Een musthave in de jurkjes garderobe van Guerlain?

03:21 - 02:00
luistertijd 03:21 - leestijd 02:00

Ach Guerlain! Ik hou er zo van. Als ik ooit nog maar één parfum mocht dragen dan koos ik voor Shalimar. Dat is een echte klassieker, maar Guerlain gaat gelukkig ook met zijn tijd mee.

Een nieuwe lente, een nieuw parfum

Een paar jaar geleden lanceerden ze het sexy en pittige La Petite Robe Noire en dat was een meesterzet. Inmiddels heeft dit succesvolle parfum er al een aantal flankers bijgekregen. De nieuwste telg is een zachtgroene eau de toilette op basis van Profielfoto Cindypistache, roos en witte bloemen. Haar naam: Guerlain La Petite Robe Noire Eau Fraiche, met als subtitel “Ma Robe Pétales”.  Een hele mond vol.

Eau Fraiche

Eau Fraiche, zoals we haar voor het gemak maar zullen noemen, is zoals we gewend zijn van Guerlain aan de gourmandkant, verleidelijk en zoet, maar niet te zwaar. Het is tenslotte lente en dan hebben we behoefte aan licht en frisheid.

Sprankelende roos

De opening begint goed. Dan zorgen de frisse topnoten van mandarijn, bergamot en citroen voor een pittig frisje.  Maar dat frisje zwakt af naarmate de geur zich op de huid ontwikkelt. Al snel komen de bloemetjes op, dat zijn hier een volle roos met een lieflijk freesiaatje aan de zijlijn.

Romige pistache

Wat er onder die roos verborgen zit, verraste mij behoorlijk. Het is een akkoord van notige amandel en poederige tonkaboon, hetzelfde akkoord dat in de rest van de Robe Noire-lijn te ruiken is.  Dat geeft die herkenbare zoetromige ondertoon, die voor deze gelegenheid een groen jasje en van de weeromstuit ook meteen maar een andere naam heeft gekregen: pistachenoot. Het doet mij eerder aan pistacheijs dan aan het zoute nootje denken.

Pistacheroomijs in een “Eau Fraiche”, dat had ik niet verwacht. Eerder een sorbet. De romige geur wordt nog wat verder verdiept door de toevoeging van een smeltzachte patchouli en een frisse musk.

Guerlain La Petite RobeEen lichte gourmand

Eau Fraiche is uiteindelijk een ietwat groen houtig en bloemig parfum met daaronder een dun laagje pistacheroomijs. Of amandelcake, hoe je het noemen wilt. Die basis geeft het karakter en maakt dit een echte Guerlain, want het wordt nooit een zoete bom. Eau Fraiche is een variant op een heel goed thema, een parfum waarin je duidelijk het vakmanschap van parfumeur Thierry Wasser ruikt.

Fijn voor warme dagen

Het is misschien persoonlijk, maar ik vind deze flanker een beetje inspiratieloos. Ze ruikt niet zoals ik van een “fris watertje” zou verwachten. En wat ik vooral jammer vind, is dat de geur zoveel gemeen heeft met haar voorgangers. Dit lijkt La Petite Robe Noire Couture in een luchtiger kleedje. Alsof de parfumeur heeft gedacht: “We maken het geheel wat korter en bloter et voilà: een nieuw jurkje!”

Voor de liefhebbers van het origineel is dit wel een fijne draagbare variant voor in de warmere maanden. Het is zeker een mooie geur. Maar als je echt iets fris wilt, dan zou ik je willen aanraden eens te gaan kijken bij de Aqua Allegorialijn van Guerlain. En daar ga ik je binnenkort ook meer over vertellen.

Lees ook