Overleeft ze deze bootcamp voor haar huid?

12:37 - 07:34
luistertijd 12:37 - leestijd 07:34

Het was september 2011 toen ik de beroemde Amerikaanse celeb-dermatoloog Zein Obagi ontmoette in het Amsterdamse Hilton Hotel. Hij was er op uitnodiging van de Nederlandse importeur JC Imp. Ik keek er naar uit omdat ik de afgelopen jaren al zoveel over hem gehoord had via internationale media en ik zag ook dat Nederlandse injectablesartsen zijn lijn op gingen nemen als aanvulling op de spuit.

Mijn ontmoeting met hem was er een van alle zeilen bij zetten om de man überhaupt bij te kunnen houden want hij is erin getraind om zijn verhaal in rap tempo over je uit te storten alsof het een 1 minuut commercial betreft waarin álles verteld moet worden. Ik kreeg er nauwelijks een speld tussen en als me dat wel lukte om een wedervraag te stellen werd ook deze met verve en met luide stem getorpedeerd (teveel beïnvloed als ik was door de traditionele cosmeticaindustrie, aldus de arts), waardoor ik al snel in de gaten had dat ik mij tegenover een typisch Amerikaans alfamannetje bevond die het gelijk aan zijn zijde heeft en zijn evangelisatieronde over de globe met het kapmes in de hand uitvoert. Nieuwsgierig naar wat er allemaal de revue passeerde? Lees het verhaal hier nog eens.

Tien handelingen per dag

Mijn bezoek mondde uit in de belofte een heel regime van de arts te kunnen gaan volgen en inderdaad, enkele weken later stond er een doos met cosmetica ter waarde van ruim 1100 euro op mijn bureau. Ik mocht beginnen. Ook ik zou gaan ervaren wat het is om op je 47ste weer een babyhuidje te krijgen: het geheime wapen achter ZO Skin Health en het credo van de dokter. Het was even slikken: 7 producten die ik soms tot tweemaal daags moest opbrengen. Mijn hemel, hoe ging ik dat doen? Ik ben namelijk, zo’n volgens Estée Lauder typisch Europese vrouw die graag alles in een pot heeft en haar obsessies botviert op zaken die buiten haar fysiek liggen (zoals BeautyJournaal runnen), maar verre van geobsedeerd is met haar huid (makkelijk praten ook, omdat ik simpelweg een goede huid heb). Gelukkig zat er een gebruiksaanwijzing bij van twee A4’tjes waarop keurig uitgelegd hoe ik mijn stappenplan moest invullen. Daar gaan we:

De producten

Ochtend:

Offects exfoliating cleanser (ca. € 40,95), exfoliating polish, TE Pads (ca. € 40,95), ossential daily power defense (ca. € 159,-), ommerse daily renewal cream (ca. € 86,95), oclipse sunscreen & primer spf 30 (ca. € 59,95)

Avond:

Offects exfoliating cleanser, TE pads, ossential radical night repair (ca. € 178,-).

Cleanser

De exfoliating cleanser is een gel waarin blauwe bolletjes zitten gevuld met vitamine e, daarnaast in de gel een pentapetide 8, salicylzuur, niacinamide, tea tree oil, glycerine en nog heel wat reinigings- en vulmiddelen. Het is een heerlijke cleanser die je huid goed schoonmaakt en een heel glad huidgevoel achterlaat. Omdat er ook witte bolletjes in zitten die niet oplossen en tijdens het wassen helaas overal in verzeilt raakten bij mij: zoals in mijn haar en in mijn mond – als ik het wassen met mijn handen deed (zoals aanbevolen), gebruikte ik het niet voor oogmake-up. Met een washandje ging het beter, hoewel ik nog vaak bolletjes in de haargrens aantrof. Een minpuntje, maar verder een heel fijne cleanser. Gebruik voor oogmake-up een speciaal daarop afgestemde reiniger. Salicylzuur wil je immers ook niet in je ogen krijgen.

Scrub

De exfoliating scrub zit in een pot en is een stevige pasta die je er met je vingers uit moet halen. Die pasta is zo fijn van structuur, maar tegelijkertijd zo ontzettend scherp, het lijkt verdorie wel glas! Je moet het dan ook zeer voorzichtig aanbrengen op je huid, zeker niet te hard schuren en boenen. Het eindeffect mits met mildheid gedaan, is prachtig: een supergladde huid.

