De Nederlandse Nigella Lawson

05:13 - 03:07
luistertijd 05:13 - leestijd 03:07

Mick’s column: Open brief aan Janneke Vreugdenhil

Hi Janneke Vreugdenhil,

We wonen in hetzelfde dorp dat Den Haag heet, maar jammer genoeg zie ik je alleen maar voorbij komen op Facebook. Als ik je zou hebben gespot in de stad, dan zou ik al mijn moed verzameld hebben, op je af zijn gestapt en hebben verteld hoezeer ik van jouw kookboeken geniet. Je wordt de Nederlandse Nigella Lawson genoemd, maar heel eerlijk? Dat mocht Nigella willen…

Ik schrijf je dit briefje omdat ik van de week een stuk over je las, dat – toe maar! – op de Britse site Mail Online stond, een artikel dat me in eerste instantie zorgen baarde. Het ging over dat je in 2016 Kerstmis helemaal alleen hebt gevierd, zonder je kinderen en zonder Beau in je leven, wat logisch was, want er was op dat moment geen Beau in je leven.

Het stuk was natuurlijk een handige manier om je fraaie nieuwe kookboek te promoten, getiteld Solo Food, maar wat je zei, was waar gebeurd. Aan Mail Online vertelde je (en ik laat het even onvertaald, om aan te geven hoe leuk het is dat een Engelse site zoveel aandacht aan een Nederlandse auteur besteedde, waarbij ik ook nog kan fantaseren over het Engelse accent van je):

It is possible to party alone and to enjoy it,” zei je. ”The trick is to think of it as a luxury: having no one to take into account means you can spend Christmas any way you like. It means you can completely and unashamedly surrender to your deepest desires. Really, there are no rules. You can do whatever you want, watch whatever you want, eat whatever you want, drink whatever you want. And yes, you can even open presents.”

In eerste instantie dacht ik: daar is toch helemaal niets aan? Dat is toch het uitgelezen moment om te zwelgen in zelfmedelijden? Ik probeerde me in te denken wat ik zou doen als ik niet mijn heerlijke, wonderschone lief, mijn fantastische kleine meid en mijn lieve familie aan mijn zij had tijdens de feestdagen. Ik zou en moest wat te doen hebben, denk ik. Misschien dat ik me net als Rotterdammer Sam Dooby dan maar zou verhuren als gezelschapsheer voor alleenstaande meisjes en vrouwen die hun familie flink in het ooitje willen nemen met Kerst.

Ken je Sam’s verhaal, Janneke? Sam is een Marokkaanse Rotterdammer die laatst een oproep op Facebook plaatste, die begon met: “Hebben jouw ouders/familie ook zo een hekel aan Marokkanen? Wil je ze graag in de zeik nemen? Huur mij dan in voor de aankomende feestdagen! ‘Mama, papa, mijn nieuwe Marokkaanse vriendje komt mee eten.’ Zie je hun gezichten al voor je? Lachen gaat het worden!”

Vervolgens kwam er een hele lijst met verschillende opties, zoals het downloaden van een gebedsoproep app, die keihard de gebedsoproep afspeelde als iedereen aan tafel zat.

Ik dacht bij mezelf: waar maak je een familie wanhopiger mee? Met een leuke, jonge Marokkaan aan de arm van de dochter des huizes? Of met een 61-jarige, oud-Playboy-redacteur als toekomstige schoonzoon, die tijdens de Kerstdis begint te vertellen over wie hij allemaal in zijn leven heeft ontmoet? Bij het zoveelste verhaal over John Travolta, Prince en Stevie Wonder weet ik haast wel zeker dat de avond voor de dame die me ingehuurd heeft niet meer stuk kan. Mission accomplished. Big time!

Mick en John.

Maar even serieus nu. Toen ik langer na begon te denken over jouw solo-Kerst 2016 vond ik het opeens zo gek niet meer. Ik bedoel: wat, als de omstandigheden nou eenmaal zo zijn, getuigt meer van zelfliefde dan tijdens die donkere dagen je helemaal te kunnen focussen op het verwennen van je ziel en je inwendige mens? En dat laatste kun jij. Als geen ander, mag ik wel zeggen!

Mag ik dan toch de hoop uitspreken dat je volgende week wel enige loved ones om je heen hebt? En zo niet, dan kun je altijd met mijn lief en mij mee naar mijn familie in Zandvoort. Ik zou het dessert meenemen, maar ik weet nog niet wat. Als jij mee gaat, dan is dat in ieder geval ook opgelost. Wij doen de boodschappen wel. Maak je dan een lijstje voor me? Ik beloof je dat ik het ’s avonds dan niet over John Travolta zal hebben aan tafel, maar over mijn ontmoeting met Iggy Pop.

Liefs en fijne dagen, Mick

Ps. In het artikel op Mail Online zei je dat je ook cadeautjes voor jezelf onder de boom kunt leggen als je Kerst solo viert. Mag ik je in dat geval wijzen op deze fraaie Christmas Wishlist van het BeautyJournaal team? Graag gedaan.

Lees ook