Cosmeticastoffen Couperose Droge huid Gevoelige huid Gezicht Woordenboek (A-Z)

Allantoine

INCI naam: Allantoin

Allantoine is een stof die onder andere voorkomt in smeerwortel en schorseneer. Deze planten worden van oudsher gebruikt voor de genezing van wonden en huidszweren. In 1912 heeft de arts Macalister allantoine in deze planten ontdekt. Hij snapte toen ook meteen waarom deze planten een geneeskrachtige werking hadden. Allantoine draagt in de plant bij aan vermenigvuldiging van de cellen. Het komt ook in zoogdieren (behalve mens en sommige apen) voor, als een onderdeel van het stofwisselingsproces. Voor de cosmetische doeleinden wordt allantoine tegenwoordig synthetisch gemaakt.

In de geneeskunde werd al snel ontdekt dat allantoine de groei van de epitheelcellen bevordert, wonden schoon houdt en de kans op littekenvorming vermindert. Het feit dat allantoine niet toxisch is en een niet irriterend stof is, heeft ervoor gezorgd dat het als een officieel geneesmiddel is opgenomen in de European Pharmacopeia en U.S. Pharmacopeia. De US Food and Drug Administration heeft het in de categorie I ingedeeld als een veilige en effectieve stof voor de huidbescherming.

In de cosmetica worden de volgende eigenschappen van allantoine gebruikt:

Allantoine gaat de irritatie tegen, waardoor het vaak wordt ingezet in formules waarin potentieel irriterende stoffen kunnen zitten, zoals huidontvetters (denk aan zeep en was-actieve stoffen in shampoo, gel, scheercrème,etc.) Het zou ook het gevoel van strak gespannen huid na het wassen tegen kunnen gaan. Ook in AHA- of BHA- houdende crèmes en lotions wordt het vaak gebruikt om irritatie te verminderen.

Allantoine helpt ook bij het loslaten van de cellen van het bovenste huidlaag, waardoor de huid zachter en soepeler wordt. Het wordt toegepast in shampoo’s en haargels en in het bijzonder in antiroos haarproducten. Tot slot wordt het ook gebruikt in handcrèmes om een ruwe, schilferige huid te verzachten.

In scheerproducten worden de wondgenezende eigenschappen van allantoine zeer gewaardeerd. Ook zonnebeschermende producten maken gebruik daarvan.

De stof helpt ook bij vasthouden van water in de huidcellen en heeft daarom dus ook een hydraterende functie. Allantoine ondersteunt ook de regeneratie van de huidcellen, wat de huid beter bestand maakt tegen de irriterende invloeden van omgevingsfactoren.

Allantoine is niet toxisch, niet irriterend en is effectief in lage concentraties.

Lees hier het woordenboek van cosmeticastoffen

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

2 reacties

  • Beste Stan! Er zijn meerdere bronnen, die naar de aanwezigheid van allantoïne in schorseneer vermelden, waaronder b.v.:
    1. DSM brochure “Allantoin. An impressive history” uitgegeven door DSM Nutritional Products vermeldt “Roots of comfrey (Symphytum officinale) or black salsify (Scorzonera hispanica), which were later discovered to contain Allantoin, were
    used to treat wounds and skin ulcers” en verwijst erbij naar DiSalvo, R.M. Allantoin. in: Chemistry and Manufacture of Cosmetics, Vol 3, 29-34 (2002). Het genoemde boek heb ik helaas niet om deze feit te checken.
    2. Patent Antimicrobial wound dressing US 20130231394 A1 waar je kan lezen, dat “In addition, allantoin can be found in salsify, but also in wheat germs, soybean germs, rice, cauliflower, green beans and horse chestnut.”
    3. Engelstalige publicatie van “Made to trade. The magazine for trade expertise” vermeldt: “That’s not all: black salsify also contains glycosides, aspara gine and allantoin”

    Zou al deze bronnen een foute informatie citeren? Ik kan het me wel ergens voorstellen. De Duitse naam voor de schorseneer is Schwarzwurzel en voor smeerwortel – Gemeine Schwarzwurzel. Ik kan me wel voorstellen, dat ergens bij de vertaling vanuit de Duitse publicatie een fout is ontstaan en smeerwortel werd voor schorseneer gezien. Mocht je de bronnen hebben, die het bewijzen (dat of de afwezigheid van allantoin in schorseneer), dan hoor ik het graag.

  • Allantoïne komt niet voor in schorseneer, ik weet niet waar u dat vandaan haalt?

    Allantoïne komt voor in Tarwekiemen (Triticum-species) en Smeerwortel (Symphytum).
    Systematische naam: ( 2.5-dioxoimidazolidin4yl)ureum

    Andere namen voor Allantoïne:
    glyoxyldiureïde,
    cordianine,
    allantol
    allantan,
    5-ureïdohydantoïne.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.