Over verslapping, vette en droge huid, pukkels en peelen

09:27 - 05:40
luistertijd 09:27 - leestijd 05:40

Marielle EggenkampOnlangs stelde een lezeres deze vraag aan Marielle Eggenkamp, de tophuidcoach van hannah:

“Ik ervaar volumeverlies in mijn gezicht naarmate ik ouder word. En heb dan weer een droge huid en dan weer een wat vettere huid…. Ondanks peelings en producten van de dermatoloog heb ik nog steeds pukkeltjes op mijn wangen. Wat kan ik hier aan doen?”

Marielle vertelt:

Dit zijn een heleboel vragen in één en ik zal deze stuk voor stuk beantwoorden. Laat ik eerst beginnen met het volumeverlies. Helaas ontkomen we daar natuurlijk niet aan naarmate we ouder worden. Toch lijkt het verlies van volume bij de één een stuk sneller te gaan dan bij de ander. Dat komt door een combinatie van aanleg en leefwijze. Welke van deze twee de overhand heeft, daar zijn de meningen over verdeeld.

Aanleg valt niet te veranderen, leefwijze wel

Het stukje aanleg ligt in ieder geval vast, dat is genetisch bepaald en daar kun je helaas niets aan veranderen. Maar je leefwijze heb je natuurlijk wel zelf in de hand. Als je niet rookt, gezond eet (genoeg anti-oxidanten en zo min mogelijk bewerkte producten en suikers), genoeg water en weinig alcohol drinkt, jezelf niet laat verbranden in de zon en niet de hele dag ligt te bakken op het strand, (teveel) stress probeert te vermijden, voldoende beweegt en slaapt, heb je een prachtige en gezonde basis.

Blijf je huid bezig houden

Als het specifiek om je huid gaat, doe je er goed aan om op tijd te starten met het ‘bezig houden’ van je huid. Als we eenmaal volwassen en uitgegroeid zijn, is er geen grote noodzaak meer voor onze huid om collageen en elastine aan te maken; deze vezels zorgen in onze huid respectievelijk voor stevigheid en veerkracht. Alles is netjes opgebouwd en afgezien van onderhoud en reparatie hoeven onze bindweefselvormende cellen (fibroblasten) zich daar niet meer zo druk over te maken.

Prikkel je cellen, o.a. met massage, vitamine C

Wel reageren deze cellen actief op verschillende soorten prikkels. Onder andere lokale mechanische prikkels (door bijvoorbeeld bindweefselmassage) en prikkels van bouwstoffen in onze voeding. Ook is bekend dat vitamine C onontbeerlijk is voor de fibroblast om te functioneren. Dat is één van de redenen waarom roken zo sterk veroudert. Roken breekt namelijk heel veel vitamine C af. Wist je dat dit minimaal 25mg per sigaret is? Sommige bronnen zeggen zelfs dat het nog meer is. Stel dat je een pakje per dag rookt… daar kun je met een kiwi per dag niet tegenop.

Hannah Opulence SerumHuidverzorging met vitamine C  20%!

We kunnen natuurlijk veel vitamine C rijke voeding eten en desnoods extra nemen in de vorm van supplementen. Maar daarmee is nog niet gezegd dat onze huid daarvan profiteert. Het lichaam bepaalt namelijk waar de bouwstoffen het hardst nodig zijn. Onze huid is de asluitpost en krijgt altijd alles als laatste, mits er nog ‘over’ is. Het gebruik van huidverzorging met vitamine C is daarom zeer aan te raden, om het daar te krijgen waar het nodig is. Vetoplosbare vitamine C kan door de huid worden opgenomen. Liefst in combinatie met vitamine E, omdat deze vitamines elkaar versterken. Heel goed hiervoor is het Opulence Serum dat maar liefst 20% vitamine C bevat.

Zet je huid aan het werk

Gebruik dus de juiste producten om je huid aan het werk te zetten, onderga heel regelmatig een bindweefselmassage of zelfs rimpel reductie therapie bij een huidcoach en masseer ook zelf je huid. Voor tips over hoe je dit kunt doen, kun je bij de huidcoach terecht. Op deze manier pak je volumeverlies en rimpels goed aan.

Wel fillers, geen onderhoud? Dat kan niet…

Meer dan dat kun je niet doen, tenzij je nog gebruik wilt maken van bijvoorbeeld injectables als fillers en/of botox. Dat bepaal je uiteraard zelf, maar zorg er dan wel eerst voor dat je huid in een goede conditie is. Dat vind ik namelijk altijd opmerkelijk. Veel mensen willen wel investeren in injectables, botox of cosmetische ingrepen, maar investeren (bijna) niet in goede behandelingen en producten om te zorgen dat de basis -dus de huid zelf – goed in conditie is. Om een gek vergelijk te maken; je gaat toch ook niet je kozijnen schilderen als het hout verrot is?

