De zee biedt alle essentiele bouwstoffen voor een gezonde huid

09:13 - 05:31
luistertijd 09:13 - leestijd 05:31

We zien aquablauw en zeegroen n iet alleen terug op de catwalks. Ook op beautygebied is de zee een grote inspiratiebron. Al heel wat decennia, maar de laatste tijd weer des te meer. Van zeewieren tot kaviaar en mineralen uit zeewater.

Waarom staan stofjes uit de zee weer zo in de belangstelling? De Amerikaanse dermatologe Draelos is er nuchter over: ‘De trend is om zoveel mogelijk duurzame stoffen te gebruiken. In de zee zijn deze stoffen volop te vinden en je kunt ze ook makkelijk kweken. Bovendien heeft alles wat met de zee te maken heeft een positieve connotatie bij consumenten. The happy feeling, een belangrijk argument in beauty.’

Er zijn talloze onderzoeken naar zeewieren gedaan en ze hebben diverse interessant eigenschappen voor cosmetica. Er zijn aanwijzingen dat ze collageen kunnen stimuleren en de huid gladder kunnen maken. Daarom zijn ze geliefd in anti-rimpel en anti-cellulite producten.

A. Seaweed and oceanic extracts are the ingredients of the moment. Why? Because raw material suppliers have decided to put their efforts toward growth in this area. One, sea derived materials are new. Two, sea materials are potentially renewable speaking to the current mantra of using only sustainable ingredients in cosmetics. And three, the sea evokes a positive consumer response in contrast to a new anti-aging ingredient derived from crushed cockroaches. I have examined several currently popular seaweed containing moisturizers to examine the rationale for use of this ingredient.

There are many seaweed extracts currently available for purchase. One seaweed extract — known as Fucus vesiculosis — is known in the Orient for its anticoagulant properties. It is also thought to enhance fibroblast expression of integrins, which increase collagen thickness. This ingredient is used to support claims of improved wrinkle appearance and improved skin firmness. Note that wrinkle appearance and skin firmness have no medical meaning. Seaweed extract is also showing up in many cellulite creams because the increased collagen thickness is thought to prevent fat herniation into the dermis from the subcutaneous compartment.

Another cellulite cream contains an extract from red colored seaweed rich in k-carrageenan, which can intereact with spermine and spermidine. These polyamines are thought to trigger the accumulation of fat. If they are inhibited perhaps the accumulation of fat is also inhibited decreasing cellulite.

– See more at: http://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/news/seaweed-becomes-latest-cosmeceutical-fad#sthash.r4Qe0awZ.dpuf

Algen

Alle essentiële stoffen die wij nodig hebben zijn terug te vinden in de alg. het is jammer dat algen zo nadrukkelijk smaken, anders aten we ze vast vaker. Ze bevatten mineralen, proteïnen, peptiden en belangrijke omega vetzuren, en vitaminen.

Algen staan bekend om hun anti-aging eigenschappen, en de wereld heeft er heel veel van: er bestaan bijna 200 soorten algen. Als je de juiste combinatie algen met elkaar mengt, kan dit samen een ingrediënt vormen met een anti-aging effect.

Twee populaire algensoorten zijn de Chlorella vulgaris en Chlorella pyrenoidosa. Dit zijn beide zoet water algen. Chlorella vulgaris wordt vaak in huidverzorgingsproducten gebruikt, en Chlorella pyrenoidosa in haarverzorgingsproducten. Beide algen zijn rijk aan eiwitten, aminozuren, vitaminen en mineralen. Je kunt deze algen ook eten. Ze helpen bij een gezonde spijsvertering en een gezonde huid.

La Mer

Een merk dat in de kern gebaseerd is op algen is La Mer. Wie kent niet het verhaal van ruimtevaarder Max Hubert die brandwonden kreeg en ze genas met een broth vol algen? Vandaag de dag is het merk in handen van Estee Lauder co. en worden jaarlijks nieuwe producten uitgebracht met die beroemde cocktail met helende eigenschappen in een basis van siliconen olie. Voor de nieuwe Lifting Contour Serum van La Mer is gebruik gemaakt van kelp, bruine en blauwe algen en mariene peptiden om de huid dikker en strakker te maken.

Monique heeft dit serum overigens ruim een maand getest en was er zeer content mee. Haar huid bleef fris en mooi van gloed, en goed op conditie.

La Mer Lifting Contour Serum koop je hier.

