De feiten over peelings: dieper is niet altijd beter…

09:08 - 05:28
luistertijd 09:08 - leestijd 05:28

dr Catharina Meijer: Wat is nou eigenlijk een peeling?

portret catharina meijerIn mijn vorige artikelen voor Beauty Journaal heb ik voornamelijk gesproken over cosmetische producten, wat kunnen ze wel en wat kunnen ze niet. Nu wil ik wat dieper ingaan op wat er kan als met cosmetica geen verder resultaat kan worden behaald. Er zijn uiteraard tal van mogelijkheden, maar in dit artikel zal ik mij beperken tot peelings.

Verschillende doelen, verschillende dieptes
Om te beginnen is het goed te beseffen wat het woord peeling betekent. Letterlijk vertaald betekent het (af)pellen, ofwel het verwijderen van een laagje huid.De dikte van het laagje huid dat wordt verwijderd bepaald de diepte van een peeling.

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

Dieper is niet per definitie beter

Voordat ik in ga op de verschillende soorten peelings en wat ze precies doen: laat je niet verleiden door “dieper is beter”. De huidconditie en/of -aandoening bepaalt welke diepte nodig is voor optimaal resultaat en welke diepte haalbaar is, want niet iedereen kan zomaar een diepe peeling ondergaan. Althans niet zonder consequenties.

Wat doet een peeling precies?
In de basis doen alle peelings hetzelfde: ze verwijderen een laagje huid en als reactie daarop zullen reparatie-mechanismen in de huid actief worden.

Onregelmatigheden verdwijnen met het laagje huid

De mate (=diepte) waarin de huid door de peeling wordt beschadigd bepaalt daarbij ook de intensiteit en de duur dat de huid zichzelf zal repareren en stimuleren. Doordat een laagje huid wordt verwijderd, worden ook onregelmatigheden in de huid verwijderd, zoals bijvoorbeeld acne-littekens en (al dan niet gedeeltelijk) pigmentvlekken.

Littekentjes

Het doel van de peeling en de conditie van de huid bepalen samen hoe diep de huid gepeeld moet worden om een probleem op te lossen of te verbeteren. Betreft het een patiënt met acne-littekentjes, dan is bijvoorbeeld een mediumdiepe peel noodzakelijk om die littekentjes te verwijderen. Deze lopen namelijk veelal door tot in de papilaire dermis (bovenste laag van de lederhuid).

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

Rimpels en verslapping

Is er sprake van bijvoorbeeld ernstige verslapping van de huid of diepe littekens, dan is een diepe peeling noodzakelijk om verbetering te geven. En in beide gevallen geeft een oppervlakkige peeling niet het gewenste resultaat.

LEESTIP! Aan welke eisen moet goede skincare voldoen?

Soorten peelings

Peelings zijn naast de diepte-classificatie in te delen in 3 verschillende soorten: Chemisch, mechanisch en laser. Welke methode het beste is, hangt af van het doel, het gewenste resultaat van de behandeling.

Mechanisch

Om met de de mechanische peels te beginnen, hierbij wordt een laagje van de huid geschraapt. Dit kan op twee manieren:

Met een heel fijn kristalpoeder of met water (microdermabrasie en hydrodermabrasie genoemd). Een microscopisch dunne laag van de opperhuid wordt hierbij verwijderd, wat de opperhuid stimuleert om zich wat sneller te gaan vernieuwen.

Voorhoofd Haarrand CorinePigmentvlekken tijdelijk minder zichtbaar, gladder oppervlak

Bijkomend effect is dat een pigmentvlek wat minder intens lijkt omdat er ook een laagje pigment wordt verwijderd. Dit is echter een tijdelijk effect (de opperhuid vernieuwd zich gemiddeld elke 6 weken volledig, de pigmentvlek komt dan dus ook weer gewoon terug). Een ruwe en ongelijkmatige huidstructuur heeft ook voordeel bij microdermabrasie, doordat de oppervlakte weer gelijk wordt gemaakt. Deze methode is alleen geschikt voor oppervlakkige peels.

LEESTIP! Corine behandelt haar melasma met Zo Skin Health en Zo Medical. Lees haar review.

Slijpen, met dermabrasie – nu achterhaal

De tweede manier van mechanisch peelen heet dermabrasie, waarbij met een soort slijptol niet alleen de hele opperhuid maar ook een groot deel van de lederhuid wordt weggeslepen. Dit werd in het verleden nog wel gedaan in ziekenhuizen onder volledige narcose, maar wordt tegenwoordig toch als behoorlijk barbaars gezien. Voordeel was wel, dat huid werd gedwongen zichzelf volledig opnieuw op te bouwen, met spectaculaire resultaten. Maar gelukkig zoals we verderop zullen zien, zijn er uitstekende alternatieven, die nog mooiere resultaten geven en veel ‘humaner’ zijn.

