Het bestuderen van de werking van cellen om op die manier veroudering aan te pakken is al ruim tachtig jaar de basis van het Zwitserse La Prairie.

07:30 - 04:30
luistertijd 07:30 - leestijd 04:30

Het bestuderen van de werking van cellen om op die manier veroudering aan te pakken is al ruim tachtig jaar de basis van het Zwitserse La Prairie. Paul Niehans (1882-1971) pionierde in de hoogst opmerkelijke, zeer omstreden celtherapie – het injecteren van dierlijke cellen in het menselijk lichaam om op die manier veroudering tegen te gaan. In zijn deftige Clinique La Prairie aan de oevers van het Meer van Genève behandelde de goede dokter de crème de la crème van de mensheid met zijn nooit wetenschappelijk bewezen maar toch zeer populaire celtherapie.

Wereldsterren aan het celinfuus

De Gaulle, Churchill, Paus Pius, Maria Callas, Greta Garbo – allemaal werden ze behandeld met cellen uit versgeslachte embryo’s van onder andere schapen en stieren. Marlene Dietrich zat er praktisch ieder weekend – ze was dol op de behandeling en aanbad Professor Niehans. Omstreden of niet – feit is dat La Dietrich er ondanks haar zeer royale consumptie van whisky en sigaretten decennium na decennium perfect uit bleef zien. De kliniek bestaat nog steeds – Tina Turner is er voor de zekerheid maar naast gaan wonen. Een beetje wereldster neemt immers geen risico in zulke precaire kwesties.

Celtherapie en het injecteren van dierlijke cellen is nog immer omstreden – in de Verenigde Staten is het zelfs verboden. Toch reizen er nog steeds massa’s mensen naar klinieken in Duitsland, Zwitserland en Zuid-Amerika om zich te laten behandelen met de cellen van embryo’s. Ze zweren erbij – ondanks het totale gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. Het exclusieve placebo effect en de onmenselijk hoge kosten dragen ongetwijfeld zeer bij aan het welbevinden van deze mensen na de behandeling. Alhoewel – kijk naar een foto van een zeventigjarige Dietrich en je zou zweren dat het wél werkt en dat de wetenschap er volledig naast zit.

Spits je oren bij de term ‘briljant’

Het cosmeticamerk La Prairie komt voort uit het werk dat door professor Niehans is begonnen. Alhoewel er aan de producten nooit dierlijke embryo’s te pas komen, vormt het zeer nuttige en uitgebreide onderzoek naar de werking van onze cellen en hoe we die kunnen beïnvloeden om het verouderingsproces af te remmen, nog steeds het hart van de strategie van La Prairie. Het onderzoek naar de werking van vooral huidcellen is al die jaren doorgegaan, daar aan de oevers van het Meer van Genève.

Het resultaat is een inmiddels zeer indrukwekkende collectie huidverzorgingsproducten, vol hoogwaardige ingrediënten uit planten en zeebanket die allemaal samenwerken om de veroudering van onze huid op cellulair niveau aan te pakken. Als de mensen van La Prairie beweren dat hun nieuwste product, in dit geval La Prairie Cellular Power Infusion, hun ‘meest briljante wetenschappelijke prestatie tot nu toe’ is, dan is het tijd om rechtop te zitten en op te letten.

Vers mengsel

Cellular Power Infusion ziet er, zoals we gewend zijn van La Prairie, prachtig en zeer luxueus uit. Een mooie, witte box met daarin vier kleine flacons met elk een glazen pipet, metalen dop en metalen basis. Iedere flacon bevat een dosering product die genoeg is voor zeven tot tien dagen gebruik. Cellular Power Infusion is bedoeld als kuur van minimaal 28 en maximaal 40 dagen. De kuur dient, voor optimaal en blijvend effect, iedere drie tot vier maanden herhaalt te worden. Door de metalen basis 90 graden naar rechts te draaien, komt er een lila vloeistof vrij die zich mengt met de transparante vloeistof in de flacon. Na goed schudden wordt het product egaal lila en is het klaar voor gebruik. Het mengsel blijft vanaf dat moment zo’n twee weken goed. Twee keer per dag moet Cellular Power Infusion worden aangebracht op een goed gereinigde huid. Zodra het is opgenomen kun je verder gaan met je normale dag- of nachtverzorging.

Driedimensionale aanpak

La Prairie claimt dat Cellular Power Infusion werkt op drie dimensies in de huid: energie, cellen en weefsel.

Daar is de stamcel weer

Hoe doet Cellular Power Infusion dit – of: wat zit er in? Daar blijft het persbericht ietwat oppervlakkig over. Er zitten vijf ‘sleutelingrediënten’ in, met gepatenteerde ontdekkingen (en ontdekkingen waar patent op is aangevraagd) in weefselbouwkunde en celcommunicatie.

Zwitserse Sneeuwalg, een plantje uit deAlpen, beschermt tegen aanvallen van vrije radicalen op de biocode van de mitochondriën en beïnvloedt de levensduur van cellen. Een oligopeptide 2 helpt bij het activeren van de mitochondriën, ondersteunt het huideigen systeem voor vernieuwing van de biocode en stimuleert de vorming en herstel van de huidmatrix.

Phyto Stamcelextract, uit stamcellen van Zwitserse rode druiven, helpt bij het vertragen van het verouderingsproces van epidermale stamcellen. Ook zit er een weefselondersteundende matrix in, die helpt bij het heropbouwen van de huid, het vernieuwen van de cellen en het aansturen van het vernieuwingsproces van het huidweefsel. Deze matrix bestaat uit een complex van ingrediënten dat in een moleculaire structuur is geplaatst waardoor ze door de huid worden opgenomen.

Vitale werkstoffen uit het exclusieve cellular complex (met ondermeer omegavetzuren uit zeebanket) tot slot, voeden en hydrateren de huid waardoor deze optimaal functioneert.

Hoe bevalt het?

We hebben het hier bij Beautyjournaal nog niet getest. Diverse internationale online beautyblogs zijn echter razend enthousiast: zij die het geprobeerd hebben, beweren dat hun huid er nog nooit zo goed heeft uitgezien. Nu moet gezegd zijn dat de producten van La Prairie altijd van uitstekende kwaliteit zijn en hun beloftes veelal grotendeels waarmaken. Ik weet dat BeautyJournaal’s Monique bijvoorbeeld zeer groot fan is van de peperdure Platinum Rare gezichtscrème.

Afgaande op de zeer positieve berichten van de voornamelijk Amerikaanse bloggers, lijkt het er op dat ook Cellular Power Infusion een prima product is. Duur is het wel. La Prairie Cellular Power Infusion kost € 390,- voor vier keer 7,8 ml. Sparen dus.

Lees ook