Een huid die afwisselend droog en vet is?

Ik ga graag door naar het tweede gedeelte van de vraag. Op zich is het vreemd dat de huid de ene keer droog dan weer vettig is. Meestal zijn dan de wangen droog en het voorhoofd of t-zone vetter. Ik zie droge wangen niet snel ineens vet worden. Wel kan een huid vochtarm zijn en tegelijkertijd vet vanwege een hoge talgproductie. Personen met dit huidtype vinden de huid glimmend, maar zullen merken dat crèmes niet goed worden geabsorbeerd.

De overgang….mild reinigen

Helaas weten we niet hoe oud deze dame is, maar het kan wellicht met de overgang te maken hebben. Hormonen kunnen hele gekke dingen doen met ons lichaam. Als dat het geval is, moet je daar helaas toch doorheen. Wat betreft verzorging is het verstandig om zo mild mogelijk te reinigen (altijd eigenlijk) en zorgen dat je verschillende producten in huis hebt om aan de wisselende behoeften van de huid te voldoen. Ga daarvoor naar een huidcoach om je goed te laten adviseren en je huid te laten bekijken en meten.

Stop met teveel gedoe, waaronder maar blijven peelen

Een andere mogelijkheid is dat er teveel ‘poespas’ met de huid wordt uitgehaald. De vraagstelster  geeft aan peelings en producten van een dermatoloog te gebruiken. Waarschijnlijk met de bedoeling de genoemde pukkeltjes onder controle te krijgen. Nu kan dat in veel gevallen natuurlijk noodzakelijk én werkzaam zijn, maar feit is dat de meeste producten voor pukkeltjes die een dermatoloog voorschrijft niet bekend staan om hun milde en verzorgende werking.

Breng eerst de balans terug tussen vet en vocht en de zuurgraad van de huid

Ik weet helaas niet om welke producten het gaat; het advies is altijd om eerst te zorgen dat de huidconditie optimaal is met een goede balans tussen vocht, vet en zuurgraad van de huid. Zoals blijkt uit de vraag heeft het tot nu toe niet het gewenste effect, dus misschien heeft de huid een beetje rust nodig.

Hannah Enzymatic Skin PeelingPeelings: een kleine kanttekening

Nog even terugkomend op die peelings. Ik ben daar dol op en dan vooral de milde Enzymatic Skin Peeling of een glycolzuurpeeling (fruitzuren). Je huid voelt daarna zo heerlijk glad en zacht aan. Deze producten stimuleren de celdeling en de fruitzuurpeelings zetten ook onze fibroblasten aan tot activiteit. En vooral om dat laatste voeren we deze behandeling uit, juist om de huid te prikkelen om collageen aan te maken.

Pas op met dunne huid

Daarentegen is het een feit dat onze huid nog nooit zo dun is geweest als nu. We zijn schoner dan ooit eerder in de geschiedenis en dat heeft gevolgen voor de dikte van onze beschermende hoornlaag. Dus beperk het gebruik van peelings in ieder geval tot de late herfst- en wintermaanden en bescherm ook dan de huid tegen zon. UVA trekt zich er niets van aan dat het winter is en is even sterk als gedurende zomermaanden. UVA gaat ook dwars door wolken en glas heen en zorgt er voor dat we verouderen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Laat in het voorjaar en de zomer de huid met rust en laat haar lekker verdikken. Dat is een prima bescherming tegen het diep indringen van UV-straling.

Zonnen zonder SPF?

Ga wel iedere dag even 15-30 minuten – afhankelijk van je huidtype – met 40% van je lijf ontbloot zonder SPF in de zon voor de broodnodige vitamine D, pakweg tussen 11.00 en 15.00 uur. Als je het mij vraagt, is dat ge-zon-der dan helemaal geen zon op je huid. Wil je de huid stimuleren zonder de hoornlaag te verdunnen, denk dan eens aan bindweefselmassage en lichttherapie.

Advies op maat

Alle punten in de vraag heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te behandelen, ondanks het ontbreken van aanvullende informatie over de vraagsteller zelf. Ik hoop dat het grootste gedeelte van de vragen naar tevredenheid zijn beantwoord. Zo zie je maar dat voor een advies op maat een persoonlijk bezoek en een uitgebreide intake van een huidcoach essentieel is.

hannah_logo_payoff

Lees ook