Droge huid Gevoelige huid Gezicht Gezondheid Lichaam

Lijnzaad en borage goed tegen droge huid zeggen wetenschappers

borage-plantOmega-3 vetzuur wordt de laatste jaren als een soort wonderolie aan de man gebracht. Het zit in vis, in algen maar ook in landplanten als lijnzaad en borage. Werd de heilzame werking van omega-3 al in verband gebracht met hart en hersenen, gewrichten en premenstruele klachten, nu is ook de werkzaamheid voor de droge huid aangetoond.

Omega-3  vetzuren hebben sterk ontstekingsremmende eigenschappen. Bij een droge huid is sprake van een slecht functionerende huidbarrière . Er is een groot gebrek aan vocht en vetten. Hierdoor dringen irriterende stoffen van buitenaf makkelijk binnen. De huid reageert hierop met roodheid en jeuk.

Aan het Instituut voor Experimentele Dermatologie in Duitsland werden met drie groepen vrouwen placebogecontroleerde tests met lijnzaad- en borage olie gedaan. De dosis was 2.2 gram per dag. Na 12 weken vertoonde van de huid van de vrouwen die alleen lijnzaadolie kregen 35% minder irritatie, de borage-groep zelfs 45% minder ontstekingsreacties. Beide groepen lieten een toename in hydratatie van de huid zien en roodheid en droogheid was afgenomen. Deze veranderingen waren niet zichtbaar in de placebogroep.

De cosmetica-industrie maakt overigens al langere gebruik van omega-3 vetzuren in huidverzorging. Dit onderzoek toont aan dat het innemen ervan ook zinvol is voor de huid.

Het enige wat wij ons nu weer afvragen is of er verschil zit in deze olien uit vis, algen of andere plantensoorten, en of er wellicht nog andere bijkomende stoffen zijn die het als combinatie wellicht zo werkzaam maken. Is het alleen die omega-3 in lijnzaad of borage, of zitten er nog andere nuttige stoffen in? Dat weten we dus niet.

Lees ook:

Wat zijn nutricosmetica?

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

8 reacties

  • goedzo wilhelmina, het is bekend dat sterk verzachtende, mild terugvettende stoffen het huidaspect aanzienlijk kunnen verbeteren, en welke weg je daarvoor dan kiest – is heel persoonlijk:-)

  • Ik smeer tegenwoordig lijnzaadolie op me huid (zelfs gezicht) direkt na het douchen op natte huid. Me huid is weer baby billetjes zacht en in me gezicht zijn zelfs de fijne lijntjes sterk afgenomen. Me eigen lippencreme maak ik van echte bijenwas gemengd met lijnzaadolie. Werkt perfect en daar heeft men echt geen dure cosmetica voor nodig!

  • Ik heb lijnzaad ingenomen maar in conbinatie met ponpoenpiten zonebloempiten en sesamzaad, ik voel me heel prima

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen