shop Solgar Ultimate Bone Support Wij vinden dit een van de beste supplementen die er is hiervoor. Solgar Bone Support bevat het zo hard nodige vitamine K2, in combinatie met vitamine D, met calcium, zink, magnesium, mangaan. Bekijken INCI naam: Allantoin Allantoine is een stof die onder andere voorkomt in smeerwortel en schorseneer. Deze planten […]

02:25 - 01:27
luistertijd 02:25 - leestijd 01:27

INCI naam: Allantoin

Allantoine is een stof die onder andere voorkomt in smeerwortel en schorseneer. Deze planten worden van oudsher gebruikt voor de genezing van wonden en huidszweren. In 1912 heeft de arts Macalister allantoine in deze planten ontdekt. Hij snapte toen ook meteen waarom deze planten een geneeskrachtige werking hadden. Allantoine draagt in de plant bij aan vermenigvuldiging van de cellen. Het komt ook in zoogdieren (behalve mens en sommige apen) voor, als een onderdeel van het stofwisselingsproces. Voor de cosmetische doeleinden wordt allantoine tegenwoordig synthetisch gemaakt.

In de geneeskunde werd al snel ontdekt dat allantoine de groei van de epitheelcellen bevordert, wonden schoon houdt en de kans op littekenvorming vermindert. Het feit dat allantoine niet toxisch is en een niet irriterend stof is, heeft ervoor gezorgd dat het als een officieel geneesmiddel is opgenomen in de European Pharmacopeia en U.S. Pharmacopeia. De US Food and Drug Administration heeft het in de categorie I ingedeeld als een veilige en effectieve stof voor de huidbescherming.

In de cosmetica worden de volgende eigenschappen van allantoine gebruikt:

Allantoine gaat de irritatie tegen, waardoor het vaak wordt ingezet in formules waarin potentieel irriterende stoffen kunnen zitten, zoals huidontvetters (denk aan zeep en was-actieve stoffen in shampoo, gel, scheercrème,etc.) Het zou ook het gevoel van strak gespannen huid na het wassen tegen kunnen gaan. Ook in AHA- of BHA- houdende crèmes en lotions wordt het vaak gebruikt om irritatie te verminderen.

Allantoine helpt ook bij het loslaten van de cellen van het bovenste huidlaag, waardoor de huid zachter en soepeler wordt. Het wordt toegepast in shampoo’s en haargels en in het bijzonder in antiroos haarproducten. Tot slot wordt het ook gebruikt in handcrèmes om een ruwe, schilferige huid te verzachten.

In scheerproducten worden de wondgenezende eigenschappen van allantoine zeer gewaardeerd. Ook zonnebeschermende producten maken gebruik daarvan.

De stof helpt ook bij vasthouden van water in de huidcellen en heeft daarom dus ook een hydraterende functie. Allantoine ondersteunt ook de regeneratie van de huidcellen, wat de huid beter bestand maakt tegen de irriterende invloeden van omgevingsfactoren.

Allantoine is niet toxisch, niet irriterend en is effectief in lage concentraties.

Lees hier het woordenboek van cosmeticastoffen

Lees ook