Deze huid is vaker vet dan droog en gevoelig. De feiten!

07:52 - 04:43
luistertijd 07:52 - leestijd 04:43

Homepage Catharina Meijer over Rosacea

Dr. Catharina Meijer: Hoe behandel je Rosacea?

Ik oog zo (snel) rood!

Herken je dit? Je begint zomaar te blozen, zonder reden en zonder dat je je er bewust van bent. Je wangen hebben een rode blos en/of vertonen kleine, maar zichtbare bloedvaatjes. En soms heb je in deze gebieden ineens puistjes. Je huid loopt rood aan bij het eten van een pittige maaltijd, na het drinken van alcohol of als het warm en vochtig weer is. Als een of meerdere van deze dingen je bekend in de oren klinken, dan heb je zeer waarschijnlijk last van Rosacea. In dit artikel geeft dr. Catharina Meijer uitleg over oorzaak en behandeling van Rosacea.

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

De exacte oorzaak blijft gissen

Wat de exacte oorzaak van Rosacea is, is in de medische wetenschap eigenlijk nog niet bekend, ondanks dat het een veel voorkomende huidaandoening is. Ik zie in mijn praktijk dagelijks mensen met deze aandoening, van het milde beginstadium tot ernstige vormen. Vaak beseffen deze mensen echter zelf niet dat wat ze hebben een chronische huidaandoening is, die zich kan ontwikkelen tot ernstige, vaak onomkeerbare symptomen, zoals bijvoorbeeld rhinophyma’s, in de volksmond beter bekend als “bloemkoolneuzen”. Zo ver hoeft het echter gelukkig niet te komen: in de beginstadia is Rosacea prima te behandelen met de juiste producten.

Heeft medicatie zin?

Vaak worden bij Rosacea medicijnen voorgeschreven, zoals metronidazol en tetracycline. Hiervan is niet bewezen hoe ze werken, maar bij langdurig gebruik nemen de symptomen vaak iets af. Dat is wel aangetoond. Deze medicijnen worden over het algemeen ervaren als irriterend en vaak haken patiënten af. Daarbij wordt de kern van het probleem die tot de symptomen van Rosacea leidt, niet echt verbeterd.

Liever goede huidverzorging

Ik ben dan ook niet direct een voorstander van deze behandeling met medicatie. De beste aanpak is namelijk om de huid weer gezond te maken. Dit heb ik geleerd van dr. Zein Obagi, die huidproblemen benadert vanuit de “Science of Healthy Skin”. Wat dat is, leg ik hieronder uit.

Denken vanuit een gezonde huid, niet vanuit een zieke huid

Net als bij andere huidproblemen is het beter om de problematiek van Rosacea niet te behandelen vanuit de symptomen, maar juist andersom: vanuit de gezonde huid. Een gezonde huid heeft immers geen Rosacea. Zelfs als de onderliggende veroorzakers, zoals bijvoorbeeld hormonale veranderingen er wel zijn, zal een gezonde huid geen huidprobleem hebben. Dit geldt niet alleen voor Rosacea, maar ook voor andere huidproblemen, zoals acne en pigmentvlekken.

Vrijwel altijd: teveel talg

De vraag is dus… waardoor krijgt Rosacea de kans symptomen te uiten en zich zo te ontwikkelen tot ernstiger vormen? Een belangrijke constatering is dat bijna iedereen met Rosacea een huid heeft die overmatig talg produceert. Dit lijkt in schril contrast met de algemene eigenschap die mensen met Rosacea benoemen: een gevoelige, droge huid. Maar zoals ik in een van mijn eerdere artikelen al aanstipte, droog en vet zijn niet elkaars tegengestelde. Het kan zijn dat de huid te weinig gehydrateerd en droog is, en tégelijkertijd ook te veel talgproductie heeft en vet is. Dat is wat je ook bij Rosacea ziet.

