Welke mogelijkheden heb je als je bang bent voor borstkanker door genetische aanleg?

03:45 - 02:15
luistertijd 03:45 - leestijd 02:15

Borsten na preventieve verwijdering

Veronderstel je overweegt om je borsten preventief te laten verwijderen. Omdat je bang bent voor kanker, omdat je wellicht al vaak goedaardige tumoren in je borsten hebt. Omdat je erfelijk belast bent voor borstkanker. Hoe komen je borsten eruit te zien? Er moet immers wel het nodige weefsel verwijderd worden – het is niet even een borstvergroting waarbij protheses gewoon in je intacte borsten geplaatst worden.

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Mittsu Institute in Amsterdam geeft uitgebreid antwoord:

‘ Het is een hele stap om je borsten te laten verwijderen, omdat je veelvuldig last hebt van goedaardige tumoren. Je zult dat besluit niet lichtzinnig nemen en neem ik aan in overleg met chirurg en plastisch chirurg.

Plaats van het litteken

Wat er bij deze ingreep wordt gedaan is het volgende. Je huidenvelop van de borst blijft bestaan en de inhoud wordt verwijderd. Afhankelijk van de vorm en grootte van je borsten wordt er een toegangsweg voor deze operatie gekozen en komt er een litteken op of onder de borst. Als de borst hing en er huid teveel is kan deze tegelijk strakker worden gemaakt, waarbij de huid over elkaar kan worden geplooid.

Borsten vullen met de diep(lap) methode

Voor de nieuwe inhoud van je borsten kun je kiezen voor lichaamseigen materiaal (DIEP), waarbij buikvet en -huid met bloedvaten los worden geprepareerd en weer onder de microscoop aan bloedvaten achter de ribben net naast het borstbeen worden gehecht. Dat is een hele ingreep, maar het resultaat is heel natuurlijk.

Borsten vullen met implantaten

Heb je te weinig buik voor twee borsten, of wil je geen grote buikoperatie, dan kun je gebruik maken van implantaten. Die kunnen of meteen, of na het inbrengen van expanders die gevuld worden, geplaatst worden. Dit hangt onder andere af van de bedekking van het implantaat.

Hoe dikker de huidvetlaag, hoe beter

Een dikkere vetlaag geeft een betere bedekking van de prothese en dat ziet er natuurlijker uit en huidoverschot kun je over elkaar heen leggen, zodat je een dikkere bedekking krijgt. Zo niet, dan leggen wij doorgaans een expander onder de grote borstspier die dan wordt gevuld en de spier in enkele weken oprekt. Is dit voldoende dan kan de definitieve prothese worden ingebracht.

Experimenten met collageen matjes

Op dit moment wordt in een aantal ziekenhuizen, waaronder het VUmc, uitgezocht of het toevoegen van een collageen matje als extra bedekking aan de onderzijde van het implantaat betere resultaten geeft. Je hoeft dan niet eerst een expander te gebruiken, dat spaart een operatie uit.

Minder gevoel in de borsten

Bij de operatie wordt het borstweefsel onderhuids weggehaald. Dat betekent dat er ook zenuwen worden weggenomen, zodat het gevoel in de huid minder wordt. Op termijn komt het gevoel wel weer wat terug, maar nooit zo als het was.

Afhankelijk van de dikte van je huid en de grote borstspier zul je een mooier of minder mooi resultaat krijgen. Hoe dikker de bedekking, hoe mooier.

Het is verstandig om dit uitgebreid te bespreken met een plastisch chirurg bij je in de buurt die ervaring met borstreconstructies heeft.

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees ook