Ik (Monique, BeautyJournaal's oprichter en journalist) gebruik sinds een paar weken bovengenoemd serum (met de te lange naam) van Clinique.

08:16 - 04:57
luistertijd 08:16 - leestijd 04:57

Ik (Monique, BeautyJournaal’s oprichter en journalist) gebruik sinds een paar weken bovengenoemd serum (met de te lange naam) van Clinique. Het serum belooft de gevolgen van zonschade tegen te gaan. Het zou rimpels en lijntjes aanzienlijk kunnen verminderen, als ook andere schades als gevolg van blootstelling aan uv-straling – denk pigmentvlekken. Na lang genoeg gebruik zou het zelfs voor 63% moeten kunnen concurreren met een laserbehandeling. Dat is een zware maar ook diffuse claim. Wat voor soort laserbehandeling bedoelt Clinique? Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende sterkten: van koud en mild tot superingrijpend waarbij je heel erg gaat vervellen omdat er een nieuwe huidlaag tevoorschijn komt. Maar het wordt niet nader gespecificeerd, ook niet om hoeveel laserbehandelingen de vergelijking dan gaat.

Aankoopredenen

De claim was voor mij dus niet de reden om het te gaan gebruiken. Nee, ik werd gelokt door de verpakking (ik ben dol op flesjes met pipetjes) en de substantie (ik ben dol op serums, want niet zo vet als een crème), het feit dat je het ook onder je ogen mag smeren (lekker makkelijk), en het merk: ik vind Clinique fijne huidverzorgingsproducten maken. Gewoon om de look en de feel. Alle zware anti-verouderingsclaims ten spijt – ik kan ze niet beoordelen. Omdat ik nooit aan mijn huid kan aflezen of rimpels verminderen omdat ik ze nauwelijks heb (verslapping wel, maar daar helpt alleen een medische ingreep tegen), en pigmentvlekken, et cetera? Ik vermoed dat ik gezegend ben met een zeer gezonde huid die ook nog eens op normale wijze veroudert. Deels meegekregen door genen, deels door inzicht in levensstijlen en deels….door het smeren van heerlijke cosmetica!:-)

Serum is DE trend

Maar goed, in de wandelgangen hoorde ik al wat geluiden over dit product. De een riep, ik hoef het niet te testen want ik heb geen goede kritieken gelezen, de ander schrijft dat ze er teveel siliconen in vind zitten en te weinig moderne werkzame stoffen, met nadruk op het feit dat er retinyl palmitaat in zit wat echt een te lage werkzaamheid zou hebben. En ik? Aanvankelijk vond ik het serum mijn huid de eerste drie dagen wat uitdrogen. Dus zet ik het flesje weer naar achteren, maar ik blijf het toch pakken, omdat er ook dagen (lees vooral nachten) zijn dat het heerlijk aanvoelt. Ik gebruik het ’s nachts, omdat ik dan van niet vette producten op mijn huid hou – ik wil niet met een glimbol wakker worden. Met dit serum ontwaakt mijn huid met een satijnachtig gevoel, zonder glans, zonder trekkerigheid, en wel met een spiegelglad huidoppervlak, en iets gladgestreken in de oogomtrek. Een detail dat me ook al eens opviel bij het oogserum All about eyes.

Hoe het zit met de geloofwaardigheid van de claim, is niet te achterhalen. Ik lees wel dat je het product minimaal drie maanden moet gebruiken, wil je resultaat zien – een effect wat voor 62% moet kunnen evenaren met een laserbehandeling. Met 1 flesje doe je geen 3 maanden. De 30 ml verpakking is binnen een paar weken op, het is niet zo zuinig in gebruik.

Maar wat vind ik dan wel over dit product? Heel goede informatie over de siliconen die erin zitten, bij de experts van Cosmetoscope. Mensen zijn nog altijd geneigd om alle siliconen op 1 hoop te gooien en af te doen als eenvoudige, snelle huidzachtmakers. Dat zijn ze ook, maar er is wel degelijk verschil tussen het ene en andere silicoon!

Boordevol huidverzachtende siliconen

Zo heeft het bedrijf in dit product een combinatie van vluchtige (methyl trimethicone)- en niet vluchtige (diemthicone) siliconen gebruikt. Vooral de eerste blijkt interessant te zijn omdat het een inmiddels lichtelijk in opspraak geraakt ander vluchtig silicoon vervangt: de cyclopentasiloxane, ofwel D5. Er zijn aanwijzingen dat deze stof schadelijk is voor het milieu. Dat er een vluchtige silicoon gebruikt wordt heeft overigens alles te maken met het verhogen van de opneembaarheid van het product door de huid, en natuurlijk het huidgevoel dat onmiddellijk in werking treedt.

De siliconen spelen een belangrijke rol bij de beleving van het product. Daarna komen ook de hydratanten zoals de huidbevochtiger butyleenglycol en glycerine. En voor de look en feel van het product zelf, maar ook voor een soft focus effect op de huid zitten zitten er silica en van silicium afgeleide poeders in.

Qua conservering zijn geen parabenen gebruikt maar ondermeer phenoxyethanol. Een conservering die wij in Europa vaak als vreselijk ouderwets afdoen, maar in de VS blijft het veelgebruikt.

De actieve stoffen

Het lijstje met actieve stoffen bestaat uit o.a.:

De belangrijkste eigenschappen

Er zijn drie opvallende eigenschappen te vinden in dit product:

Huidversterking door middel van enzymen Photosomes (plankton extract), Roxisomes (Arabidopsis thaliana Extract) en Ultrasomes (Micrococcus Lysate)

Gladstrijkend met behulp van peptiden, en het retinyl palmitaat.

Reparatie van schades in de huid met behulp van anti-oxidanten als vitamine C, vitamine E en granaatappelsap.

• Een overall aanwezig verzachtend huidgevoel met behulp van siliconen.

Lees ook