Vraagtekens bij de conserveringskeuze

05:16 - 03:09
luistertijd 05:16 - leestijd 03:09

Wist je dat we onze huid iedere dag blootstellen aan meer dan acht verschillende verzorgingsproducten met parfum? Zo lazen wij in het persbericht dat we van Neutral ontvingen. Producten met parfum kan een rode, geirriteerde huid als gevolg hebben,ook omdat de gezichtshuid dunner is dan de rest van je lichaam. Je bent dan ook veel kwetsbaarder voor een allergie of irritatie.

De Neutral Face Care lijn bestaat uit een gezichtsreiniger, een tonic, gezichtscrème en reinigingsdoekjes, ‘met 0% parfum en 0% kleurstoffen en 0% parabenen’ .

  1. Neutral Face Care Face Wash – de claim: zachte foam die de poriën op milde wijze reinigt. De reiniger bevat glycerine die de huid beschermt tegen irritaties. Is verder makkelijk en hygiënisch in gebruik door het zeeppompje. Prijs is €9,99 voor 150ml.
  2. Neutral Face Care Skin Tonic – de claim: milde gezichtstonic zonder alcohol en met allantoine en pro-vitamine B5 die de huid voeden. Ook makkelijk en hygiënisch in gebruik door het zeeppompje. Prijs is €8,99 voor 150ml.
  3. Neutral Face Care Face Cream – de claim: milde en hydraterende gezichtscrème met vitamine E en glycerine voor extra hydratatie. Zeer geschikt voor de droge huid. Prijs is €11,99 voor 50ml.
  4. Neutral Face Care Remover Wipes – de claim: reinigende en hydraterende gezichtsdoekjes die make-upresten en onzuiverheden verwijderen. Prijs is €5,49 voor 25 stuks.

BeautyJournaal’s Monique licht tot slot nog toe:

Het gebruik

Hoe bevalt het ons? Ik heb inmiddels de facewash, de tonic en de facecream in gebruik. De wash is heerlijk. Hij schuimt lekker op en maakt goed schoon (zelfs een lichte make-up), en laat geen trekkerige huid achter. De tonic is fijn, niet meer dan een andere tonic, maar hier vind ik de verpakking weer bijzonder. Je drukt namelijk je watje op de dispenser en dat is wel zo makkelijk in gebruik. De facecream is een fijne hydraterende crème zonder poespas.

De verpakking

Ik vind alleen de verpakkingen niet mooi. Het straalt geen beautygevoel uit, de verpakkingen zijn grof en de belettering is lelijk. Wellicht zijn hier ook de mannen indachtig gehouden, maar dan nog: ook mannen houden van elegante verpakkingen.

Waarom phenoxyethanol als conservering?

Tot slot vind ik het lichtelijk zorgelijk dat de parabenen als conserveringsmiddel eruit zijn gehaald – waarom dat is mij nog niet duidelijk (ook al heb ik wel zo mijn gedachten erover), daar moet Neutral zelf nog antwoord op gaan geven, en zijn deze vervangen door phenoxyethanol. Een conserveerstof die ook niet bepaald te boek staat als super huidvriendelijk.

Gaan er spookverhalen rond over de nog altijd niet sluitende bewijzen dat parabenen (die ook in voeding zitten) kankerverwekkend zijn, phenoxyethanol kan bij langdurig gebruik neurotoxische bijwerkingen geven en eczematische klachten verergeren. De FDA in Amerika liet in 2008 daarom ook een communique uitgaan om deze stof te vermijden in baby cosmeticaproducten en producten die zogende moeders op hun lichaamshuid (en borsten) smeren.

Nu is het wel zo dat baby’s met hun kleine lijfjes naar verhouding meer van alle chemicaliën binnen krijgen dan wij grote mensen en ze er dus überhaupt zoveel mogelijk van gevrijwaard moeten worden. Bovendien maakt het verschil of je de stof aangeboden krijgt als ‘ voeding’  (de baby zuigt melk maar ook stoffen van de huid op immers) of als smeersel voor de huid en alleen op de huid.

Maar bij Neutral denk je als huidgevoelige wel in veilige handen te zijn. We hopen antwoorden te krijgen van Neutral.

Onderzoek volgt…

Ik zal overigens binnenkort ook een researchverhaal schrijven over het gedoe rond conserveermiddelen en daarin ook diverse experts over dit onderwerp aan het woord laten. Mijn standpunt op dit moment is dat je deze producten gewoon kunt gebruiken, omdat hoe dan ook de percentages laag zijn en bevindingen die er zijn gaan over ‘langdurige blootstelling aan…’, en bij phenoxyethanol kunnen er risico’s ontstaan bij inademing van de stof. Dat speelt nauwelijks een rol bij smeerbare cosmetica. Tenzij je een zogende moeder bent.

Maar het riekt wel een beetje naar een situatie in de voedingsindustrie waar gewone suiker wordt vervangen door een synthetische variant. Daar word je dan niet dik van, maar hoe gezond die variant is?

De Neutral Face Care lijn is nu verkrijgbaar. Bestel de producten hier met de voordeligste prijs:
[bestelbutton url=”http://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=21361&url=http%3A//www.bol.com/nl/l/mooi-gezond/neutral/N/12382+4287831596/index.html&f=TXL&name=neutral”]

Lees ook:

Lees ook