Een pigmentatieprobleem. Dit zijn de oplossingen.

02:04 - 01:14
luistertijd 02:04 - leestijd 01:14
wit litteken

Dit is een wit litteken op een arm

Littekens die ontstaan zijn uit schaafwonden kunnen vaak een lichtere kleur hebben dan de huid er omheen. Dit wordt vooral opvallend als de huid er omheen bruin kleurt door de zon, of wanneer de huid van nature roder is dan het lichte litteken zelf. Hoe ontstaat dit eigelijk, en wat is er tegen te doen?

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam  geeft antwoord:

‘ De (schaaf)wond is zo diep geweest dat de laag waar de pigmentcellen in zitten beschadigd is geraakt en na het herstel voor de witte kleur heeft gezorgd. Dit kun je bijvoorbeeld ook zien na diepe brandwonden, of een te diepe peeling danwel laserbehandeling. De genezing gaat dan gepaard met littekenvorming en pigmentverlies. Het pigment kan terugkomen, maar na een jaar is die kans zeer klein.

Je kunt nu drie dingen doen: accepteren dat het is wat het is. Camoufleren met al dan niet speciale camouflerende foundations. Je kunt hiervoor terecht bij gespecialiseerde huidtherapeuten die een creme op kleurmaat voor je maken en je leren hoe de plek het mooist gecamoufleerd kan worden. Of een chirurgische ingreep waarbij het litteken wordt weggesneden.

Dit laatste is lastiger als het om een groter gebied gaat, omdat er dan ook huidtransplantatie moet plaatsvinden, met huid uit de omgeving. Wanneer de locatie het gezicht betreft, moet een goede afweging gemaakt worden uit welk deel van het gezicht iets weggehaald kan worden voor die transplantatie.De huid moet eerst goed onderzocht worden op rekbaarheid in de omgeving, om de slagingskans zo groot mogelijk te maken. Het gaat hierbij overigens een flinterdunne laagjes transplant.

Lees hieronder meer Q & A’s met de arts. Heb jij ook een vraag aan Frank Niessen? Stel hem via het contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook