Het hoogste doel: een gezonde huid!

07:15 - 04:21
luistertijd 07:15 - leestijd 04:21

Sinds enkele jaren is de de huidverzorging en de cosmetisch dermatologische behandelingen van de Amerikaanse dermatoloog dr Zein Obagi op de Nederlandse markt verkrijgbaar.

De producten voor thuisgebruik zijn van de hoogste cosmeceutical kwaliteit en vrouwen die absolute huidverbetering nastreven en daar ook in willen investeren, zijn trouwe gebruikers van zijn merk en behandelingen.

Ook dermatologen, huidtherapeuten en cosmetisch artsen werken in toenemende mate met zijn methoden. ‘‘Obagi is niet voor de zachtmoedigen onder ons’, grappen we wel eens. Monique ervaarde het zelfs als bootcamp voor de huid.’ Een substantieel deel van onze lezers kent het merk en de arts inmiddels en er leven veel vragen. Dr. Catherina Meijer beantwoordt er een aantal. Ze maakt deel uit van het BeautyJournaal expertteam.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

  1. De producten van dr Obagi staan bekend als behoorlijk heftig. Met peeling, hoge percentages retinol. Hoe zorgt hij ervoor dat de huidbarrière niet aangetast wordt?

In de praktijk is de situatie eigenlijk andersom. De meeste mensen hebben juist een slechte huidbarrière, waardoor veel vocht verloren gaat (invloed naar buiten toe) en mensen vaak overgevoelig op allerlei externe invloeden reageren (invloed naar binnen toe). Daarnaast hebben de meeste mensen een te dikke dode huidlaag, die een bron van huidproblemen is. Dagelijks licht scrubben zorgt ervoor dat de dode huidlaag een optimale dikte krijgt (20-30 cellen), met een gezonde glans als gevolg.

Reden dat de ZO producten (van dr Obagi) soms ervaren worden als heftig heeft te maken met het hoge retinolpercentage (ook nog eens gecombineerd met een zeer effectieve aflevertechniek). Dat zorgt de eerste paar weken voor droogheid in de huid, wat roodheid en lichte schilfering. Dit is tijdelijk, maar noodzakelijk om de huid gezond te kunnen laten worden. Onder invloed van (onder andere) de hoge concentratie retinol worden de cellen die nieuw aangemaakt worden vanuit de basale laag, veel gezonder en weerbaarder, waardoor de barrièrefunctie van de huid heel snel verbetert.

Binnen enkele weken is daardoor de huid veel beter gehydrateerd en is de gevoeligheid aanzienlijk afgenomen. Twee van de belangrijkste tekenen dat de huidbarrière uitstekend functioneert.

LEESTIP! Lees hier meer over de aflevertechnieken van Zo Skin Health

2. Hoe pakt Obagi dunne huiden aan waarvan de barrière uit balans is?

Op dezelfde manier als hoe dit bij dikkere huiden gebeurt. Fysiologisch maakt het namelijk niet uit of een huid dik of dun is. Als de barrièrefunctie niet goed functioneert, moet die hersteld worden en daarvoor zijn dezelfde stoffen nodig, ongeacht huiddikte, -type en -kleur.

3. Kun je Obagi combineren met andere producten? Stel je hebt 1% retinol serum van Paula’s Choice in huis, kun je dat in plaats van het retinol serum van Obagi gebruiken?

Dat kan ik niet aanraden. En de reden is eigenlijk heel simpel: De producten van Dr. Obagi zijn op elkaar afgestemd, ze versterken en helpen elkaar. Een product van een ander merk is dat niet, dus in het kader van resultaat raad ik het af. Daarbij, de producten van Dr. Obagi zijn zo geformuleerd, dat ze enorm diep in de huid doordringen. Veel dieper dan gewone cosmetica. In de producten van een ander merk, kunnen ingrediënten zitten, die zo diep helemaal niet in de huid horen en potentieel zelfs schade aan kunnen richten. Als die door de ZO-producten mee de diepte in worden genomen is dus niet te voorspellen wat er gaat gebeuren. Kortom: Niet doen!

