Weet wat je eet voor een gezonde en stralende huid

06:29 - 03:53
luistertijd 06:29 - leestijd 03:53
Aleida

Dermatologe Aleida Dijkstra

Afgelopen februari sprak BeautyJournaal met dermatologe Aleida Dijkstra over de diverse oorzaken en behandelmethoden van acne. Je kunt het artikel hier nalezen. Tijdens dit gesprek benadrukte Aleida het belang van goede voeding in de strijd tegen acne. Zelf adviseert zij patiënten altijd om goed naar hun voedingspatroon te kijken, naast het gebruik van bijvoorbeeld een vitamine a zuur crème, lichttherapie of Roaccutane. Maar goede voeding komt niet alleen van pas bij acne, aldus Aleida.

Nieuwsgierig geworden naar of en hoe voeding kan bijdragen aan een gezonde en stralende huid, ging BeautyJournaal wederom langs bij Aleida voor een interview.

Een dermatoloog die voedingsadvies geeft… Is dat niet vreemd?

Voedingsadvies verwacht je eerder bij een diëtist dan bij een dermatoloog. Toch is voeding erg belangrijk bij de behandeling van huidproblemen. Aleida: “Je kunt wel aan de buitenkant van het lichaam van alles willen repareren en verbeteren, maar als iemand onvoldoende gevarieerd eet of een tekort aan voedingstoffen heeft, dan is ook de binnenkant ontregeld. Dat heeft een negatieve invloed op de algehele gezondheid en op de huid. Wanneer je die binnenkant niet aanpakt, ben je als dermatoloog met iets bezig dat geen blijvend resultaat zal geven. Het moet een totaalbenadering zijn.”

De relatie tussen tekorten en gezondheidsproblemen: enkele voorbeelden

Studies hebben aangetoond dat tekorten aan bepaalde voedingsstoffen afwijkingen kunnen veroorzaken, zoals:

Dergelijke ernstige tekorten komen tegenwoordig nog maar zelden voor. Dit betekent niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Aleida: “Veel mensen hebben door hun dieet of door gebrekkige opname van voedingsstoffen een zogenaamd subklinisch tekort. Dit betekent dat je het niet ziet of merkt, maar dat er wel degelijk een tekort is. Je kunt dit alleen meten met bloedonderzoek.”

Dit meten kan o.a. bij het European Laboratory of Nutrients (ELN) in Bunnik. Doordat uitvoerig onderzoek naar vitamines en antioxidanten prijzig is (500- 1000 euro) en niet wordt vergoed, zijn er maar weinig mensen die van deze mogelijkheid gebruik maken.

Aleida heeft recent zelf haar bloed laten controleren. De uitkomst verraste haar enorm…

Doordat Aleida’s haar de laatste tijd droger was en sneller krulde, besloot ze om een bloedmonster op te sturen naar ELN. Aleida: “Ik slik multivitaminen en eet gezond, maar toch bleek ik een tekort te hebben aan onder andere zink, selenium, vitamine D en B12, ijzer, L-carnitine, koper en chroom. Naar aanleiding van de resultaten heb ik de tekorten aangevuld met supplementen in een hoge dosering. Ik merk aan mijn haar dat dit helpt.”

SupplementenSupplementen versus voeding

Studies over supplementen en de effecten op de huid zijn schaars. Daarbij rijst de vraag of het niet beter is om stoffen via de voeding binnen te krijgen, in plaats van in tabletvorm. Aleida legt uit: “Er gaan tegenwoordig steeds meer geluiden op dat supplementen ook negatieve effecten kunnen hebben. Zo heeft het National Cancer Institute aangetoond dat mannen zelfs een verhoogd risico op prostaatkanker hebben bij langdurige inname van zink en selenium. En rokers die langer dan 10 jaar onafgebroken vitamine E slikken hebben een verhoogde kans op longkanker.”

Onderzoek naar welke voedingsmiddelen goed zijn voor de huid is nog steeds in volle gang. Van de volgende voedingsmiddelen is inmiddels aangetoond dat zij een positief effect hebben op de huid:

Gezond eten en toch een tekort? Dat kan.

Het is goed mogelijk dat je ondanks een gezond voedingspatroon toch een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. In dat geval worden de stoffen niet goed opgenomen door je lichaam. Aleida: “Een goed voorbeeld hiervan is B12-tekort. Patiënten die hier last van hebben, hebben vaak een ‘aangeboren foutje’ in de opname van voedingsstoffen. Zij kunnen B12 innemen zoveel ze willen, maar het lichaam neemt het niet op. De enige oplossing is het geven van injecties met B12, om de stof direct in de bloedbaan te brengen.”

Verder is de medische wetenschap nog niet zover dat exact kan worden aangetoond hoeveel voedingsstoffen uiteindelijk bij de huid terecht komen (en hoeveel er verdwijnen in je maag- en darmstelsel). Lokale toepassing zou dus net zo effectief kunnen zijn als orale toepassing. Diverse cosmeceuticals springen hier handig op in door voedingsstoffen toe te voegen aan crèmes en serums. Volgens Aleida kan deze ontwikkeling de komende jaren een enorme vlucht gaan nemen.

girl lying on the grass and reading a bookAlleen gezonde voeding is niet voldoende

Voor wie nu denkt dat gezonde voeding dé sleutel is tot een gezonde huid… het ligt helaas ingewikkelder. “De huidconditie wordt niet alleen bepaald door wat je eet. Ook hormonen spelen een rol, de producten die je op je huid smeert, of je al dan niet UV-bescherming gebruikt…..om maar eens wat te noemen,” aldus Aleida.

Het gaat dus eigenlijk meer om een gezonde lifestyle. Aleida geeft een voorbeeld van een patiënt met ernstige psoriasis, die na zijn eerste bezoek aan de praktijk van Aleida drastisch zijn leefpatroon heeft aangepast. “Deze patiënt had last van overgewicht, dronk veel alcohol en rookte bovendien regelmatig. Dit zijn uiteraard factoren die niet meehelpen. Gelukkig zag de patiënt dit zelf ook in en heeft hij de nodige veranderingen aangebracht in zijn leefpatroon. Toen ik hem weer zag, herkende ik hem bijna niet terug… Er wandelde een slanke man met een goede huid mijn praktijk binnen. De psoriasis was zichtbaar verbeterd. Als dat geen bewijs is!”

Lees ook