Geurjuwelen voor je beauty boudoir

06:19 - 03:47
luistertijd 06:19 - leestijd 03:47

In 2014 kwam Givenchy met een exclusieve lijn parfums op de markt, genaamd l’Atelier de Givenchy. Dit in navolging van o.a. Chanel, Guerlain en Dior. Tegenwoordig heeft bijna elk parfumhuis naast het ‘reguliere’ aanbod dat je doorgaans in de parfumerie vindt, een Haute Parfumerie-lijn die niet overal te koop is en die ook qua prijs niet voor iedereen bedoeld is.

Kostbare ingrediënten

L’Atelier de Givenchy bestaat inmiddels uit negen unisex parfums, elk met een eigen uitstraling en persoonlijkheid. Elke geur stelt een edele grondstrof centraal. Zeldzame bloemen, kostbare houtsoorten, schitterend fruit en levendig leer vormen samen de eerste creaties van een geparfumeerde garderobe. Elk parfum is geschikt voor een andere stemming, een ander moment.

Haute Couture flacons

De eau de parfums zitten in robuuste rechthoekige flessen, met een zwarte dop die omwikkeld is met gekleurd draad, als een klosje garen. De kleur van het ‘garen’ correspondeert met de “olfactorische tonaliteit”, zoals Givenchy het noemt. De 100 ml eau de parfums zitten in hoge witte dozen en hebben een luxueuze uitstraling. Ze doen mij qua uitstraling wel denken aan de Chanel Les Exclusifs, door de vorm en de doos.

De lijn bestaat uit:

L'Atelier de Givenchy Sfeerbeeld

Ik mocht drie geuren testen.

Immortelle Tribal

Orientaals bloemig

Deze geur is wellicht de meest bijzondere van het trio. Een oriëntaals bloemige geur rondom het ingrediënt strobloem. Strobloem heeft een lastig te omschrijven, maar hele herkenbare en typische geur. Je ruikt er ahornsiroop in, kruidigheid en zout en het heeft daardoor ook honing, immortelle tribalzoute karamel en bruine suiker.

Strobloem

Strobloem geeft een parfum iets intiems en het is een geur die je of heel lekker, of vies vindt. Het is daarom bijzonder dat Givenchy deze geurnoot gekozen heeft voor een exclusief parfum.

Zoetig, kruidig….verrassend

Het is geen gemakkelijk parfum, je moet echt een liefhebber van deze geurnoot zijn om Immortelle Tribal lekker te vinden. Naast strobloem zit er vijg in de geur, die Immortelle Tribal een vleugje groen geeft, sandelhout voor een romige basis en verder zijn er geen geurnoten prijs gegeven. De strobloem is de ster, en daar moet je wel van houden. Voordeel is wel dat dit parfum als een tweede huid past. Wie dit draagt zal geen echte parfumwalm om zich heen hebben.

Ambre Trigré

Warme amber

ambre tigreVermoedelijk is deze oriëntaalse geur de bestseller uit de reeks. Deze warme ambergeur is, in tegenstelling tot de geur rondom strobloem, ontzettend prettig te dragen en een echte allemansvriend. Zoals alle geuren uit de lijn in principe unisex zijn, zo kan deze warme amber met een vleugje vanille en labdanum prima door zowel man als vrouw gedragen worden.

Mooie balans, niet te zoet

De geur is niet te zoet en heeft een mooie balans. Een echte winter- of herfstgeur, verwarmend met specerijen. Ik ruik peper en kaneel in de opening die de boel een beetje pittiger maken, maar Ambre Tigré is zeker geen zware geur.

Vleugje vanille, een roos….lichtvoetig warm

Hoe langer ik deze geur draag, des te meer valt er te ontdekken. Ik denk nog iets bloemigs (roos en jasmijn) te ruiken dat de geur wat lucht geeft. Deze amber blijft transparantie houden en dat is erg knap, want veel ambers zijn erg zwaar, als een machtig toetje. Ambre Tigré is dat zeker niet. Yummie!!

Givenchy ChypreChypre Caresse

Zonnige witte bloemen

Deze chypre is voor mij meer een bloemengeur dan een echte chypre. Ze mist het mossige en aardse wat een chypre in mijn optiek moet hebben. Maar daarvoor in de plaats biedt Chypre Caresse een stralende lente- of zomergeur.

Je ruikt de zon

Ik ruik hier echt het zonnetje in. Witte bloemen, citroen en engelwortel geven dit parfum een heel fris natuurlijk aroma. Ik ruik een bloementuin in de ochtendzon, als de dauw van de nacht nog niet helemaal verdwenen is en je aan alles voelt dat het een stralende dag zal gaan worden.

Frisse, witte bloemen

Ze ruikt sprankelend, haast prikkelend fris met witte bloemen. Er schijnt ook patchouli in de geur te geven, die het chypre-aspect moet benadrukken, maar die ruik ik eigenlijk nauwelijks. Dit parfum is ondanks zijn bloemigheid toch unisex te noemen. Het is namelijk geen echt zoete bloemige geur, de frisheid maakt het ook geschikt voor een heer.

Streelzacht en chic

Van de drie geuren die ik mocht testen spreekt deze mij het meest tot de verbeelding. Ze is niet echt uniek te noemen, want in de ‘gewone’ parfumerie zijn zeker vergelijkbaar fijne bloemengeuren te vinden, maar het parfum van Chypre Caresse, streelzacht met een sprankeling en elegantie doet wel wat met mij. Jammer dat deze geur erg snel weg is.

Parfumista CIndy

Parfumista Cindy

Mijn eindconclusie: Mooi maar zacht

Dit laatste is iets wat ik over de algehele linie gemerkt heb. De geuren zijn zacht met weinig sillage en daardoor ook snel verdwenen. Een paar uurtjes, maar dan is het uit met de pret. Voor een parfum met dit prijskaartje verwacht ik wel langer plezier. Daarnaast vind ik de geuren die ik heb getest niet erg vernieuwend of verrassend te noemen.

Een parfum uit een exclusieve lijn zou toch wat meer moeten bieden dan iets wat je in de gemiddelde parfumerie kunt vinden. Aan de andere kant zit waarschijnlijk niet iedereen op hele bijzondere geuren te wachten, maar op iets wat heerlijk is om te ruiken bij een ander of jezelf. Dan zit je met deze lijn zeker goed!

Exclusief bij de Bijenkorf

De eau de parfums van L’Atelier de Givenchy zijn exclusief te koop in de Givenchy beautystand in De Bijenkorf Amsterdam. Prijs: €184,50 voor 100 ml eau de parfum.

Lees ook