Groene Special Reviews

Yvonne langs de groene meetlat: ‘Ammehoela’ groen

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Sfeer gaat boven groen

yvonneJa, en toen kwam de vraag van BeautyJournaal’s Monique of ik ook een stukje wilde schrijven over hoe groen ik eigenlijk ben en hoe ik dit in mijn dagelijkse leven toepas. Nou mevrouw Lindeboom, ik ben zo groen als gras als het om groen gaat. Ik heb eigenlijk geen idee wat groen nou precies is…

Ik ben groen, omdat ik papier in de papierbak doe

Ja, de bomen zijn groen en het gras ook. Maar het schijnt dat we tegenwoordig ook ‘groen’ moeten zijn. Ben ik groen, vroeg ik me af. Nou.. niet echt. Groener dan het papier in de papierbak doen, ben ik niet. De gemeente was zo aardig was om iedereen een eigen papiercontainer te geven, dus hoef ik er slechts tien stappen naartoe te lopen en kost me dan ook geen moeite.

Ik ben groen, omdat ik glas in de glasbak doe

Ik ga ook iedere zaterdag naar de glasbak, maar dat komt omdat mijn man nogal drinkt (dit is een grapje!) en de flessen zich anders ophopen. Maar die leuke kleine lege Hak potjes met appelmoes donder ik gewoon weg in de vuilnisbak. Oeps, sorry! Ik heb gewoon geen zin in lekkende potjes en om ze eerst uit te spoelen, vind ik ook teveel van het goede. Eigenlijk bespaar ik hier ook niets mee, want dat kost weer extra water.

Volgens mij is groen-zijn überhaupt niet zo milieuvriendelijk als we denken. Energiebesparende spaarlampen mogen bijvoorbeeld niet in de vuilnisbak, maar moeten bij het chemisch afval. Dat komt volgens mij gewoon in Derde Wereldlanden terecht, waar ze uit elkaar gehaald worden. En dan meestal door kinderen die daar werken. Hoe milieuonvriendelijk! Is het dus eigenlijk niet dweilen met de kraan open?

kroonluchter

Ik ben niet groen omdat ik van gloeilampen houd en spaarlampen haat

Ik ben gewoon eerlijk: ik ben te lui om groen te zijn. Ik laat het liefst om 9 uur al mijn lamp op mijn nachtkastje aan. Gewoon, omdat ik dat licht zo gezellig vind wanneer ik de slaapkamer binnenkom als ik naar bed ga. En ik geef toe: ik ben als een idioot op Marktplaats gewone gloeilampen gaan opkopen, zoveel ik maar kon. Mij pakken ze niet!

Die spaarlampen, hoe mooi ze de kleur ook proberen te maken, ik vind het niks. Het heeft de verkeerde kleur en is sfeerloos. En als je even iets wilt pakken in de badkamer kun je beter even plaatsnemen want het duurt wel eventjes voor je wat kunt zien; zo’n ding moet namelijk opstarten. Ja, m’n hoela! Ik wil gewoon licht als ik binnenkom en ook wat zien tenminste.

Nee, groen ben ik niet en zal ik ook nooit worden

Wat make-up en huidverzorgingsproducten betreft, koop ik wat ik kan gebruiken en wat mij mooi staat. Ik kijk bijvoorbeeld niet of een oogschaduw wel de juiste ingrediënten bevat. Nee, ik kijk naar de kleur en soms is dat dus ook een groen product. Ik ben dus bang dat ik niet groener zal worden dan ik nu ben. En dat is héél lichtgroen, bijna lichtgevend..

Terwijl ik dit schrijf, heb ik mijn geitenwollen sokken aan, want die associatie heb ik wel bij groen: geitenwollen sokken, mannen met een baardje en vrouwen met okselhaar.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

12 reacties

 • Echt niet, ik blijf hopen dat de gewone gloeilamp ooit zn rentree maakt, de zacht gekleurde lampen vind ik ook afschuwelijk. Mijn vader had ze in zijn lampen, het gaf de kamer zo’n wachtkamer gevoel. En ze zijn gewoon vervuilend voor het milieu is gebleken dus hoezo groen?

