Gerti gaat de hype achterna: droge olie...

04:29 - 02:41
luistertijd 04:29 - leestijd 02:41

gerti

Garnier Ultimate Oil

Het is vaak onduidelijk hoe een hype begint, maar opeens zie je overal droge olie, een huidolie in een sprayflesje, meestal in een geel-bruine kleur waardoor je direct aan de zomer en zon denkt. Droge olie, het klinkt tegenstrijdig want bij olie denk ik niet aan droog maar aan vet. Wat wordt er dan mee bedoeld? Denk aan droge wijn, waarbij droog tegenover zoet staat. Onder droge olie verstaan we een olie die snel intrekt en dus niet vet op de huid voelt. Dat is hoe ik het op verschillende websites teruggevonden heb. Er is niet zoiets als een definitie van droge olie. Ik test er twee: Garnier Ultimate Beauty Oil en Yves Rocher Beautifying Dry Oil.

1. Yves Rocher Beautifying Dry Oil

De olie van Yves Rocher bevat andiroba en sesam olie in een basis van diverse moisturizers en vetzuren. Volgens de verpakking bevat de olie van Yves Rocher 99% natuurlijke ingrediënten, maar ik zie ook hexyldecanol op de INCI-lijst staan, een synthetisch vetzuur. Wil de claim standhouden, mag er dus niet meer dan 1% inzitten. Dat zou betekenen dat er ook minder dan 1% andiroba olie en sesam olie inzitten. Zij staan na hexyldecanol op de INCI-lijst. Of de claim 99% natuurlijk is onjuist of het toevoegen van een paar druppels olie is een marketingstunt.

Het sprayen op mijn huid vind ik niet handig. Als je de flacon op z’n kop houdt, komt er niks uit. Uiteindelijk spray ik wat in mijn hand om vervolgens mijn lichaam in te smeren. Het voordeel van de sprayflacon zie ik niet. Ja, je kunt een dunne nevel aanbrengen, maar (1) je sprayt snel de helft er naast, en (2) je moet op je kop gaan staan om je benen in te sprayen als je de fles rechtop wilt houden.

De geur is een beetje zoetig. Ik ruik vanille. Zomers, dat wel, maar ik hou meer van frisse geuren. Ondanks dat dit een droge olie is, voel ik een vettig laagje. Dus wacht ik even met aankleden. Het vette laagje trekt na een paar minuten in de huid.

SHOP hier online. 

garnier-beauty-oilGarnier Ultimate Beauty Oil

De olie van Garnier bevat vier oliën, argan, macadamia, amandel en roos, eveneens in een basis van moisturizers en vetzuren. De vier oliën staan hoger op de INCI-lijst waardoor ik vermoed dat er meer van deze oliën inzit dan in de droge olie van Yves Rocher. Deze olie is ook geparfumeerd, maar ruikt iets subtieler. Ik heb met deze flacon dezelfde problemen als met de olie van Yves Rocher. Je kunt niet op z’n kop sprayen en de helft van de nevel komt naast je lichaam terecht. Ik heb wel het gevoel dat deze olie iets sneller intrekt.

Bestel deze olie hier online

Het resultaat

De vraag is natuurlijk of deze oliën hun werk doen. Voeden ze mijn huid goed genoeg tijdens het zomerse weer van de afgelopen maanden? Na een paar dagen de olie van Garnier gebruikt te hebben, ontdek ik een witte waas op mijn benen. Mijn huid is droog. Dat kan natuurlijk door het zomerweer komen. Dus ik gebruik de volgende dag op één been mijn reguliere bodymilk (Dove Pro-Age, getest door Harriët) en op het andere been Garnier. Mijn Dove-been krijgt geen witte waas. Mijn Garnier-been wel. Ik neem de proef op de som met Yves Rocher. Hier hetzelfde. Het olie-been krijgt een witte waas, het Dove-been niet.

Ik besluit de oliën overdag niet meer te gebruiken en stap weer over op mijn Dove Pro-Age. Alleen als ik ’s avonds met dit warme weer een extra douche neem, gebruik ik de droge olie. Ongebruikt in de kast laten staan, is ook zonde.

GertiGerti concludeert:

Ik ben geen fan van deze droge oliën. Ik vind ze onhandig in het gebruik. En daarnaast voeden ze mijn huid niet genoeg. Als ik zou moeten kiezen, gaat mijn voorkeur uit naar de Ultimate Beauty Oil van Garnier. De geur is aangenamer en Garnier pretendeert niet natuurlijk te zijn.

Bestel hier Gerti’s favoriete Dove Pro-Age producten.

Lees ook