Pads

De pads komen in een doosje met een apart verpakte vloeistof: 2% salicylzuur, dat je over de pads in het potje sprenkelt en laat intrekken. Na de eerste twee reinigingstappen strijk je tot slot nog met zo’n vochtige pad over je huid. Het haalt overtollig huidvet weg, minimaliseert de zichtbaarheid van poriën en draagt ook weer bij aan zo’n supergladde huid. Dit product samen met de scrub behoort tot de activatie.

Retinolgel

Daarna is de stimulatie aan de beurt met het meest bijzondere product uit de lijn, voor ’s nachts: de Radical Night Repair. Een gelcrème die 1% (de gemiddelde vrij verkrijgbare retinolcrème bevat tussen de 0.15-0.25% retinol) ingekapselde en time released retinol bevat. Zet je tanden maar op elkaar! Je moet het werken met dit product langzaam opbouwen: beginnen met 2x per week totdat je het uiteindelijk elke avond smeert. Retinol is een vitamine a-zuur derivaat en heeft, mits goed geformuleerd, een krachtige stimulans op collageenaanmaak, bovendien werkt het ook nog eens peelend. Het draagt bij aan de vervolmaking van de ultieme Obagi-droom: die babyzachte huid. De oranje gel komt in een zorgvuldig licht- en luchtdichte tube en smeert makkelijk uit, zo makkelijk zelfs dat je soms vergeet waar je het had aangebracht, omdat het ook onmiddellijk matteert. Hier moet je dus voorzichtig mee zijn, want dubbel smeren kan voor extra irritatie zorgen.

Note: dit product is niet geschikt voor een heel gevoelige huid, bij rosacea en als je al een vitamine a-zuur preparaat gebruikt.

Stimulating serum

In het stimuleringsprogramma gebruikte ik voor de ochtend de Daily Power Defense serum waarin ook weer retinol, enzymen en anti-oxidanten zijn opgenomen om de huid optimaal te stimuleren tot celvernieuwing, maar wel op een veel mildere wijze dat de ‘radicale’ Night repair. In vergelijking daarmee was dit serum zelfs een verademing. Een product dat zeer goed introk en  een rustig huidbeeld gaf.

Kalmeren

Omdat dit programma behoorlijk gericht is op het irriteren van je huid om zo celvernieuwing sneller tot stand te brengen, is kalmeren en beschermen heel cruciaal. Daartoe gebruikt ik elke ochtend de Daily Renewal Creme. Een werkelijk fantastische crème die de huid een mooi comfortabel gevoel geeft, waanzinnig snel en goed intrekt zonder vetsporen en zich prima laat verenigen met producten die daar nog overheen komen – een foundation of zonnefilter. De verpakking is ook subliem: een binnendeksel die je indrukt waarna een kleine hoeveelheid vrijkomt. Schoon, en ideaal voor de versheid van de formulering.

Spf

Tot slot mocht ik niet naar buiten zonder de spf 30 eroverheen te doen. Je huid wordt geprikkeld en door de retinol ook gevoeliger voor uv-straling. Ik was dol op dit product. Prachtige licht-en luchtdichte pompverpakking die nooit haperde. Een mooie lichtbruine gel gaf – dankzij toegevoegde melanine, je huid een voileachtig gevoel gaf met een gematteerde structuur en heel erg werkzaam.

Het resultaat!

Dat werd een verhaal apart. Dit programma is zo krachtig, ik heb nog nooit zoiets gedaan. Ik ben erg van de nuance, en alles met mate doen. Na drie dagen en nachten in het traject stond mijn huid in de fik: mijn wangen, mijn hals, mijn decolleté. Brandrode vlekken, warmte. Ik vond het afschuwelijk. Gelukkig belde een verkoopmedewerkster van de importeur om te vragen hoe het ging. Wat een toeval, ik liet weten ermee te willen stoppen. Maar ze spoorde me aan door te gaan, je huid moet er door heen. Doorheen? Ben je gek geworden, ik heb een heel gezonde huid en die staat nu in de fik, waarom zou ik doorgaan? Ze begreep me wel en ik besloot dat ik uit de bootcamp zou stappen en in het mijn eigen ritme zou gaan doen. Mijn huid is mijn enige jas en geeft wel aan als het goed gaat of niet. In de bijsluiter van de Radical Night Repair staat dat als je last krijgt van irritatie, je aan je arts een 1% hydrocortison crème moet vragen en als de irritatie meer dan een week aanhoudt, je naar de huidarts moet. Het geeft maar aan: dit is geen sinecure.

