Claims Cosmeticastoffen Droge huid Gevoelige huid Groene Special Natuurlijk 100% Stoffen Woordenboek (A-Z)

Zoete amandelolie

INCI naam: Prunus Amygdalus Dulcis oil

Deze vette olie wordt geperst uit de pitten van de amandelboom Prunus Amygdalus var. Dulcis. Hij behoort tot de rozenfamilie. De amandelboom lijkt veel op kersen-, abrikozen- en pruimenboom en is nauw verwant met de perzik. Zelfs de vruchten daarvan lijken op kleine verdroogde perziken, die na het rijpen opensplijten en de pit (steenvrucht) loslaten. En daarin zit juist die amandel, zoals wij hem kennen en gebruiken.

Amandelen zijn rijk aan olie – je kan 1 liter olie persen uit ongeveer 2 kilo amandelen. De pure olie is een lichtgele, transparante en vrijwel reukloze vettige vloeistof. Soms kan het heel licht naar marsepein ruiken. Frappant is dat zoete amandelolie in eindproducten zoals massage- of badolie soms kunstmatig met een zoete, vanilleachtige geur wordt geparfumeerd, waardoor men deze geur met amandelen begint te associëren.

Het vetgedeelte van amandelolie bestaat uit 6-10% verzadigde oliën (waarvan palmitinezuur en stearinezuur), 64-82% enkelvoudige onverzadigde oliën (waarvan voornamelijk oleïnezuur) en 8-35% meervoudige onverzadigde oliën (waarvan voornamelijk linolzuur). Daarnaast bevat deze olie ook vitamines B1, B2, B6 en E, mineralen en fytosterolen. De zoete amandelolie wordt van oudsher gebruikt in de geneeskunde en voor huidverzorging, voor het maken van zalven en crèmes. In zijn pure vorm of gemengd met andere oliën en aromatische mengsels is het nog steeds de meest gebruikte massageolie. In de cosmetica wordt het ingezet als emoliënt (zie aldaar), die de huid verzacht en gladder maakt. De hydraterende werking van amandelolie is vergelijkbaar met andere vette oliën. Het sluit de huid gedeeltelijk af wat vervolgens de vochtverlies voorkomt (mits er voldoende olie in de formule zit).

Het is geschikt voor alle huidtypen. Vaak wordt het gebruikt om de conditie van de droge, schilferige en geïrriteerde huid te verbeteren en door droogte veroorzaakte jeuk te stillen. Het kan worden verwerkt in crèmes, lotions, beschermende crèmes (o.a. zonnebeschermende producten), zalven, badoliën, massageoliën, make-up en verzorgingsproducten voor baby’s.

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar de cosmetische eigenschappen van de zoete amandelolie gedaan. Blijkbaar heeft deze olie zichzelf dankzij de lange gebruikstraditie een uitstekende reputatie bezorgd. De olie is niet irriterend en kent geen bijwerkingen.

Naast de zoete amandelolie kom je vaak ook andere uit amandelboom verkregen producten tegen. Bijvoorbeeld tot poeder gemalen amandelen (INCI naam: Prunus Amygdalus dulcis seed meal). Het wordt gebruikt als een milde scrub. Samen met gemalen havervlokken en room is het een bekend recept voor een zelfgemaakte gezichtsscrub. Ook tot poeder gemalen schillen van amandelen worden hiervoor gebruikt (INCI naam: Prubus Amygdalus dulcis shell powder).

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.