Mijn vlekkenverhaal
Normaliter kost het schrijven van een review of artikel voor BeautyJournaal me niet zoveel moeite. Als communicatieadviseur en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty heb ik over het algemeen snel een tekst op papier staan. Het verhaal dat nu volgt, is echter wat ingewikkelder. Het is namelijk mijn eigen ‘vlekkenverhaal’ en dat vergt – letterlijk en figuurlijk – een stukje van mezelf blootgeven. Iets wat ik normaal gesproken angstvallig verborgen houd achter een laagje foundation.
Vaste lezers van BeautyJournaal zullen ze ongetwijfeld in een van mijn reviews al eens zijn tegengekomen: mijn ‘donkere vlekken’ ofwel melasma (zie bijvoorbeeld La Roche-Posay Anthelios XL SPF 50). Meestal doe ik er vrij luchtig over, maar ik zou er toch veel voor over hebben om vlekke(n)loos door het leven te gaan.
Uit het niets…
Begin 2010 waren ze er opeens, zomaar uit het niets. Althans zo leek het, want bij nader inzien bleken de vlekken te zijn veroorzaakt door het overstappen op een andere anticonceptiepil. Het begon met kleine ronde vlekken bij mijn neus en vlak boven mijn wenkbrauwen, ongeveer zo groot als een stuiver. Binnen enkele maanden groeiden deze vlekken uit tot een volledig masker (melasma) op mijn kin, bovenlip, wangen en voorhoofd. Het leverde mij al snel de – liefkozend bedoelde – bijnaam ‘pandabeertje’ op. Humor is vaak de beste manier om met dit soort zaken om te gaan…
Monique maakte afgelopen juni onderstaande foto’s op de redactie van BeautyJournaal. Hier draag ik nog een laagje foundation.
Rand van het melasma op mijn voorhoofd. Op deze foto zie je goed waar de uitdrukking ‘masker’ vandaan komt.
Naar de dermatoloog
Op aanraden van de huisarts ben ik naar de dermatoloog in het ziekenhuis gegaan. Hij schreef een combinatiezalf van tretinoine en hydrochinon voor. Deze blekende crème verricht wonderen als het gaat om het minder zichtbaar maken van verkleuringen, maar geeft de nodige bijwerkingen en neemt bovendien de oorzaak niet weg. Het blijft symptoombestrijding.
Zon is funest
Met een goede SPF 50 heb ik de afgelopen jaren mijn melasma redelijk goed onder controle kunnen houden. Bij regelmatig en consequent smeren met SPF kwamen de vlekken niet terug. Althans in Europa. Want op bestemmingen met een sterkere zon, zoals het Caribisch gebied, was het dweilen met de kraan open. En dan zat er niets anders op dan de crème van de dermatoloog weer uit de kast te halen. Terug naar af dus.
Bestaat er een wondermiddel?
Het spreekt voor zich dat ik open sta voor alternatieve vormen van behandeling. Ooit weer onbezorgd kunnen zonnen zal waarschijnlijk een stap te ver zijn, maar een gaaf en vooral egaal gezicht zonder melasma is mij ook zeker heel wat waard.
Het kwam dan ook als een aangename en welkome verrassing toen ik onlangs door BeautyJournaal werd gevraagd om producten uit de lijn ZO Medical en Zo Skin Health van Dr. Zein Obagi te testen.
Op consult bij dr Catherina Meijer
Over Dr. Zein Obagi is al het nodige geschreven op BeautyJournaal. Cosmetisch arts Catharina Meijer, lid van het expertteam en tevens eigenaar van DermaClinic, met klinieken in Groningen en Zwolle, beschouwt de producten van Zein Obagi zelfs als de enige producten die echt bijdragen aan huidverbetering en bovendien een duurzaam resultaat bieden. Dit komt onder meer door de goede aflevertechnieken, waardoor de werkzame stoffen diep in de huid hun werk kunnen doen en de huidcellen in de diepere huidlagen worden geactiveerd en aangespoord om weer naar behoren te functioneren. Met een gezonde huid als resultaat.
Het volgende filmpje belicht de filosofie van Dr. Zein Obagi:
Op consult bij Catharina
Zoals je in het filmpje kunt zien, bestaat de ‘Obagi Circle’ uit de stappen Therapeutic, Maintenance, Daily Skincare en Protection. Het therapeutic-deel mag je in dit geval vrij letterlijk nemen: onder behandeling van een therapeut of huidarts. Het selecteren van de juiste producten – zeker de krachtige producten uit de ZO Medical lijn – is maatwerk en dient door een specialist te gebeuren. In mijn geval door Catharina Meijer bij DermaClinic in Zwolle.
