Klassieke chypre met zwoel Oosters accent

03:23 - 02:02
luistertijd 03:23 - leestijd 02:02

Getest Sisley Soir d’Orient parfum

Waar Eau Du Soir haar inspiratie vond in de jasmijntuin in Sevilla uit de jeugd van oprichtster Isabelle d’Ornaco, is Sisley Soir d’Orient de parfumversie van het prachtige Oosterse paleis dat in Sevilla te vinden is. Het paleis is een mix van Moorse en Spaanse invloeden. Soir d’Orient is daarom een toepasselijke variatie op de heftige chypre van Eau de Soir, maar dan met mysterieuze en warmere geurnoten. De Spaanse schone heeft zich spannend gesluierd….

https://www.youtube.com/watch?v=tTdtILn1Yjs

Oude dametjesgeur

Eau Du Soir ken ik al heel lang, het was mijn allereerste chypreparfum. Ik heb echt een zwak voor die geur, ik vond het zo’n bijzondere ervaring… zo bloemig, natuurlijk en tegelijkertijd zo donker. Chypres zijn heel herkenbaar, omdat ze uitgaan van een groene en mossige basis. De geur van mos is niet voor iedereen weggelegd. Vaak worden chypres dan ook gezien als oude dametjesgeuren, ze zijn voor een onervaren neus soms wat muffig en scherp.

Sisley Soir d'Orient SfeerbeeldPatchouliroos

Soir d’Orient heeft zeker gelijkenissen met de iconische Sisley-geur, maar het is ook veel moderner vanwege de basis van roos en patchouli, die een heel ander drama brengen in de klassieke chypre.  Als Eau Du Soir een klassieke operadiva is, dan is Soir d’Orient een Arabische prinses in ballingschap.

Je ziet het ook meteen aan de flacon, die een zwarte uitvoering is van het origineel, met gouden details en de kenmerkende gouden dop. Soir d’Orient is van binnen en van buiten donker en luxueus.

Van licht naar donker

Sisley Soir d’Orient opent heel groen en fris met Italiaanse citroen, Iraanse galbanum die een groene harsachtige geur heeft en de typische Oosterse geur van saffraan. Saffraan geeft een kruidig accent aan de crispy opening, waardoor je meteen een Oosterse spanning krijgt.

In tweede instantie ruik ik nog meer specerijen: zwarte peper met daaronder de zwoele Turkse roos en geranium. De roos is vrij zoet en aanwezig, veel sterker dan bij het origineel. De roos geeft Soir d’Orient haar mystieke en donkere uitstraling. Het is een echt avondparfum.

In de basis ruik ik vooral de patchouli en sandelhoutnoten. Er schijnt ook nog wierook in te zitten, maar eerlijk gezegd ruik ik die niet. Dat heeft het parfum ook niet nodig, het is al donker genoeg vanwege de groene patchouli en een hele donkere houtnoot.

Parfumista CIndy

Parfumiste Cindy ontdekt voor BeautyJournaal de fijnste geuren.

Arabian Nights

Sisley Soir d’Orient is voor mij een hele mooie mix van Westerse (Franse) parfumerie met wat licht Oosterse invloeden. Het is een mooie roos-patchouligeur waarbij je de signatuur van Sisley herkent. Omdat de geur niet heel zoet of bloemig is en een groene mossige kant heeft, zou dit parfum ook prima gedragen kunnen worden door een man.

Als je Eau Du Soir lekker vindt, dan is dit zeker een geur om te proberen. Soir d’Orient heeft dezelfde power en eigenzinnigheid, maar dan met haar blik op het Midden-Oosten. Een parfum uit duizend-en-een-nachten….

Lees ook