Sfeer gaat boven groen

03:34 - 02:08
luistertijd 03:34 - leestijd 02:08

Ja, en toen kwam de vraag van BeautyJournaal’s Monique of ik ook een stukje wilde schrijven over hoe groen ik eigenlijk ben en hoe ik dit in mijn dagelijkse leven toepas. Nou mevrouw Lindeboom, ik ben zo groen als gras als het om groen gaat. Ik heb eigenlijk geen idee wat groen nou precies is…

Ik ben groen, omdat ik papier in de papierbak doe

Ja, de bomen zijn groen en het gras ook. Maar het schijnt dat we tegenwoordig ook ‘groen’ moeten zijn. Ben ik groen, vroeg ik me af. Nou.. niet echt. Groener dan het papier in de papierbak doen, ben ik niet. De gemeente was zo aardig was om iedereen een eigen papiercontainer te geven, dus hoef ik er slechts tien stappen naartoe te lopen en kost me dan ook geen moeite.

Ik ben groen, omdat ik glas in de glasbak doe

Ik ga ook iedere zaterdag naar de glasbak, maar dat komt omdat mijn man nogal drinkt (dit is een grapje!) en de flessen zich anders ophopen. Maar die leuke kleine lege Hak potjes met appelmoes donder ik gewoon weg in de vuilnisbak. Oeps, sorry! Ik heb gewoon geen zin in lekkende potjes en om ze eerst uit te spoelen, vind ik ook teveel van het goede. Eigenlijk bespaar ik hier ook niets mee, want dat kost weer extra water.

Volgens mij is groen-zijn überhaupt niet zo milieuvriendelijk als we denken. Energiebesparende spaarlampen mogen bijvoorbeeld niet in de vuilnisbak, maar moeten bij het chemisch afval. Dat komt volgens mij gewoon in Derde Wereldlanden terecht, waar ze uit elkaar gehaald worden. En dan meestal door kinderen die daar werken. Hoe milieuonvriendelijk! Is het dus eigenlijk niet dweilen met de kraan open?

Ik ben niet groen omdat ik van gloeilampen houd en spaarlampen haat

Ik ben gewoon eerlijk: ik ben te lui om groen te zijn. Ik laat het liefst om 9 uur al mijn lamp op mijn nachtkastje aan. Gewoon, omdat ik dat licht zo gezellig vind wanneer ik de slaapkamer binnenkom als ik naar bed ga. En ik geef toe: ik ben als een idioot op Marktplaats gewone gloeilampen gaan opkopen, zoveel ik maar kon. Mij pakken ze niet!

Die spaarlampen, hoe mooi ze de kleur ook proberen te maken, ik vind het niks. Het heeft de verkeerde kleur en is sfeerloos. En als je even iets wilt pakken in de badkamer kun je beter even plaatsnemen want het duurt wel eventjes voor je wat kunt zien; zo’n ding moet namelijk opstarten. Ja, m’n hoela! Ik wil gewoon licht als ik binnenkom en ook wat zien tenminste.

Nee, groen ben ik niet en zal ik ook nooit worden

Wat make-up en huidverzorgingsproducten betreft, koop ik wat ik kan gebruiken en wat mij mooi staat. Ik kijk bijvoorbeeld niet of een oogschaduw wel de juiste ingrediënten bevat. Nee, ik kijk naar de kleur en soms is dat dus ook een groen product. Ik ben dus bang dat ik niet groener zal worden dan ik nu ben. En dat is héél lichtgroen, bijna lichtgevend..

Terwijl ik dit schrijf, heb ik mijn geitenwollen sokken aan, want die associatie heb ik wel bij groen: geitenwollen sokken, mannen met een baardje en vrouwen met okselhaar.

Lees ook