Catharina’s indruk van mijn huid
Bij aanvang van het consult worden als eerste foto’s gemaakt. Zonder foundation uiteraard en dat is even slikken. Gelukkig weet Catharina direct de vinger op de zere plek te leggen: “Niemand van mijn cliënten vindt foto’s maken leuk.”De foto’s zijn een goed instrument om tijdens de melasma behandeling de voortgang te kunnen monitoren.
Volgens Catharina heb ik – los van het melasma – een vrij mooie huid. Niet dik of dun (dit kan je trouwens zelf eenvoudig testen door je wenkbrauwen op te trekken; hoe meer horizontale rimpels er zichtbaar zijn, hoe dunner je huid) en geen grove poriën. Wel zijn de eerste sporen van huidveroudering zichtbaar, vooral rondom mijn ogen, zoals die horen bij iemand van mijn leeftijd (33 jaar). Mijn huid ligt dus op schema, zou je kunnen zeggen.
Van links naar rechts: wederom de rand op mijn voorhoofd, mijn ‘donkere snor’ en vlekjes op mijn kin, en tot slot (helemaal rechts) de eerste sporen van huidveroudering rondom mijn ogen.
Behandelplan met een fijne bonus
Catharina selecteert diverse producten uit de ZO Medical lijn en enkele producten uit de ZO Skin Health lijn, en voegt deze samen tot een maatwerk behandelplan, ook wel startprotocol genoemd. En nu komt het mooie: het is een behandelplan met een hele fijne bonus. Catharina: “We richten ons natuurlijk op het melasma. De huidverbetering krijg je er gratis bij. Mijn missie is geslaagd wanneer jij over enkele maanden zónder foundation maar mét een stralende huid over straat kunt gaan.”
Het behandelplan bestaat uit een flinke reeks producten, die afwisselend ’s ochtends of ’s avonds moeten worden gebruikt. Dat zal even wennen worden, want zo op het eerste gezicht lijkt alles op elkaar. Gelukkig geeft Catharina uitleg over de producten en hoe deze te gebruiken.
En met een tas vol ZO Medical producten en startprotocol verlaat ik na mijn eerste consult bij DermaClinic het pand. Erg benieuwd naar wat deze behandeling mij gaat brengen.
In een volgend artikel vertel ik over de verschillende producten en mijn eerste ervaringen met Dr. Zein Obagi. Onderstaande foto geeft alvast een voorproefje… Wordt vervolgd!
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
9 reacties
Het was voor mij ook nieuw, Monique. Wel de moeite waard om er even dieper in te duiken; ik ben (ook) geen hormoondeskundige.
Ik ben heel benieuwd naar het resultaat, tot nu toe ken ik nog maar 1 product waarvan ik weet dat het melasma ook daadwerkelijk bij de oorzaak aanpakt…..
Ah dat is inderdaad interessant om te weten Corine, van die hormonen. Ik wist dat bijvoorbeeld dus niet:-)
De dermatoloog in het ziekenhuis vertelde mij destijds dat Mirena andere hormonen bevat, waar pigmentcellen minder snel op reageren. Als dat niet het geval was geweest, had overstappen op een spiraaltje inderdaad niet zoveel nut gehad.
Uitleg over de producten volgt inderdaad in een volgend artikel. Ik zou de producten van ZO Medical tekort doen, wanneer ik e.e.a. in een reactieveld ‘prop’.
Volgens mij gebruikt Corine nu ook weer hydrochinon, maar ik wil niet op de zaken vooruit lopen omdat ze aangaf de volgende keer meer te willen vertellen over alles wat ze gebruikt. ik vraag me trouwens ook af of je uberhaupt beter niet metd e pil kan stoppen als dat de oorzaak is;-) ook mirena is ‘ pil’ natuurlijk. toch? 🙂
Ik ben benieuwd Corine. Succes!
@Noortje: Dank je wel. Ik ben zelf ook heel benieuwd naar het (hopelijk duurzame…) eindresultaat.
@Gerti: De pil is al een jaar of vijf geleden omgeruild voor een Mirena spiraaltje, op aanraden van de dermatoloog in het ziekenhuis. Catharina Meijer heeft me uitgelegd dat de producten van ZO Medical ook nieuwe pigmentvorming voorkomen. Daarover in een volgend artikel meer 😉
Succes! Ik ben benieuwd naar het resultaat. Heb wel een vraag:
Als de combinatie van tretinoine en hydrochinon al symptoombestrijding is, wat verwacht je dan meer van Obagi? Kun je je melasma dan niet beter met laser behandelen? En van pil veranderen natuurlijk, maar ik neem aan dat je dat gedaan hebt :).
Heel veel succes. Ik hoop dat het echt helpt en geen symptoombestrijding is.