De lekkerste groenteboeken dit jaar uitgebracht

01:20 - 00:48
luistertijd 01:20 - leestijd 00:48

Wow, het is toch wel heerlijk om te lezen (Het Parool 31 oktober 2013) dat momenteel groente zo’n prominente rol inneemt in kookboeken. Sterker nog, het nieuwe koken zou momenteel om een 80/20 verhouding gaan. 80% groente en 20% vlees of vis. Ook in de hogere culinaire wereld, en dat is een mooie ontwikkeling, want het is wel eens anders geweest, toch?

Deze nieuwe generatie kookboeken worden dan ook ‘groenteboeken’  genoemd. Wat is er zo allemaal te koop? Een van de best verkopende boeken tot nu toe is Plenty dat in 2011 uitkwam, geschreven door een man uit Israël die in Londen woont: Yotam Ottolenghi. Andere klassiekers zijn Vegetable Book van Jane Grigson en Tender van Nigel Slater.

De Nederlandse culinair journaliste Janneke Vreugdenhil presenteerde deze week haar boek I love groente, met een handige receptindeling naar groentesoorten. Een ware groentebijbel (maar liefst 850 recepten) is ook het gelijknamige Groentebijbel van Mari Maris, die haar inspiraties opdeed in Noord-Frankrijk.

Chefkok Jonathan Karpathios, die het restaurant Vork en Mes heeft, bracht eveneens een groenteboek uit: echt eten met de groenten van Jon. Dit boek staat tevens genomineerd voor Kookboek van het Jaar.

Klik op de boekcovers, om deze boeken direct te kunnen shoppen en recensies te kunnen lezen:

Lees ook