En mannen in hogere functies worden gezonder...

11:16 - 06:45
luistertijd 11:16 - leestijd 06:45

In gesprek: 

Driemaal is scheepsrecht, zeggen ze weleens. En hoewel de eerste twee delen (lees hier, en hier) van het marathon-gesprek tussen ex-Playboy-redacteur Mick Boskamp en plastisch chirurg Frank Niessen zeer de moeite waard waren, is deel 3 wel een hele spannende:

Het verschil tussen man en vrouw: kwetsbare jonge mannen en oergezonde vrouwen

Mick: Zeg het maar…

Frank: Vrouwen hebben borsten.

Mick: Joh?

Frank: Als je kijkt naar plastische chirurgie, dan zie je dat het gros van de operaties te maken hebben met vrouwenborsten. Dat is verschil nummer 1. En dan is er nog het oude cliché dat mannen aantrekkelijker zijn als ze ouder worden. Ik heb een baardje laten staan. En dat maakt me niet jonger. Misschien komt het ook omdat mannen een wat olieachtigere huidstructuur hebben. De huid zakt wat minder vaak uit dan bij vrouwen. Het verschil zit ‘m in de structuren van de huid en de onderliggende weefsels.

Frank en Mick

Mick: Dus het is niet alleen een cliché, het heeft ook een zekere logica…

Vrouwen gaan er mannelijker uitzien en mannen juist vrouwelijker….

Frank: Wat over het algemeen geldt, is dat als een vrouw ouder wordt ze er wat mannelijker uit gaat zien en een man wat vrouwelijker. En dan heb ik het over bijvoorbeeld de rondheden van een gezicht. Eigenlijk is het vrouwelijke het interessantst (vind ik) en aangezien een man vrouwelijker wordt door het vasthouden van vet op meer vrouwelijke plaatsen en daardoor zijn zachte kant laat zien, dan wordt het allemaal aantrekkelijker. Voor een vrouw dan. Ach, ik zeg ook maar wat…

Mick: Doe maar gerust….

Frank: Het stoere gaat er vanaf bij mannen, misschien wordt hij bereikbaarder. Het mooie van een vrouw, is dat er veel meer beweging in zit, meer rondingen aanwezig zijn. Het is als naakt element veel interessanter. Een man wordt hoekiger. Een vrouw is gewoon mooier, eleganter, en als je dat als vrouw verliest, dan wil je dat terug vinden. Als een vrouw een mannelijker vet verdeling begint te krijgen, dan verliest ze die elegante, mooie rondingen. Misschien is dat hele harde, gespierde, waarvan mannen denken dat vrouwen er helemaal voor gaan, juist niet aantrekkelijk voor de andere sexe. Je zou het meerdere vrouwen moeten vragen.

Mick: Lang leve mijn buik…

Frank: Weet ik niet. Hoeveel mannen van 50 hebben er geen buik? Het is eigenlijk schokkend als je ziet hoeveel mannen met hun schouders naar voren lopen en hun buik letterlijk laten hangen. Jij hebt ook een buik…

Mick: Dat zei ik…

Mannen van vijftig moeten meer op hun voeding letten

Frank: En bij jou kan ik er als plastisch chirurg ook weinig aan doen. Je ziet een buik in een buik en dan is er maar een ding dat helpt en dat is afvallen. Ik denk dat mannen meer op hun voeding moeten letten, en meer naar de sportschool moeten gaan.

Mick: Fijn dat er in ieder geval niet hoeft te worden gesneden in me. Maar serieus: ik ben zo bang dat als ik flink ga afvallen, dat ik op een schildpad ga lijken, met zo’n dun gerimpeld nekje, en zo’n ingevallen, kreukelzone hoofd.

Een tanige kop, maar je leeft langer….

Frank: Je bent eigenlijk bang dat als je afvalt dat je een oudere kop krijgt? Dat zou best kunnen. Als je snel afvalt wel, je krijgt een minder rond hoofd en dan zie je er ouder uit. Je ziet het ook vaak bij mannen die hardlopen. Heb ik ook. Die krijgen een tanige kop. Maar het is bewezen dat muizen die ondervoed zijn ouder worden.

Mick: Je krijgt zowel vrouwen als mannen in de praktijk. Wat is nou het verschil tussen die twee soorten patiënten?

Frank: Ik krijg veel meer vrouwen dan mannen.

Jonge mannen met kleine ontevredenheden….

Mick: Ja, dat begrijp ik. Maar nogmaals: wat is het verschil tussen die twee? Gedragen mannen zich anders dan vrouwen als ze in je praktijk komen?

Frank: Je hebt veel jonge mannen die niet tevreden zijn over iets kleins. Die denken dat hun relatie of werk er onder lijdt dat ze een schoonheidsfoutje hebben. Die moet je in de gaten houden. Want dat kan zomaar leiden tot wat men Body Dysmorphic Disorder noemt, oftewel BDD. Ontevredenheid over het eigen uiterlijk komt veel voor. Soms schiet het echter behoorlijk door en raken mensen geobsedeerd door lichaamsdelen die zij lelijk vinden.

Deskundigen schatten zelfs dat in de westerse wereld inmiddels één op de honderd mensen lijdt aan één of andere vorm van ingebeelde lelijkheid.

Dan is er een groep mannen en dat zijn vaak homoseksuelen, die goed op hun lichaam letten. Die wel sporten, maar die net niet genoeg vet weg kunnen krijgen. Die komen voor liposuctie.

Ooglidorrecties meest uitgevoerd onder mannen

Maar mannen die voor hun ogen komen, is de grootste groep. En die hebben dan hangende oogleden of hebben hangende wenkbrauwen of een combinatie. Die zien er dan vermoeid uit of die zien er boos uit, terwijl ze dat niet zijn.