4. Een goede begeleiding bij gebruik van de producten is noodzakelijk. Hoe waarborgt Obagi de kwaliteit van de specialistes die met ZO Skin Health werken?

Allereerst is er een onderscheid tussen ZO Medical en ZO Skin Health. ZO Medical is een lijn van producten, die extreem krachtig zijn, inzetbaar voor medische indicaties en waarvan enkele producten ook alleen voor specifieke, medische aandoeningen worden ingezet. Deze lijn mag daarom van Dr. Obagi alleen worden toegepast door artsen (voornamelijk cosmetisch artsen, plastisch chirurgen en dermatologen) en huidtherapeuten.

ZO Skin Health is een “lichtere” lijn, die een uitstekende keuze is voor schoonheidsspecialisten die zich echt op huidverbetering en anti-aging richten. (Overigens wordt ook deze lijn, die samen met ZO Medical een complete cirkel vormt, op grote schaal toegepast in klinieken en huidtherapiepraktijken.) De  schoonheidsspecialistes waar ik mee samenwerk voeren zelf allemaal ZO Skin Health in hun praktijk. Een ideale combinatie in de samenwerking, omdat ik als cosmetisch arts vaak ZO Medical in zet, en we  gezamenlijk onze cliënten optimaal kunnen behandelen: vaak is het beste advies voor de cliënt een combinatie van ZO Skin Health en ZO Medical..

Voorwaarde voor iedereen die met ZO werkt, ZO SkIn Health en/of ZO Medical, is dat zij een initieel trainingsprogramma volgen bij de distributeur. Dit gebeurt gefaseerd en bij voltooiing (inclusief succesvol de examens afgerond te hebben) ontvangen zij een certificaat dat 1 jaar geldig is. Elk jaar moet tenminste eenmaal door iedereen een vervolgtraining (nascholing) gevolgd worden en volgt wederom na een succesvol examen een hercertificering voor een jaar.

LEESTIP! Volg de kuur van onze Corine tegen haar melasma, met Obagi.

5. Je kunt de producten van ZO Skin Health ook online bestellen, is dat geen risico? Dat klanten zelf gaan experimenteren met mogelijke negatieve gevolgen?

Een goede vraag. Dr. Obagi zelf is fel tegen ongestructureerde internetverkoop. Maar in deze moderne tijd is het natuurlijk ook vreemd, als iemand die onder begeleiding al lang ZO gebruikt, dit niet online zou kunnen bijbestellen als haar of zijn producten op zijn.

De Nederlandse distributeur heeft daarom een system ontwikkeld, dat zorgt voor structuur, zodat alleen erkende (gecertificeerde) behandellocaties online kunnen verkopen. De afspraak daarbij is, dat als mensen, die (nog) geen client zijn bij het betreffende behandelcentrum, iets online bestellen, er contact wordt opgenomen vanuit het behandelcentrum om advies en begeleiding te geven.

Dit systeem werkt zo goed, dat Dr. Obagi het ook heeft overgenomen in de Verenigde Staten.

6. Obagi komt uit Amerika. Hydrochinon maakt onderdeel uit van jullie verzorgingsprogramma en is in de VS vrij verkrijgbaar. Wat doen jullie om in Europa hetzelfde resultaat te behalen?

Eerst een kleine nuancering. In de VS is hydrochinon vrij verkrijgbaar in concentraties tot 2%. ZO Medical kent geen producten die hieraan voldoen. Wel zijn er 2 producten die 4% hydrochinon bevatten, die ook in de VS alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Een van de belangrijke verbeteringen van ZO Medical ten opzichte van het oude Nu-Derm Systeem is overigens dat nu hydrochinon bijna nooit meer noodzakelijk is om dezelfde en zelfs betere resultaten te behalen. Alleen bij zeer complexe pigmentafwijkingen schrijf ik nog hydrochinon voor.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

Lees ook