Maatwerk communicatie op celniveau... hoe smart is dat?

08:22 - 05:01
luistertijd 08:22 - leestijd 05:01

Het Smart Custom Repair Serum van Clinique heeft enkele zeer intrigerende en unieke claims. Voordat ik hier nader op in ga, is het goed om te vermelden dat de formule minder uniek is dan dat deze op het eerste gezicht lijkt. Het serum bevat namelijk veel ingrediënten die je ook aantreft in het Repairwear Laser Focus serum en de Even Better Clinical Dark Spot Corrector (beide van Clinique), waarbij de Dark Spot Corrector nog de meeste gelijkenissen vertoont met het Smart Serum. Het grootste verschil is zonder enige twijfel gelegen in de claim van het Smart Serum… Het Smart Serum is namelijk ‘slim’, aldus Clinique.

Een slim serum?

Volgens Clinique is het Smart Serum in staat zelf te bepalen waar je huid hulp nodig heeft en waar niet. Het zou in staat zijn om zelf te detecteren welke signalen de huid uitzendt. Bijvoorbeeld of de huid donkere vlekjes bevat of dat verlies aan elasticiteit is opgetreden. Op basis van deze signalen zou het serum vervolgens aan de slag gaan met een soort maatwerk reparatie (custom repair), waarbij de ingrediënten van het serum alleen worden losgelaten op die plekken van de huid waar dat nodig is. Clinique zegt zelf: “De schade stuurt een signaal uit dat door ons serum begrepen wordt.”

In de volgende animatie legt Clinique uit hoe het serum precies werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=5-TTVV9P4OA

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn…

Veronderstel even dat het Smart Serum inderdaad op deze manier maatwerk reparatie van probleemgebieden mogelijk maakt (want wetenschappelijk is dat nog niet aangetoond middels onafhankelijk onderzoek). Dan komt natuurlijk snel de vraag op of andere producten met soortgelijke ingrediënten niet precies hetzelfde kunnen doen. En wat maakt dit serum dan zo onderscheidend en slim?

Slimme ingrediënten

Clinique heeft zeker een aantal slimme ingrediënten toegevoegd aan het Smart Serum. Naast een flinke dosis anti-oxidanten, bevat het serum de peptiden Acetyl Hexapeptide-8 en Palmytoyl Oligopeptide. Acetyl Hexapeptide-8 is een chemische peptide die qua werking ook wel wordt vergeleken met Botox, doordat het in staat is zenuwsignalen te blokkeren die ervoor zorgen dat spieren aanspannen. Hierdoor ontspannen de spieren die (frons)rimpeltjes veroorzaken en heeft deze peptide een anti-aging werking. Voor meer informatie over deze peptide, klik hier.

Palmytoyl Oligopeptide is een echte alleskunner en pakt meerdere problemen tegelijk aan: ouderdomsvlekken, donkere kringen onder de ogen, afnemende huidelasticiteit. Meer over deze peptide lees je in het overzicht van cosmeticastoffen van BeautyJournaal.

Communicatie op celniveau

Van peptiden is bekend dat zij in staat zijn om met de receptoren van de huidcellen te ‘communiceren’ om zo een beschadigde cel te repareren. Vergelijk het met sleuteltjes die op een slot passen: de peptiden zijn de sleuteltjes die in de huid op zoek gaan naar een huidcel met een bijbehorend slot, de zogenaamde receptor. Hierbij worden ze geholpen, doordat huidcellen via neurotransmitters signalen uitzenden, zoals signalen van hyperpigmentatie of DNA schade.

En nu wordt het even technisch… Bij celcommunicatie gaat een chemische ‘boodschapper’ – in dit geval de ceramide – van cel tot cel, net zolang totdat de boodschapper de zogenaamde ‘doelcel’ vindt waar hij zich aan kan binden. Het sleuteltje past dan op het slot. Voor meer informatie over celcommunicatie, klik hier.

Je kunt je dus afvragen of het Smart Serum wel echt luistert. Immers, de peptiden gaan langs alle receptoren van huidcellen, net zo lang totdat een match ontstaat. En niet rechtstreeks naar de receptoren van de beschadigde huidcellen, zoals Clinique beweert.

Grapefruit: slim of minder slim van Clinique?