De voor- en nadelen van laser
Bij laser-peelings, ook wel een ablatieve laserbehandeling genoemd, wordt tot de benodigde diepte de huid letterlijk verdampt. Dit is een pijnlijke behandeling, maar wel een die goed controleerbaar is en mooie resultaten geeft. Nadeel is echter wel, dat bij laser-peelings achteraf altijd te zien is waar de huid is behandeld en waar niet (dit zijn de zogenaamde demarcatielijnen), wat het resultaat iets minder natuurlijk maakt in mijn ogen.

Chemisch
Bij een chemische peeling worden zuren, enzymen en/of kruiden op de huid aangebracht, die vervolgens een laagje van de huid wegetsen. Afhankelijk van het type chemische peeling kan hiermee een oppervlakkige, een medium-diepe of een diepe peel worden gedaan, waarbij enzymatische peelings, zoals bijvoorbeeld Invisapeel van ZO Medical, het zachtst zijn.

invisapeel

Enzymatische peeling een pré

Deze geven doorgaans weinig schilfering, zijn niet irriterend en kennen nauwelijks tot geen bijwerkingen of complicaties. Voordeel van de enzymatische peel in een therapeutische huidbehandeling is dat de werkzame stoffen minder “barrière” tegenkomen en daardoor beter worden opgenomen in de huid en de huidcellen, met sneller resultaat als gevolg.

Meest gebruikte chemische peelings: zuren

De meest toegepaste chemische peelings zijn de peelings op basis van 1 of meerdere zuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde alfahydroxyzuren (AHA’s), zoals glycolzuur, melkzuur en alle fruitzuren; betahydroxyzuren (BHA’s) waarvan salicylzuur de bekendste is en enkele specifieke zuren, zoals trichloorazijnzuur (TCA) en fenolzuur.

LEESTIP! Hoe vaak kun je peelings doen?

AHA’s en BHA’s

In de praktijk zijn AHA’s niet bijzonder geschikt voor behandeling van chronische aandoeningen. Ze zijn namelijk alleen geschikt voor oppervlakkige peelings en geven daardoor geen therapeutische waarde, de opperhuid vernieuwd zich immers elke 6 weken volledig. Wel zijn ze heel geschikt om de opperhuid een extra impuls te geven en ruwheid te verminderen. Het verschil tussen de verschillende soorten AHA’s is mijn ogen niet relevant. Het ene zuur is wat zuurder dan het andere, maar de principewerking is identiek.

De BHA’s, en dan met name salicylzuur, hebben een duidelijk toegevoegde waarde t.o.v. de AHA’s. In principe is de werking identiek en zijn ook deze primair bedoelt voor oppervlakkige peelings, maar doordat BHA’s niet alleen in water maar ook in vet oplosbaar zijn, kunnen zij makkelijker de celwand doorbreken en ook intracellulaire stimulering geven. Een ander belangrijk voordeel is het feit dat salicylzuur in staat is om de talgproductie te verminderen en verstopte poriën open te maken. Ideaal dus bij mensen met een vette of acne-gevoelige huid.

Vaak zien we ook combinatie-peelings met AHA’s en BHA’s, zoals bijvoorbeeld de Jessner-peeling. Ook deze zijn alleen geschikt voor oppervlakkige peels (opperhuid) en zijn daardoor beperkt in hun therapeutische waarde.

facial stimulator peel

Facial Stimulator Peel van ZO Skin Health peelt zonder vervellen

In mijn klinieken in Zwolle en Groningen, maar ook in de salons die samenwerken met DermaClinic gebruiken we als oppervlakkige peelings de Facial Stimulator Peel van ZO Skin Health. Deze bevat een combinatie van AHA’s en het BHA salicylzuur.

Extra exfoliëren bij goede skincare is niet nodig

Dr. Obagi heeft deze peeling echter heel bijzonder gemaakt. Deze peeling peelt namelijk niet! Je gaat er dus, ondanks de hoge concentratie zuren niet van vervellen. En dat vindt Dr. Obagi, en ik met hem, heel belangrijk. Deze peeling is daardoor een krachtige stimulans voor de huid, zonder de huid te beschadigen. De producten van ZO die onze cliënten thuis gebruiken, zorgen er namelijk al voor dat de opperhuid goed gaat functioneren en dagelijks geëxfolieerd wordt. Extra exfoliëren in de vorm van een peeling is dan niet alleen niet nodig, het werkt zelfs averechts.

LEESTIP! Hoe krijg je een gezonde huidbarriere?

Neutraliseren
In tegenstelling tot de peelings die hierna aan bod gaan komen, moeten zowel AHA- als BHA-peelings altijd geneutraliseerd worden. Dit betekent feitelijk dat het zuur gestopt moet portret catharina meijerworden, omdat het anders gewoon door blijft etsen en zo veel dieper dan bedoeld in de huid terecht kan komen.

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

Lees ook