Cosmeticastoffen Pigmentvlekken Rimpels en slapte Woordenboek (A-Z)

Palmitoyl oligopeptide (en pentapeptide)

INCI naam: Palmitoyl Oligopeptide. Ook palmitoyl pentapeptide genoemd.

Peptiden zijn een hot item binnen de moderne cosmetica. Soms lijkt het alsof hiermee het elixer van de eeuwige jeugd waar alchemisten altijd zo hard naar op zoek zijn, gevonden is. Zou het waar zijn?

Chemisch gezien is een peptide is een eiwit. Een lange keten van aminozuren die verschillende vormen kunnen aannemen. Het belang van peptiden in ons lichaam is groot. Eiwitten zijn naast vetten en koolhydraten de essentiële bouwstoffen van het leven.

Collageen en elastine zijn twee belangrijke eiwitten in de huid die voor elasticiteit en stevigheid zorgen. Samen met glycosaminoglycanen (zoals hyaluronzuur) en  glycoproteïnen vormen ze de zogenoemde ‘matrix’ van de huid (dat is een soort ‘geraamte’ van de huid, het is als het ware een stellage tussen de huidcellen om het stevigheid te geven). Die matrix wordt steeds dunner naarmate we ouder worden, met als resultaat zichtbare tekenen van veroudering op de huid. Daarom zijn veel anti-aging cosmetica gericht op het stimuleren van de productie van de bestanddelen van de huidmatrix. Palmitoyl Oligopeptide is er één van.

Collageen wordt aangemaakt in bindweefselcellen die fibroblasten heten. Het verlaat de cel in de vorm van procollageen en wordt verder omgevormd tot collageen. Net als alle andere eiwitten wordt het aangemaakt uit aminozuren. De aanwezigheid van de aminozuren is daarom essentieel voor de productie van collageen. Maar wat zou er gebeuren als er niet alleen losse aminozuren in de buurt zijn, maar ook kant-en-klare aminozuurketens (oftewel kant-en-klare stukjes eiwit), die ook in collageen voorkomen? Zou dat ook de aanmaak van
dit eiwit kunnen stimuleren? Het was de kernvraag voor wetenschappers om met
deze peptide voor cosmetica aan de slag te gaan.

Palmitoyl Oligopeptide is zo’n stukje eiwit. Het bestaat uit vijf aminozuren: Lysine,  Threonine en Threonine-Lysine-Serotonine die aan elkaar zijn gebonden. Het is precies een stukje zoals het voorkomt in procollageen. Uit de onderzoeken blijkt, dat het heel actief  is en de productie van matrix(vooral de collageen) sterk kan stimuleren.

Deze ketting is verbonden met een fragment van het palmitinezuur, zodat de stof de huid kan binnen dringen. Stukjes peptiden zijn relatief grote moleculen. Ze zijn niet
oplosbaar in olie of vet. Om de huid binnen te kunnen dringen hebben ze iets
nodig wat affiniteit heeft met vetten en dat is in dit geval een stukje
palmitinezuur.

Er zijn ook onderzoeken gedaan om te bewijzen dat palmitoyl oligopeptide ook daadwerkelijk de huidconditie kan verbeteren en rimpels verminderen (Int. J. Comet Sci; 2005 Jun;27(3): 155-60).  Er waren geen objectieve meetinstrumenten gebruikt in dit onderzoek. De conclusies zijn gebaseerd op de fotoanalyse van de huid vóór en na gebruik van palmitoyl oligoeptide en indrukken van geteste mensen. In het algemeen zijn er positieve resultaten bereikt -vermindering van de ouderdomsvlekken, donkere kringen onder de ogen en verbetering van de huidselasticiteit. De foto’s zien er ook
veelbelovend uit. Het zijn dan wel geen harde wetenschappelijke bewijzen, er is wel een duidelijk verschil vóór en na gebruik op de foto’s.

Palmitoyl Oligopeptide is duur, maar werkzaam in zeer kleine hoeveelheden. Het is veilig voor de huid en kent geen bijwerkingen.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren