Ter versterking van de mitochondrien - de energiecentrales van de huidcellen

14:50 - 08:54
luistertijd 14:50 - leestijd 08:54

la prairie cellular powerNaar aanleiding van mijn bezoek aan het jaarlijkse trendcongres van Procter & Gamble in Abu Dhabi in december 2012 en nieuwe inzichten die daar besproken werden rond het functioneren van de mitochondriën in onze huidcellen, werd ik nieuwsgierig naar La Prairie’s nieuwste serie Cellular Power, die daar volledig op gefocust is. Deze serie werd ook door een van de aanwezige wetenschappers genoemd als vooruitstrevend binnen deze context. Over de mitochondriën schreef ik recent al dit verhaal. Vanaf begin januari 2013 ben ik gestart met de drie producten uit de lijn: de Infusion, een kuurserum voor 40 dagen en daarna de nachtcreme Cellular Power Charge Night en voor overdag de Cellular Power Serum. Hier komen mijn bevindingen. Het heeft lang geduurd voordat ik de review kon plaatsen, omdat ik op antwoorden moest wachten van La Prairie.

Dit vertelt La Prairie zelf over deze lijn: naarmate de huid ouder wordt nemen celfuncties af en verliezen de cellen energie. Dit wordt ook steeds moeilijker om weer op te laden. De huid verslapt, verliest stevigheid en glans. La Prairie heeft een celenergizer ontwikkeld met behulp van biotechnologie die tot zelfs op het niveau van de stamcellen haar werk kan doen, zo claimt het merk in haar persinformatie.

Het programma dat ik in het voorjaar van 2013 testte bestaat uit drie producten: een kuurserum, een nachtcrème en een dagserum.

De Cellular Power Infusion is een kuur bestaande uit vier mooie flesjes met pipet, in een chique wit kunstlederen koffertje, en uitgevoerd met een doseringssysteem waarbij je aan de voet moet draaien: twee soorten vloeistoffen komen dan samen. De formule is per geopend flesje ca. 7 tot 10 dagen houdbaar. Deze kuur is bedoeld om de huidcellen naar een optimaal functioneringsniveau te brengen. Je gebruikt het tot max. 40 dagen en bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Claims

Mijn bevindingen:

Prachtig product dat er heel fraai uitziet en uitstekend te doseren is. De gedachte dat je met heel actieve werkzame stoffen te maken hebt, vind ik ook fijn. De vloeistof brengt makkelijk aan en trekt snel in. Een van de vloeistoffen is blauw en voor mijn gevoel zitten daar ook hele verfijnde pigmentjes in die je huid onmiddellijk een mooie stralende gloed geven. Je huid voelt erg goed gehydrateerd aan zonder overdaad en vettigheid. Na een paar dagen had ik zelfs het gevoel geen crème meer nodig te hebben.

Probleem met mijn huid is dat ik geen probleem heb: geen lijntjes, geen vale teint, dit zag ik dan ook niet opknappen. Wel zag ik dat mijn mooie huid gewaarborgd bleef: glad, helder, fijn gevoel. Dit is overigens ook positiever dan de ervaring die ons voormalig testpanellid Dorine ermee had. Zij testte alleen dit pre-serum.

De gedachte dat dat mijn huid in een optimale conditie wordt gehouden en er een afweer is tegen vrije radicalen, vind ik op zich erg prettig, maar na een maand was ik wel even klaar met die flesjes en pipetjes. Bovendien werd ik erg nieuwsgierig naar het effect van de luxe producten die ik erna zou gaan gebruiken. Zou ik daar wat van gaan zien?

4x 7,8 ml kost € 396,55. Qua technologie en gebruiksgemak een mooie aanvulling in het La Prairie-assortiment en ik verwacht dat het een trendsetter is.

Omdat het een krachtig product is, combineerde ik het met een neutrale basiscrème, zoals van Decubal, en/of een gekleurde dagcrème met spf 15 van Olaz.

Je bestelt deze kuur met meer dan 10% korting en geen verzendkosten hier:

SHOP! deze prachtige serumset hier online.   

 

la prairie cellular power nightDaarna werd het tijd voor het nachtproduct: Cellular Power Night Charge. Dit was even een omschakeling omdat mijn huid in zo’n goddelijk lekkere staat was. In dit tweefasen product, een crèmebasis en een gelbasis, die pas na een druk op de knop samenkomen, zit een krachtig retinol concentraat, een krachtige peptide die oligo peptide-21 wordt genoemd en een zuurstofactivator in de vorm van perfluorodecalin. De retinol is in de crèmebasis verwerkt.

Claims:

Mijn bevindingen:

Ik moest aanvankelijk even slikken omdat mijn huid die nu zo lekker doorvoed was, droger werd en na een week zag ik ook een lichte schilfering. Ik ben toen de bijsluiter nog eens goed gaan bestuderen (…) en zag dat er retinol in zit. De dosering van dit retinol moet dan toch pittig zijn omdat ik normaal gesproken van retinol houdende producten in gemiddelde skincare nauwelijks iets merk. Die droogte en schilfering vond ik eigenlijk niet zo prettig. Ik moest dan ook echt nog een crème over deze crème heen doen ’s nachts. De volgende ochtend was alles geabsorbeerd, geen spoortje vettigheid op mijn huid van het dubbel gebruik van skincare. Dat zou ik normaal gesproken wel hebben.

Van de beschreven claims heb ik de eerste tijd niet zoveel gemerkt. Mijn huid was al goed. Versteviging heb ik met het blote oog niet kunnen waarnemen. Ik ben namelijk geen rimpelaar, wel een uitzakker om het even oneerbiedig te zeggen. En daar helpt geen crème tegen, alleen het scalpel. Dat retinol in combi met zuurstof maakte me eigenlijk ook een beetje ongerust, omdat het voorjaar werd en dus de uv-straling dus krachtiger. Deze componenten maken je huid gevoeliger voor uv-straling, maar dat zou dan weer teniet gedaan moeten kunnen worden door het feit dat de huid weerbaarder wordt tegen vrije radicaalaanvallen. Ik weet het niet, ik heb geen klinische tests gezien, om deze ongerustheid bij mij weg te nemen.

Tot slot nam ik iets waar ik ook ongerust over werd: een hele lichte toename van de zichtbaarheid van de couperose op mijn wangen. Natuurlijk, de ouderdom schrijdt voort, maar je wilt toch voorkomen dat bepaalde cosmetische stoffen hier ook een negatieve invloed op hebben. Ik moest denken aan Babs met haar intensieve Obagi kuur: de pigmentvlekken weg, maar couperose ervoor terug gekregen. Nu was haar kuur vele malen sterker dan hetgeen ik gebruikte (mag ik aannemen), maar toch, het zet me aan het denken.

Ik moet ook weer denken aan iets wat cosmetisch arts Annebeth Kroeskop me onlangs vertelde: ze gebruikt zelf liever eens in de zoveel tijd glycolhoudende producten dan retinol of vitamine a zuur houdende producten omdat die laatste je huid uv-gevoeliger maken dan de eerste.

En als laatste viel het me op dat ik pigmentvlekjes zag opkomen. Is dat doordat mijn huid gevoeliger werd voor uv-straling (ik smeer altijd met ‘uv’ buiten), of door de celvernieuwingsstimulans, waarbij ook pigment omhoog getrokken wordt en vervolgens verdwijnt? Dat laatste is namelijk heel goed mogelijk.

40 ml kost €396,55.   SHOP! dit prachtige product hier online.

 

la prairie cellular power serum

Het derde product uit de serie is het Cellular Power Serum voor overdag. Eveneens een blauw serum, in een mooie zilverkleurige flacon met pompje. Bedoeld voor de dagelijkse bescherming van de huid: een schild tegen aanvallen van vrije radicalen.

 

Claims:

  • signaleren van oxidatieve stress, het beschermen tegen vrije radicalen door ze te neutraliseren voordat ze schade kunnen aanrichten, herstellen van geoxideerde moleculen zoals eiwitten en DNA, en het verwijderen van moleculen die onherstelbaar beschadigd zijn en door het huideigen reparatiemechanisme ook niet meer hersteld kunnen worden. Het serum is een eerste lijns defensie.

Mijn bevindingen:

Het is wat verwarrend omdat mij expliciet was verteld dit serum overdag te gebruiken, maar in de persinfo zie ik nu ook dat het ’s nachts kan. Omdat er verder geen huidgevoelsclaims aan gehangen zijn door het merk, kan ik er ook verder weinig anders over melden dan dat het uitstekend hydrateert en ook je huid weer die stralende gloed geeft. Gevoelsmatig heb ik wel veel affiniteit met dit product vanwege het verhaal erachter: als optimaal schild tegen vrije radicalen. Ik houd daarvan. Maar of dit product dan beter werkt dan een ander vrije radicaal werend serum? Lastig, lastig, vooral ook omdat dit serum €402,- kost voor 50 ml. Ik zou zo graag gezien hebben dat La Prairie met wetenschappelijk onderbouwde bewijzen was gekomen.

 

SHOP! dir prachtige product hier online.

 

Tot slot:

Uiteindelijk heb ik aan La Prairie nog gevraagd of ze mij klinische testen kunnen overleggen waaruit de resultaten blijken die geclaimd worden. Na mijn testmaanden was ik er inmiddels zelf wel uit wat ik van deze lijn vind: hou je vast want HET IS GEWELDIG! Hoeveel twijfels ik ook had in het begin, naarmate ik alles langer gebruikte, voorbij die 40 dagen, dus een complete celvernieuwingscyclus heb meegemaakt, zag ik mijn huid steeds mooier worden, van structuur, van teint (egaliteit en kleur), van stevigheid. Mensen vroegen het ook vaak aan me: wat ik gebruikte op mijn huid omdat hij er zo fantastisch uitzag. Verslavend – deze complete kuur-lijn. En dit effect houdt nog steeds aan.

Maar dit is alleen mijn proefondervindelijke kant van het verhaal, want La Prairie internationaal wil mijn vragen niet beantwoorden. Ik wilde simpelweg weten in welke mate huidverbetering optreedt en op welke niveau’s en wat de resultaten zijn – uit klinisch onderzoek met cijfers. Maar het is hun policy om dergelijke informatie niet naarbuiten te brengen. Wat een tegenvaller in deze moderne tijd. Wat heb je te verbergen?

Ik kreeg een documentje overhandigd uiteindelijk uit Zwitserland waarin Dr. Daniel Stangl, Director of Innovation & Knowledge Management precies dezelfde informatie overlegde als in het persbericht is verwerkt. Het is in het Engels opgesteld, ik laat het je even lezen:” The Cellular Power Collection represents a trio of energy based formulas that boost the performance of natural skin functions, ultimately helping the skin to re-energize and defend itself.  Power-charged breakthroughs based on energy, protection and defense have been incorporated into the formulas to satisfy the skin’s need for energy on a daily basis and give your skin the power it needs to look and act younger inside and out.

The Cellular Power trifecta started with Cellular Power Infusion, a revolutionary 4-week treatment booster to ensure skin never looks its age again.  As a result of 3 patent-pending bio-technologies, Cellular Power Infusion communicates simultaneously to 3 dimensions of the skin that affect aging: energy, cells and tissue.  By securing a continuous supply of energy from the cellular powerhouses, also known as mitochondria, rebuilding skin tissue, and protecting epidermal stem cells, Cellular Power Infusion was the first statement of the leading line of specialists at La Prairie.

With Cellular Power Charge Night, we supplemented and supported the existing renewing properties of Cellular Power Infusion by utilizing a duo of power ingredients – a silken, blue-hued oxygen gel with a white, smooth-textured, micro-encapsulating Retinol cream.  A potent retexturizer, we enhanced the benefits of Retinol by boosting it with oxygen.  Together, these ingredients work overnight with the body in synergy while supporting natural cell turnover and help you wake up to younger looking skin.

Cellular Power Serum acts as a daily dose of power, energy and defense for skin, tapping into the skin’s natural anti-oxidant “self-defense” network to activate the defense line and helping support it so that it remains in a constant state of “alert” and can function optimally.  Essentially, Cellular Power Serum supplies your cells with a first line of defense and protection delivered with a boost of energy imploring your cells to combat oxidative stress and act as it did when it was younger.

Found throughout the entire collection is Cellular Power Complex.  Composed of four ingredients, the Cellular Power Complex includes Skin Renewal Peptide and Phyto Stem Cell Extract to help maintain the natural epidermal stem cell function; Swiss Snow Algae to increase the cells’ longevity and counteract UV stress; and Tissue Guidance Matrix to promote the renewal of skin tissue, they work in synergy to provide defense, repair and energy to skin on a cellular level.  Specifically, Swiss Snow Algae is known to provides nature’s most sophisticated shield of defense to protect mitochondria (power stations that produce cellular energy) and its DNA from environmental stress and attack by free radicals.”

nov 2013Zou ik je deze lijn nu aanbevelen, wetende dat hij 1200 euro kost? Ik zou het niet durven, tenzij je een weergaloze La Prairie fan bent, of heel veel centjes hebt voor jezelf of twijfelt tussen een kuur bij de schoonheidsspecialiste, een laserbehandeling of….ja…dan zou ik het wagen. Maar een niet goed, geld terug-garantie wordt niet gegeven. Ik vind het in ieder geval geweldig dat ik de kans heb gekregen om deze lijn te testen. Als je het overweegt, gebruik ze dan wel in combinatie met elkaar en niet 1 of 2 producten.

NOTE: zuurstof bevorderende cosmetica blijft ook chemici bezighouden, want hoe goed is dit nu voor de huid? Kan het niet juist ook voor vrije radicaal reactie zorgen? Dit meldt wijlen dr. Johann Wiechers erover.

 

Lees ook