 • Je kan echt veel invriezen hoor. Bijvoorbeeld paprika’s, die moet je dan niet helemaal laten ontdooien en ze korter bakken dan normaal maar gaat prima. Wat bevroren maaltijden betreft, even uitzoeken hoe je het beste kan opwarmen. Meestal kies ik voor de oven: Stamppot met een laagje kaas erover smaakt prima, hetzelfde voor een restje macaroni. Spaghettisaus vries ik in porties in en kook verse spaghetti. Want: eten weggooien doe ik niet!
  Er zijn spaarlampen met kickstart. Zijn wel wat duurder maar veel prettiger in gebruik want je hebt sneller -goed- licht. En spaarlampen met zachter licht (dan dat enge witte) zijn best okay. In mijn kroonluchter heb ik ook gewone lampjes. Waarschijnlijk komen er wel leuke, kleine spaarlampjes mettertijd. Go with the flow:-)

 • Ik ben ook wel van het invriezen. Brood voor de hele week, vlees, rijst en macaroni. Macaroni vind ik overigens lekkerder als het vers is maar voor een snelle hap is het superhandig! Als ik fruit invries maak ik er eerst een moes van bijvoorbeeld appelcompote of gepureerde aardbeien. Bananen uit de vriezer lijkt mij inderdaad een beetje raar maar misschien is het wel erg lekker.

 • ik vries echt van alles in, vleeswaren, fruit, kruiden , soep, vlees, jus et cetera…..als na ontdooien niet smaakt kan ik altijd nog weg gooien, enige wat ik niet echt lekker vind zijn de stamppotten na kntdooien, waterig, slap, dus dat eten we dan maar twee dagen achter elkaar

 • wist je dat je zelfs bananen kan invriezen? ik heb het overigens nog niet gedaan, vind het zo’n gek idee…ze moeten dan denk ik wel linea recta de blender in…

 • Monique, misschien is dit de oplossing voor je, hamsteren. http://www.gloeilampgoedkoop.nl Hier zijn alle lampen nog te koop, enige wat je kunt doen is flink inslaan. Spaarlampen staan gewoon niet in een oude kroonluchter. En Anja, op de spaarlampen zit inderdaad zoveel jaar garantie, mee terug gaan waar je hem gekocht hebt. Dan moeten ze een nieuwe geven, zij krijgen weer vergoedt van de leverancier. Nooit weggooien wat kort meegaat terwijl er langer aangegeven staat. Wat ik wel vind is dat veel mensen teveel weggooien aan eten. Ik heb altijd de neiging om een kliekje, wat nog een hele maaltijd is, in te vriezen. Dit tot ergenis van mijn wederhelft, maar ja eten is eten. Rijst die over is, kan makkelijk ingevroren worden en de volgende keer als ik nasi maak, dan krijgt hij het gewoon op zn bordje, wat niet weet wat niet deert haha maar de nasi is lekker dus niet mis met invriezen…..

 • uhhh…ik ben in ieder geval niet van de afdeling garanties spaarlampen;-) ik heb zelf ook een hekel aan die spaarlampen. wij hebben nog een oldskool kroonluchter hangen en vrees de dag m’n lampies stuk zijn….

 • Wij gebruiken overigens wel spaarlampen in de lampen waar een gloeilamp in vervangen moest worden. Maar wat ik zo frappant vind is, dat er staat dat zo’n lamp bijvoorbeeld 3 jaar mee moet gaan en dat hij het bij ons met een half jaar al begeeft. Hoe zit dat eigenlijk met die garantie?

 • Leuk stukje Yvonne. Ik ben wel groen maar van okselhaar houd ik niet hoor! En ik heb ook nog niet al mijn gloeilampen vervangen in spaar- of ledlampen dus ben ik eigenlijk dan wel zo groen? Inderdaad het opstarten van zo’n lamp is niet je van het. Helemaal op de wc. Is de lamp eindelijk goed van kracht doe je het licht alweer uit.

 • Ja maar ja dat beeld komt in je op als je over groen praat, over alternatieve mensen…. die zijn groener dan groenst en heel duurzaam ook wat okselhaar betreft 🙂

 • heerlijk! wat een eerlijk stuk…:-)

  btw over gloeilampen gesproken, hier in een winkel heeft men de prijs verdubbeld..dus spaarzaam als dat ik ben, toch voor de spaarlamp gegaan…als je maar kan dimmen dan valt best mee hoor, en ouder wordende ogen kunnen wel wat meer licht gebruiken 😉

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.