Chronische overproductie van talg leidt tot chronische ontstekingen

Algemeen bekend is dat bij een chronische overproductie van talg, de huid chronische ontstekingsverschijnselen zal vertonen. Dat is ook logisch. Immers, de verhoogde talgproductie leidt tot verstopte poriën wat aanleiding geeft tot ontstekingen. Daarbij komt dat te veel talg op de huid de barrièrefunctie van de huid ernstig aantast, waardoor de huid haar vocht verliest en niet goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Dit tezamen kan de basissymptomen van Rosacea, zoals roodheid, gevoeligheid en ontstoken bloedvaatjes al verklaren.

Behandeling van Rosacea

Op basis van deze uitleg berust ook de behandeling van Rosacea volgens de behandelwijze van mijn leermeester en geweldige collega dr. Zein Obagi. De basisstappen van deze aanpak zorgen ervoor, dat de talgproductie wordt geremd en de barrièrefunctie van de huid zich herstelt. Daardoor wordt de huid weer gezond en verdwijnen de symptomen van Rosacea daadwerkelijk heel snel.

Onderstaand de basisstappen om een gezonde huid te krijgen met ZO Skin Health en ZO Medical van dr Obagi.

Wash + Scrub + Oil ControlOilacleanse

Dit zou eigenlijk iedere volwassene dagelijks moeten doen. Elke huid wordt hier beter en mooier van. En zeker bij mensen die Rosacea hebben. Ziektesymptomen verdwijnen, de huidstructuur wordt fijner en de huid krijgt een frisse en gezonde uitstraling. Afhankelijk van de huidconditie, schrijf ik voor deze 3 basisstappen de volgende producten voor:

Herstellen van de barrièrefunctie……

….waardoor de hydratatie toeneemt en de gevoeligheid afneemt. Hiervoor is het product Daily Power Defense van ZO Skin Health, een bommetje antioxidanten, ontwikkeld. Hierdoor wordt de huid beschermd tegen schade door ontstekingen, door huidveroudering en door UV-schade.

RetamaxStimuleren van dermis en epidermis

Hiervoor is Vitamine A of retinol noodzakelijk. Dr. Obagi heeft daartoe het product Advanced Radical Night Repair ontwikkeld. Bij ernstige Rosacea heeft het retinol product Retamax de voorkeur, omdat deze een versnelde afgifte van retinol heeft en een extra dieptewerking. Naast verbetering van de Rosacea-klachten, zijn deze producten ook zeer effectief in de strijd tegen huidverslapping en huidveroudering.

Kalmeren van de huid

Dit is een optionele stap, die ik vooral in het begin van de behandeling voorschrijf. Hiervoor gebruiken we Restoracalm van ZO Medical. Dit ondersteunt de stimulatie van de huid uit de vorige stap en geeft direct comfort aan de huid. Het kalmeert en vermindert de roodheid en droogheid.

Beschermen van de huid tegen UV-licht

Ook dit is een stap die eigenlijk iedereen elke dag zou moeten doen. De Smart Tone van ZO Skin Health heeft mijn voorkeur, omdat deze beschermt tegen het gehele schadelijke spectrum, te weten tegen UV-A en UV-B, High Energy Visible Light en infrarood (IR). Niet alleen biedt deze zonbeschermer deze viervoudige bescherming, de crème kleurt ook mee met de huidtoon van de patiënt. De beste UV-bescherming, die erg prettig smeerbaar is en geen witte waas geeft.

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

Met deze behandelmethode behaal ik enorm veel succes bij mijn patiënten, die hierdoor niet alleen hun Rosacea kwijtraken, maar ook nog eens hun huid in het algemeen dag na dag zien verbeteren. Niet alleen oogt de huid gezond, de huid functioneert ook werkelijk beter en de Rosacea heeft geen kans meer zich te ontwikkelen.

Voorkom dat het kwaad nog erger wordt

Dat laatste is eigenlijk het belangrijkste, voorkomen dat het kwaad nog erger wordt. En dus vermijden dat het zo ver komt dat het huidprobleem niet langer omkeerbaar is! De belangrijkste boodschap van dit verhaal is dan ook: Herken je de symptomen uit het begin van dit artikel? Dan zal je zeer waarschijnlijk inderdaad ook Rosacea hebben. Zeker niet ondenkbaar, want naar schatting heeft tenminste 1 op de 10 mensen er in meer of mindere mate last van.

Lees ook