsklachten eerder dan huidproblemen.

Voldoende kennis, te late diagnose
Ondanks deze kennis  wordt gemiddeld de diagnose ‘vroege’ psoriasis arthropathica pas na 3 maanden tot 5 jaar later dan de huidpsoriasis gesteld.

Wees alert
Het probleem zijn de diagnostische criteria om psoriasis arthropathica goed te kunnen stellen maar ook een gewrichtspijntje bij psoriasis patienten wordt niet als psoriasis arthropathica herkent, maar als bestempeld als overbelasting of teveel gesport. De aangedane gewrichten zijn de kleine gewrichten van handen, voeten, ook polsen, enkels en sacrum (onderrug).

Warm, gezwollen en stijf
70% van de gevallen kunnen 1-4 gewrichten aangedaan en slecht bij 15% is het symmetrisch ( bijvoorbeeld in dezelfde periode zijn zowel linker als rechter pols of linker en rechterwijsvinger). Naast gewrichten kunnen ook aanhechting van een pees op het bot (enthesitis) of voetzool (plantar fasciitis) aangedaan zijn. De gewrichten zijn pijnlijk,  warm, gezwollen of stijf.
Schermafbeelding 2016-10-30 om 13.46.19

Op dit moment zijn de criteria voor psoriasis arthropathica gesteld op gelijk of meer dan 3 van deze 5 punten:

Het is verstandig om psoriasis arthropathica in een vroege fase te herkennen om schade aan de gewrichten te beperken.

Dermatoloog Francis Wu is werkzaam bij Dermatologisch Centrum Amstel en Vechtstreek met zijn praktijk Shape Aesthetics. Lees hier meer.

Meer weten?

Lees ook