Tevens opvallend is dat het Smart Serum een bovengemiddelde hoeveelheid grapefruitschil extract bevat (nummer 10 op de INCI-lijst). Grapefruitschil extract bevat alpha hydroxy zuur en is daarmee een krachtige exfoliant. Er zijn zelfs mensen die met verse grapefruit, zout, gember en sesamolie hun eigen ‘do-it-at-home’ peeling maken. Op zich niets mis mee dus!

De schil van een grapefruit bevat echter ook een grote hoeveelheid stoffen die ‘furanocoumarins’ en ‘coumarins’ worden genoemd. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de fototoxische reactie, die optreedt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het resultaat: huidverkleuring!

Deze stof is sowieso een ‘ dingetje’  geworden, want deze week werd bekend uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat de stof (bij inname, uit fruit), mogelijk een rol speelt bij de vorming van de huidkanker melanoom. Lees dit bericht op Reuters erover.

Daar zit je natuurlijk niet op de wachten en zeker niet bij een product dat juist claimt huidverkleuringen te lijf te gaan. Iets minder slim van Clinique? Het is dan ook raadzaam het Smart Serum altijd in combinatie met een goede SPF te gebruiken; Clinique vermeldt dit zelf ook in de gebruiksaanwijzing.

Van theorie naar praktijk

Na me te hebben verdiept in de ingrediënten en werking van het Smart Serum, moet ik eerlijk bekennen dat het serum mij intrigeert. Als communicatieconsultant en jarenlange fan van de producten van Clinique, spreekt een serum dat communiceert op celniveau mij toch aan. Ik kan dan ook niet wachten het serum uit te proberen.

Clinique Smart Serum SwatchMijn eerste indruk

Het serum zit in een handige pompflacon, die me doet denken aan de Even Better Clinical Dark Spot Corrector. Het serum is officieel ‘fragrance free’, maar ruikt toch licht synthetisch. Deze synthetische geur verdwijnt trouwens snel, zeker wanneer je na het serum een dag- of nachtcrème aanbrengt.

Het serum is niet erg vloeibaar; de textuur lijkt eerder op een crème. Maar dan wel een crème die zijdezacht aanvoelt en goed uitsmeert.

Het Smart Serum bevat minuscule minerale pigmenten, die de huid meteen na het eerste gebruik laten stralen en een doffe waas verdoezelen.

Dun smeren is een must

Doordat het Smart Serum siliconen bevat (nummer 5 op de INCI-lijst) is het wel zaak het serum dun aan te brengen, vooral overdag. Indien je een royale, dikke laag aanbrengt, dan leidt dit tot een ‘laagje’ dat op je huid blijft liggen. Niet alleen geeft dat laagje het gevoel alsof je huid minder goed kan ademen, het kan ook problemen opleveren bij het aanbrengen van foundation (rullen). Het vergt in het begin dus enige handigheid om het serum op de juiste wijze te doseren.

Van serum naar nachtcrème

Aangezien ik toch een beetje huiverig ben voor de effecten van de grapefruitschil, gezien mijn gevoeligheid voor hyperpigmentatie, besluit ik om het serum alleen ’s nachts te gebruiken in plaats van 2 maal daags. In het kader van: better safe than sorry…

Doordat het serum lekker dik is, heb ik na het aanbrengen van het serum niet eens meer de behoefte om nog een nachtcrème te gebruiken. Het serum transformeert bij mij in de praktijk dan ook naar een nachtcrème…

Een mooie stevige huid bij het ontwaken

Bij het wakker worden, valt het mij op dat mijn huid er stevig en gezond uitziet. Minder kreukelig en mooi opgevuld. De werkzame ingrediënten doen zeker hun werk. Na verloop van tijd – ongeveer vier weken – lijkt mijn teint bovendien iets egaler, rustiger.

corineEindoordeel

Het Smart Serum van Clinique belooft maatwerk oplossingen, maar vraagt ook zeker maatwerk gebruik. Voor mij persoonlijk betekende dit dat ik het serum als een nachtverzorging heb gebruikt en dat leverde een mooi resultaat op. Misschien vergt het serum voor jou wel een ander maatwerk gebruik; dat blijft toch persoonlijk.

Of het Smart Serum nu wel of niet rechtstreeks met geselecteerde huidcellen ‘communiceert’, of gewoon met allemaal, kan ik als leek lastig beoordelen. Hoe het ook zij… gelet op het resultaat vindt er in ieder geval enige vorm van communicatie met huidcellen plaats en dat is ook zeker ‘smart’.

Lees ook