Doorgaan of niet

Met behandeling van hals- en decolleté ben ik gestopt, daar waren de reacties echt te heftig. Op mijn gezicht ben ik heel langzaam voortgegaan. Eens in de week de scrub, twee keer in de week die pads, om de drie dagen de retinolnachtcreme, maar wel dagelijks het serum en de dagcrème. Dat ging al een stuk beter. En soms kon ik de nachtcrème wel meerdere nachten achtereen opdoen en verdragen.

Het meest opmerkelijk vond ik hoe mijn huid ging vervellen – heel oppervlakkig en flinterdun, maar ik zag het wel. De nachtcrème had daar nog het meest effect op. Je huid voelde dan wel droger aan en moest er meer vettigheid op of nog een laag serum en dagcrème. Soms gebruikte ik de dagcrème ook over die nachtcrème heen – dat kan – en dat gaf meer zachtheid en drong de schraalheid terug.

Vervellen

Opmerkelijk vond ik ook dat mijn huid niet overal vervelde. Nooit op mijn voorhoofd, alleen soms op de wangen, maar vooral het meest langs de kaaklijn en rond mond en kin. Het is me nog steeds niet duidelijk waarom juist die gebieden het sterkst reageren op de stoffen.

En zag ik er wat van? Oh ja! En niet alleen ik. Ik heb al een goede huid maar ik kreeg de afgelopen maanden toch regelmatig te horen dat mijn huid er waanzinnig goed, stralend en glad, echt superglad uitzag, en dat klopte ook.

Eigen ritme

Dr. Obagi is bootcamp, not my cup of tea, maar wat zijn dit topproducten! En dan ook echt op alle niveaus: van heel goede verpakkingen, serieus werkzame formuleringen, een licht heel goed verdraagbare parfumering en fijne emulsies. Het is geen merk dat je zo even bij de parfumerie haalt. Het wordt via huidtherapeutische centra verkocht, en dat is maar goed ook. Het is echt veel te krachtig om zomaar mee aan de slag te gaan. Je hebt begeleiding nodig, want het gaat hier om veel meer dan lifestyle-beloften in een fijne pot. Het feit ook dat een bijsluiter vermeld dat je bij irritatie aan de bijnierschorshormooncrème moet (alleen op recept verkrijgbaar), maakt wel duidelijk dat dit het serieuze werk is dat dicht tegen een medische receptuur aanzit.  Ik zie dat het in Nederland ook via webshops verkocht wordt, ik vind dit geen goed plan. Je kunt een lijn zoals ik die gebruikte niet zomaar gaan smeren, zonder goede kennis van je huid en controle gedurende de behandeling.

Omdat ik het alleen met regelmaat inzet, doe ik heel lang met de producten, het is al januari en ik heb ze nog. Maar ik vrees de dag dat het op is. Wie echt serieus met haar huid aan de gang wil gaan omdat er veel op te lappen valt, heeft in Zo Skin Health een ware belofte gevonden. Met goede formuleringen – dit is de toekomst – en hij is al begonnen.

Note: retinolhoudende crèmes kwamen voor het eerst in de jaren’90 op de markt. Ik kan me de crème van Vichy nog goed herinneren: het gaf zoveel irritatie dat de formule al snel aangepast moet worden. Lancaster is altijd al voorzichtiger geweest, het merk brengt sinds 1987 al retinolhoudende producten op de markt – ik weet geen percentages van bijvoorbeeld de Retinology lijn, maar het merk vermijdt de irritatiegraad zoveel mogelijk. Het geeft nog maar eens dat dat wanneer een merk besluit wel met hogere percentages te gaan werken, begeleiding een noodzaak is. Merken die wereldwijd verbreidt verkrijgbaar zijn, kunnen zich dergelijke problemen niet veroorloven. Dr. Obagi is een klein merk en bovendien gericht op verkoop via specialisten.

Lees ook