Zeevenkel in Kiehl’s

Zeevenkel is een vaste plant die behoort tot de schermbloemenfamilie. Dit is een familie planten die als gemeenschappelijk naamgevend kenmerk hebben dat ze bloemen hebben die op een soort parasol lijken. Zeevenkel komt van nature voor langs de Zwarte Zee, in het Middellandse Zeegebied, de Canarische Eilanden en langs de Europese kust van de Atlantische Oceaan. De zeevenkel komt voor langs de kust op zandige vloedmerken en zeedijken. Ook in Nederland zijn ze te vinden maar zeer zeldzaam, vandaar dat deze alg op de Nederlandse Rode lijst van beschermende planten staat. In het Middellandse zee gebied zijn ze echter veel talrijker.

De blaadjes van zeevenkel zijn rijk aan vitamine C. Je kunt de blaadjes eten, maar ook voor de huid is deze alg goed. Het verbetert de regeneratie van de huid en gaat veroudering van de huid en pigmentvlekken tegen. Het merk Kiehls heeft een product met als hoofdingrediënt Zeevenkel, de Cryste Marine Firming Eye Treatment. Dit product verbetert de stevigheid van de huid. Verfrist en hydrateert en verminderd rimpels en donkere kringen onder de ogen.

Kiehl’s Cryste Marine Firming Eye Treatment

Kaviaar bij La Prairie

En wat zou een verhaal over de schatten van de zee zijn zonder kaviaar? Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd en dat is niet voor niets. Kaviaar is rijk aan vitaminen, mineralen, omega vetzuren en aminozuren. Er zijn een aantal shampoos met kaviaar verkrijgbaar, die het haar van binnen naar buiten verbeteren. De kaviaar zorgt voor extra vocht en glans.

Ook verschillende producten voor de huid bevatten kaviaar. Kaviaar is hydraterend en voedend. Het maakt de huid strakker, gladder en mooier en vermindert zo de gevolgen van stress op de huid en het werkt als een anti-ager door de liftende werking.

Een merk dat al die goede eigenschappen uit kaviaar in haar beautyproducten gebruikt is La Prairie. La Prairie heeft zelfs een hele collectie met producten met als ingrediënt kaviaar: The Caviar Collection. De intensieve hydraterende bestanddelen en unieke zeeproteïnen verstevigen en verzorgen de huid, die satijnzacht wordt en straalt. De Skin Caviar Pearls in The Liquid Lift bijvoorbeeld. Dit product gebruik je wanneer je een vale teint hebt en de textuur en uitstraling van de huid een oppepper nodig heeft. De hoge concentratie kaviaar in de parels geven de huid direct energie. De huid wordt geëgaliseerd, verstevigt en gaat stralen.

Shop La Prairie The Liquid Lift hier met korting

De Dode Zee mineralen in Ahava

Het zout uit de Dode Zee is een uitstekende scrub. Het zout brengt de bloedcirculatie op gang, verwijdert dode huidcellen en openen de poriën. Een prachtige schone huid is het resultaat. Ook de andere mineralen uit deze zee kunnen de huid veel goeds doen. Een vale slappe huid krijgt bij regelmatig gebruik weer een gezond uiterlijk. Ook kunnen Dode Zee mineralen bij eczeem, psoriasis en andere huidproblemen verlichting brengen. Een vette of een droge huid wordt voelbaar en zichtbaar beter.

Het merk Ahava maakt al vele jaren gebruik van deze zee voor zijn ingrediënten. Met moderne technologie ontwikkelt het merk producten als het best verkochte product Extreme Night Treatment met daarin Osmoter, een exclusieve concentraat van Dode Zee mineralen en een alg genaamd Dunaliella Salina. De enige alg die in deze zee kan leven. Dankzij de resistentie van deze alg, helpt deze alg de huid beschermen en sterker worden.

Ahava Extreme Night Treatment is exclusief verkrijgbaar bij de apotheek of Ahava beautysalons.

En dit is nog maar een greep uit alle mooie ingrediënten die de zee te bieden heeft. De zee heeft een overvloed aan rijkdommen, maar fabrikanten moeten wel op een eco-vriendelijke manier met deze ingrediënten omgaan, zodat de zee en zijn schatten niet beschadigd worden.

Bron: Natural Cosmetic News  &Harpers Bazaar

Wist je dat…

Uit recent onderzoek blijkt dat algen ook kunnen dienen als chemisch basismateriaal voor talloze industriële producten. Volgens prof Stefan Mecking van de Universiteit van Konstanz in Duitsland  is er een belangrijk verschil tussen algenolie en andere soorten olie zoals zonnebloemolie. De structuur van algenolie is anders en dit maakt het mogelijk om andere materialen te produceren.’ Algen werden al beschouwd als een mogelijk basismateriaal om energie mee op te wekken in de toekomst.

Deze film maakten we in 2010, leuk he, aan het strand van Noordwijk, met Thalgo:

Lees ook