Op BeautyJournaal hebben we met plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam al eens uitgebreid stil gestaan bij het fenomeen van kapselvorming rond implantaten in borsten. Lees dit artikel nog maar eens.
Wat is kapselvorming
Kapselvorming betekent dat zich een harde bindweefsellaag vormt rond het implantaat. Inkapseling is op zich niet vreemd. Het lichaam is van nature gewend om alles wat lichaamsvreemd is in te kapselen, er een cordon sanitaire omheen te leggen om het lichaam te beschermen tegen de vreemde indringer.
Als het pijnlijk wordt
Maar het kan dus ook verkeerd gaan met die kapseling. Het weefsel wordt dan hard, en dit geeft een pijnlijk gevoel. Bovendien krijg je een vervorming van de huid. In de borst betekent dat meestal deuken.
De oorzaken
De oorzaken van kapselvorming zijn divers: bacteriën kunnen een rol spelen, maar ook de keuze van het implantaat: is het geruwd (beter) of glad, is de huid aangedaan door bestraling? Je leest er meer over in bovengenoemd artikel.
Wat doe je met een inkapseling als je borstkanker hebt gehad?
Kapselvorming moet worden aangepakt en daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Onlangs vroeg een lezeres ons wat zij moest doen in haar geval: het probleem was ontstaan rond een prothese die was ingebracht om de borst te reconstrueren na kanker. Je voelt je dan natuurlijk al veel kwetsbaarder vanwege je medische voorgeschiedenis. Wil je ze eruit hebben, andere erin, of wil je misschien helemaal geen implantaten meer en zoek je naar een natuurlijker oplossing?
Volgens dr Frank Niessen zijn er drie mogelijkheden:
- Wanneer de kapselschrompeling toeneemt valt te overwegen het implantaat te vervangen en het kapsel in te snijden, of weg te halen.
- Ook kan er gekozen worden voor en implantaat waar minder kapselvorming bij optreedt.
- Misschien is de reconstructie met lichaamseigen vet weefsel mogelijk.
Lees hier meer over reconstructiemogelijkheden na kanker
Lees hier meer over inkapselingsproblemen
Lees hier meer over borstopvulling met lichaamseigen vetweefsel
Lees hier meer over zg geruwde protheses tegen inkapselingsproblemen
Lees hier meer over reconstructiemogelijkheden na preventieve borstverwijdering
Heb jij een vraag aan de plastisch chirurg? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt altijd antwoord. Lees hier meer over Frank Niessen.
Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:
www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl
Bekijk hier ook een video die wij maakten met dr Niessen met een vrouw die haar implantaten liet verwijderen na ernstige lichamelijke klachten, en haar borst liet vullen met lichaamseigen vetweefsel (overigens geen borstkanker patiënte):