En daarin zijn ze eigenlijk niet veel anders dan vrouwen. Rondom de ogen vind ik ze wel vergelijkbaar. Mannen komen minder vaak voor een facelift.

Mick: Fijn dat je het zegt, maar eigenlijk is dit het antwoord op een andere vraag. De vraag: voor wat voor ingrepen komen mannen en voor wat voor ingrepen komen vrouwen? Mijn vraag was meer van: hoe behandelen ze jou? Hoe gaan mannen met jou om? En hoe gaan vrouwen met jou om?

Frank: Ze behandelen mij hetzelfde. Denk ik. Maar misschien vinden sommige vrouwen mij een aantrekkelijke dokter. Dat laten ze natuurlijk niet altijd merken. Soms zeggen ze dat, soms niet. Grappig.

Nadat ik jou had toegevoegd als Facebook-vriend, kreeg ik allemaal vriendschapsverzoeken van vrouwen. Dan keek ik daar zo naar en dacht ik: nou, dat zijn niet de lelijkste vrouwen! Maar ik heb niks met die verzoeken gedaan.

Mick: Keurig!

De ‘kom maar hier, dan troost ik je wel’ dokter

Frank: Maar in principe benaderen mannen en vrouwen me niet anders. Je hebt weleens van die zeurvrouwen, die nooit tevreden zijn met zichzelf. Zulke patiënten krijg ik echter zelden. Ik ben niet zo’n ‘kom maar hier, dan troost ik je wel even’ tiep.

Mick: Je hebt een bank waarop je snijdt, je hebt geen psychiater-bank.

Frank: Precies.

Mick: Nu komen we op het volgende: waarom zijn er meer mannelijke dan vrouwelijke plastisch chirurgen?

Om te snijden heb je een killers-mentaliteit nodig

Frank: Nou, dat is wel aan het veranderen. Vroeger was het doktersvak veel meer een mannen vak, maar dat is helemaal veranderd. Geneeskunde is echt meer een vrouwenvak geworden. Ik zou me voor kunnen stellen dat als je met een mes in iemand moet snijden, dat je daar wel bepaalde killers-mentaliteit voor nodig hebt. Het kan zijn dat vrouwen van oudsher zich daar minder tot aangetrokken voelden. Maar tegenwoordig is de verhouding mannen en vrouwen in de plastische chirurgie fifty-fifty.

Mick: Serieus?

Frank: Wij nemen op dit moment 50 procent vrouwen aan. En ik denk dat het voor de energie, de verhoudingen heel belangrijk is. Een man heeft soms teveel bravoure en een vrouw is soms te voorzichtig. En dat heft elkaar op. Ik ben er ook wel voor.

Mick: De vrouw en de man anno 2016. We hebben te maken gehad met Dolle Mina in de jaren zestig, met Metro-mannen in de jaren negentig, hoe zie je dat nu? Je bent een mensenmens, je moet daar een idee over hebben.

Steeds meer fitte mannen op hoge posities

Frank: Vrouwen zijn anno nu veel actiever in gezond leven. Ze gaan naar yoga, doen aan gezonde voeding, zijn heel erg met gezondheid bezig. Daar hobbelen de mannen een beetje achteraan. Wat je wel ziet bij een aantal mannen in hogere functies, is dat de buiken verdwijnen en fittere mannen op hogere posities komen.

Wat er van je gevraagd wordt in z’n algemeenheid is fysiek zwaar, dus moet je in een goede conditie verkeren om dat aan te kunnen. Dat zie ik wel. Maar vrouwen lijken op dit moment veel meer met gezondheid bezig dan mannen. Die lopen echt voorop. Tenminste in mijn patiëntengroep.

Gezond gevoed en uitgerust een operatie in voor beter herstel

Mick: Jij propageert ook het gegeven dat goede voeding essentieel is rond een operatie.

Frank: Ja, dat klopt, maar het is nog niet wetenschappelijk bewezen. Ik vind dat je je als patiënt moet primen voor een operatie: in voeding, in vitamines, stoppen met roken. Er is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. Wat wel bewezen is, is dat stress een slechte invloed op het operatieresultaat heeft. Ik geloof er in, maar het moet wel wetenschappelijk bewezen worden. Al voel je aan je water dat gebalanceerde voeding goed is voor herstel.

Mick: Ben jij een mannenman of een vrouwenman?

Frank: Of ik van mannen of van vrouwen houd?

Mick: Nee, dat je van vrouwen houdt, dat snap ik ook wel. Maar vind je het leuk om op te trekken met vrouwen of met mannen?

Dokter met vrouwelijke trekjes

Frank: Met beiden. Ik ben een gekke vent, ik ben niet in een hokje te duwen. Ik denk wel dat ik vrouwelijke trekken heb. Vroeger, op school was ik meer een vrouwenman, omdat jongens met dingen bezig waren die me niet interesseerden. Toen vond ik de jongens wat oppervlakkig. En ik ben niet zo van de oppervlakkigheid. Als het leven over koetjes en kalfjes gaat, haak ik af. Ik houd wel van een zekere diepgang.

Mick: En tot slot de vraag: waar gaan we het de volgende keer over hebben?

Frank: Ik weet een geweldig onderwerp, maar dat zeg ik nog even niet.

Mick: Maar hoe moeten we dit artikel dan eindigen? Wat zetten we achter de zin die begint met ‘Volgende keer:…’?

Frank: Precies wat ik net zei. Volgende keer: dat zeggen we nog even niet…

 

Lees ook