Dr Catherina Meijer doet haar behandeling

05:57 - 03:34
luistertijd 05:57 - leestijd 03:34

Mijn vlekkenverhaal

Normaliter kost het schrijven van een review of artikel voor BeautyJournaal me niet zoveel moeite. Als communicatieadviseur en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty heb ik over het algemeen snel een tekst op papier staan. Het verhaal dat nu volgt, is echter wat ingewikkelder. Het is namelijk mijn eigen ‘vlekkenverhaal’ en dat vergt – letterlijk en figuurlijk – een stukje van mezelf blootgeven. Iets wat ik normaal gesproken angstvallig verborgen houd achter een laagje foundation.

Vaste lezers van BeautyJournaal zullen ze ongetwijfeld in een van mijn reviews al eens zijn tegengekomen: mijn ‘donkere vlekken’ ofwel melasma (zie bijvoorbeeld La Roche-Posay Anthelios XL SPF 50). Meestal doe ik er vrij luchtig over, maar ik zou er toch veel voor over hebben om vlekke(n)loos door het leven te gaan.

Uit het niets…

Begin 2010 waren ze er opeens, zomaar uit het niets. Althans zo leek het, want bij nader inzien bleken de vlekken te zijn veroorzaakt door het overstappen op een andere anticonceptiepil. Het begon met kleine ronde vlekken bij mijn neus en vlak boven mijn wenkbrauwen, ongeveer zo groot als een stuiver. Binnen enkele maanden groeiden deze vlekken uit tot een volledig masker (melasma) op mijn kin, bovenlip, wangen en voorhoofd. Het leverde mij al snel de – liefkozend bedoelde – bijnaam ‘pandabeertje’ op. Humor is vaak de beste manier om met dit soort zaken om te gaan…

Monique maakte afgelopen juni onderstaande foto’s op de redactie van BeautyJournaal. Hier draag ik nog een laagje foundation.

Voorhoofd Haarrand Corine

Rand van het melasma op mijn voorhoofd. Op deze foto zie je goed waar de uitdrukking ‘masker’ vandaan komt.

Rechterwang Corine

En ook op mijn wang zie je de rand duidelijk lopen.

Naar de dermatoloog

Op aanraden van de huisarts ben ik naar de dermatoloog in het ziekenhuis gegaan. Hij schreef een combinatiezalf van tretinoine en hydrochinon voor. Deze blekende crème verricht wonderen als het gaat om het minder zichtbaar maken van verkleuringen, maar geeft de nodige bijwerkingen en neemt bovendien de oorzaak niet weg. Het blijft symptoombestrijding.

Zon is funest

Met een goede SPF 50 heb ik de afgelopen jaren mijn melasma redelijk goed onder controle kunnen houden. Bij regelmatig en consequent smeren met SPF kwamen de vlekken niet terug. Althans in Europa. Want op bestemmingen met een sterkere zon, zoals het Caribisch gebied, was het dweilen met de kraan open. En dan zat er niets anders op dan de crème van de dermatoloog weer uit de kast te halen. Terug naar af dus.

Bestaat er een wondermiddel?

Het spreekt voor zich dat ik open sta voor alternatieve vormen van behandeling. Ooit weer onbezorgd kunnen zonnen zal waarschijnlijk een stap te ver zijn, maar een gaaf en vooral egaal gezicht zonder melasma is mij ook zeker heel wat waard.

Het kwam dan ook als een aangename en welkome verrassing toen ik onlangs door BeautyJournaal werd gevraagd om producten uit de lijn ZO Medical en Zo Skin Health van Dr. Zein Obagi te testen.

Op consult bij Catharina

Zoals je in het filmpje kunt zien, bestaat de ‘Obagi Circle’ uit de stappen Therapeutic, Maintenance, Daily Skincare en Protection. Het therapeutic-deel mag je in dit geval vrij letterlijk nemen: onder behandeling van een therapeut of huidarts. Het selecteren van de juiste producten – zeker de krachtige producten uit de ZO Medical lijn – is maatwerk en dient door een specialist te gebeuren

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

DermaClinic 18 juni CorineCatharina’s indruk van mijn huid

Bij aanvang van het consult worden als eerste foto’s gemaakt. Zonder foundation uiteraard en dat is even slikken. Gelukkig weet Catharina direct de vinger op de zere plek te leggen: “Niemand van mijn cliënten vindt foto’s maken leuk.”De foto’s zijn een goed instrument om tijdens de melasma behandeling de voortgang te kunnen monitoren.

Volgens Catharina heb ik – los van het melasma – een vrij mooie huid. Niet dik of dun (dit kan je trouwens zelf eenvoudig testen door je wenkbrauwen op te trekken; hoe meer horizontale rimpels er zichtbaar zijn, hoe dunner je huid) en geen grove poriën. Wel zijn de eerste sporen van huidveroudering zichtbaar, vooral rondom mijn ogen, zoals die horen bij iemand van mijn leeftijd (33 jaar). Mijn huid ligt dus op schema, zou je kunnen zeggen.

Collage DermaClinic 18 juni Corine

Van links naar rechts: wederom de rand op mijn voorhoofd, mijn ‘donkere snor’ en vlekjes op mijn kin, en tot slot (helemaal rechts) de eerste sporen van huidveroudering rondom mijn ogen.

Behandelplan met een fijne bonus

Catharina selecteert diverse producten uit de ZO Medical lijn en enkele producten uit de ZO Skin Health lijn, en voegt deze samen tot een maatwerk behandelplan, ook wel startprotocol genoemd. En nu komt het mooie: het is een behandelplan met een hele fijne bonus. Catharina: “We richten ons natuurlijk op het melasma. De huidverbetering krijg je er gratis bij. Mijn missie is geslaagd wanneer jij over enkele maanden zónder foundation maar mét een stralende huid over straat kunt gaan.”

Het behandelplan bestaat uit een flinke reeks producten, die afwisselend ’s ochtends of ’s avonds moeten worden gebruikt. Dat zal even wennen worden, want zo op het eerste gezicht lijkt alles op elkaar. Gelukkig geeft Catharina uitleg over de producten en hoe deze te gebruiken.

Bezoek hier de website S-K-I-N van arts Catharina Meijer

Lees ook